Ελλάδα|17.07.2023 23:27

Φωτιά τώρα - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες: Σε πύρινη κόλαση οι πυροσβέστες στα Δερβενοχώρια – Ώρες αγωνίας σε Αττική και Λουτράκι

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Ολονύχτια μάχη δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στα μεγάλα πύρινα μέτωπα που καίνε από νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας σε Αττική, Δερβενοχώρια και Λουτράκι και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, καθώς και σε δασικές εκτάσεις.

Δύο συλλήψεις

Σε δηλώσεις για τις δασικές πυρκαγιές που έκανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας το βράδυ της Δευτέρας, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την αυτόφωρη σύλληψη δύο ανδρών που πραγματοποιούσαν θερμές εργασίες στο Καπαρέλλι Βοιωτίας. Πρόκειται να ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο ωστόσο περιορίστηκε μετά από ώρες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως: «παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις των τελευταίων ημερών, σήμερα είτε από αμέλεια, είτε από εμπρησμό είχαμε 81 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Επιχείρησαν συνολικά 544 πυροσβέστες και 198 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα. Από αέρα επιχείρησαν 23 αεροσκάφη και 18 ελικόπτερα». Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως όλο το βράδυ στις περιοχές αυτές θα επιχειρούν χωματουργικά οχήματα.  Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι οι «αποζημιώσεις θα γίνουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».

Άνιση μάχη με τις φλόγες στα Δερβενοχώρια

Την ίδια ώρα, οι αρχές ανησυχούν για τα Δερβενοχώρια όπου μαίνεται το μεγάλο πύρινο μέτωπομεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα κοντά στα χωριά Πάνακτος και Πράσινο, που καίει το παρθένο δάσος Παλαδώνη το οποίο αποτελεί το τελευταίο κομμάτι πρασίνου που είχε γλιτώσει από τις προηγούμενες φωτιές.

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Πυροσβεστικής που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο ethnos.gr ότι η συγκεκριμένη φωτιά είναι η μεγαλύτερη σε έκταση από το 2021.

Σημειώνεται ότι στο σημείο υπάρχουν μόνο χερσαίες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και συνδρομή από τους δήμους Τανάγρας, Ελευσίνας και Μάνδρας-Ειδυλλίας, ενώ μηχανήματα σκάβουν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα, κάτι που είναι το πρώτο μέλημα των Αρχών.

Φοβούνται μη φτάσει στην Πάρνηθα

Σε κάθε περίπτωση η κατάσβεση της φωτιάς στα Δερβενοχώρια είναι πολύ δύσκολη χωρίς τα εναέρια μέσα, καθώς οι πυροσβέστες και τα οχήματα έχουν περιορισμένους δρόμους για να δράσουν, καθώς η φωτιά καίει στη χαράδρα του Μόρνου.

Οι Αρχές φοβούνται, επειδή το σημείο της Βοιωτίας συνορεύει με την Πάρνηθα, μην περάσει η φωτιά προς τα εκεί και προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση όσο ακόμα πετούν τα εναέρια μέσα, ώστε η κατάσταση να μην ξεφύγει κάθε ελέγχου. Στο βίντεο που εξασφάλισε το ethnos.gr είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα τεράστιο πύρινο μέτωπο.


Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θηβών, από τον κόμβο της Μάνδρας προς την Θήβα, και στην επαρχιακή οδό Οινόης-Μαγούλας από το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ.

Η εικόνα είναι ελαφρώς καλύτερη στο Λουτράκι, καθώς τελικά το μέτωπο δεν έφτασε προς τα διυλιστήρια ούτε απείλησε το Καλαμάκι. Ιδιαίτερη προσοχή ωστόσο φαίνεται πως απαιτείται για το νότιο κομμάτι της περιοχής και ειδικότερα την Καλλιθέα Λουτρακίου στον οικισμό Όνειρο.

