Ελλάδα|22.07.2023 11:26

Γεωργιάδης: Ανασφάλιστος και μη δηλωμένος ο 46χρονος που πέθανε από θερμοπληξία - Έκανε θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις με το ποδήλατο

Newsroom

Ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος ήταν ο 46χρονος που πέθανε από θερμοπληξία στη Χαλκίδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας για το τραγικό περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό στο περιστατικό η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε έλεγχο για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του.

«Ο άνθρωπος αυτός, ένας φτωχός άνθρωπος, χρησιμοποιούσε το ποδήλατό του για να κάνει διάφορα θελήματα σε διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής αυτής, όπου δούλευε ως ανασφάλιστος και μη δηλωμένος εργαζόμενος» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι το ακριβές περιστατικό διερευνάται από την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως όμως είπε, «εμείς δεν μπορούμε ακόμα να κάνουμε να βάλουμε πρόστιμα εφόσον δεν υπήρξε καταγγελία από την οικογένεια του ανθρώπου». Ωστόσο, όπως δήλωσε, υπήρξε στη συνέχεια μια καταγγελία από το εργατικό σωματείο και η αστυνομία κάλεσε για εξηγήσεις τον ιδιοκτήτη μιας ψησταριά όπου ο άτυχος εργαζόμενος έκανε θελήματα την προηγούμενη μέρα.

Οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα

Μιλώντας για την προστασία των εργαζομένων σε ακραίες καιρικές συνθήκες τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι είναι άνθρωποι με ζωή, είναι ανθρώποι με δικαιώματα, είναι άνθρωποι με οικογένειες, η ζωή τους έχει αξία και δεν τίθεται σε κίνδυνο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν σήμερα κάποιος δουλεύει σε εξωτερικές εργασίες με αυτές τις συνθήκες θα κινδυνέψει η ζωή του.

Απαντώντας στο θέμα για το εάν η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη υποστήριξε ότι δεν ισχύει λέγοντας ότι γίνονται χιλιάδες έλεγχοι που φέτος αναμένεται να φτάσουν τους 70.000. «Η ιδέα ότι το κράτος μπορεί να είναι πάντα δίπλα σε οποιονδήποτε έχει μια επιχείρηση δεν είναι μια πραγματική ιδέα. Η ιδέα ότι τους καλύπτει το κράτος είναι ψευδής. Όσες καταγγελίες έχουν γίνει στην Επιθεώρηση Εργασίας έρχονται σε πρώτο χρόνο», σημείωσε λέγοντας ότι «η τραγωδία στην Χαλκίδα δεν είναι ο κανόνας».

Ερωτήματα από την ανακοίνωση του νοσοκομείου 

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας υπέστη θερμοπληξία και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο έπειτα από πολύωρη βάρδια κάτω από τον ήλιο, ωστόσο αργότερα το νοσοκομείο της Χαλκίδας (για λόγο που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί από τους αρμοδίους), στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τον θάνατό του επεσήμανε ότι δεν ήταν διανομέας.

Ωστόσο, άνθρωποι με γνώση της κατάστασης διαψεύδουν το νοσοκομείο, σημειώνοντας πως ήταν γνωστό στην περιοχή ότι ο άνδρας απασχολούνταν σε ψητοπωλείο της Χαλκίδας και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, όπως φαίνεται, ο 46χρονος εργαζόταν χωρίς ασφάλιση στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Το απόγευμα της Παρασκευής υπήρξε και σύλληψη ατόμου με εντολή εισαγγελέα, ο οποίος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς.

Διαψεύδεται η ανακοίνωση

Ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελής, επιβεβαίωσε στο OPEN και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» πως ο άνθρωπος ήταν απασχολούμενος με γεμάτο ωράριο στην εν λόγω επιχείρηση. Την ίδια ώρα και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ευβοίας επεσήμανε στην ίδια εκπομπή ότι ο 46χρονος εργαζόταν ως διανομέας με ποδήλατο, αλλά δεν ήταν γνωστό ότι δούλευε ανασφάλιστος.

«Μας προξένησε μεγάλη εντύπωση το δελτίο τύπου του νοσοκομείου. Ήταν προφανώς ανασφάλιστος και ήταν ευρέως γνωστό, ότι ο άνθρωπος εργαζόταν για χρόνια στο συγκεκριμένο κατάστημα», ανέφερε.

Συγκλονίζει η μητέρα του - «Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα»

Η μητέρα του 46χρονου μίλησε στο τοπικό μέσο eviaonline, επιβεβαιώνοντας πως ο γιος της εργαζόταν ως διανομέας σε κατάστημα εστίασης, περιγράφοντας τις σοκαριστικές στιγμές που βίωσε όταν εκείνος επέστρεψε στο σπίτι με εμφανή τα συμπτώματα θερμοπληξίας.

«Ήρθε το παιδί μου από τη δουλειά, δούλευε σε ένα σουβλατζίδικο κι έκανε διανομή με το ποδηλατάκι του. Ήρθε από το σουβλατζίδικο και δεν καταλάβαινα. Άρχισε και μου πέταγε την μπλούζα, δεν καταλάβαινα τι έκανε. Λέω “παιδάκι μου, τι έχεις;”. Δεν μπορούσε να μιλήσει. Δεν μίλαγε. Παίρνουμε τηλέφωνο τον γιατρό και λέει “μάλλον είναι θερμοπληξία αλλά τροχάδην να τον πάτε στο νοσοκομείο. Βάλτε του πετσέτα στο μέτωπο και να τον πάτε στο νοσοκομείο"».

«Καλέσαμε το ασθενοφόρο αλλά μέχρι να έρθει, το παιδί μου δεν καταλάβαινε τίποτα. Έτρεμε, έβγαζε αίμα από το στόμα και δεν επικοινωνούσε με το περιβάλλον. Στη συνέχεια ήρθε το ασθενοφόρο, τον πήραμε και τον πήγαμε