Κάηκαν σπίτια σε Λουτράκι, Κουβαρά, Λαγονήσι, Σαρωνίδα

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Καλλιθέα Λουτρακίου και στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, έχοντας τη συνδρομή δυνάμεων του στρατού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πυροσβεστική, στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 135 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 50 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ήλιου πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού οκτώ αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα. Μάλιστα, δύο από τα ελικόπτερα έχουν διατεθεί από το ΓΕΕΘΑ και ένα ακόμη για τον συντονισμό τους.

Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 40 άτομα ως πεζοπόρα τμήματα, καθώς και τέσσερα μηχανήματα έργων.

Σύμφωνα πάντα με την πυροσβεστική, απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι σε αρκετές περιπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε αρκετά σπίτια.

Σπίτια και ΙΧ τυλίχθηκαν στις φλόγες σε Κουβαρά, Λαγονήσι και Σαρωνίδα, την ώρα που στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, δυσχαιρένοντας το έργο των πυροβεστών.

Η καταμέτρηση των ζημιών θα ξεκινησει τις επόμενες ώρες και θα συνεχιστεί στη διάρκεια της νύχτας.

Σε ετοιμότητα πλωτά του λιμενικού και ιδιωτικά σκάφη

Την ίδια ώρα σε άμεση ετοιμότητα έχουν τεθεί πλωτά του λιμενικού σώματος αλλά και ιδιωτικά σκάφη, προκειμένου να συνδράμουν στα μέτωπα των πυρκαγιών εφόσον απαιτηθεί. στην περιοχή του Κουβαρά και στο Λουτράκι

Όπως ανακοίνωσε το λιμενικό σώμα έξι πλωτά του λιμενικού, δύο επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, ένα ιδιωτικό ταχύπλοο, ένα αλιευτικό και ένα ρυμουλκό βρίσκονται σε ετοιμότητα στην περιοχή της Φώκαιας. Επίσης τρία αλιευτικά ένα ιδιωτικό ταχύπλοο στη Βουλιαγμένη και ένα επαγγελματικό τουριστικό σκάφος στο Φλοίσβο.

Σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση έχουν τεθεί επίσης πέντε πλωτά του λιμενικού στα Ίσθμια προς παροχή συνδρομής αν χρειαστεί στην περιοχή του Λουτρακίου.

Πού μπορούν να φιλοξενηθούν οι πληγέντες

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, αναφορικά με τις ανάγκες προσωρινής φιλοξενίας των πολιτών των οποίων οι κατοικίες επλήγησαν από τις σημερινές πυρκαγιές ενεργοποιεί ενιαίο μηχανισμό, ώστε οι πολίτες να φιλοξενηθούν άμεσα σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικότερα:

  1. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται άμεσα στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (213 1510903 και 213 1510953 | 08:00 – 24:00) και να αιτούνται της εν λόγω αρωγής, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμός μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).
  2. Οι πολίτες έχουν και τη δυνατότητα να απευθύνονται και στους Δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών.

Μαρουσάκης: «Επιμένουν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες»

Για το πως θα εξελιχθούν τις επόμενες ώρες οι καιρικές συνθήκες που ευνοούν την εξέλιξη των πυρκαγιών σε Λουτράκι και Λαγονήσι μίλησε στην τηλεόραση του OPEN, ο μετεωρολόγος του σταθμού Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως είπε το βράδυ οι άνεμοι δεν θα είναι ιδιαίτερα ισχυροί, ωστόσο η εξασθένιση των ανέμων όμως θα είναι πρόσκαιρη καθώς και την Τρίτη υποστήριξε η ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη. «Και αύριο θα είναι και πάλι μια πολύ δύσκολη ήμερα καθώς μετά την ανατολή του ηλίου θα δούμε ανέμους κοντά στα 7 μποφόρ καθώς θα ενισχυθούν, φτάνοντας τα μέγιστα μποφόρ κοντά στο μεσημέρι. Οι ισχυροί άνεμοι θα διαρκέσουν όλη την ημέρα» πρόσθεσε.

ΣαρωνίδαΛουτράκιΔερβενοχώριαειδήσεις τώραφωτιά τώραφωτιά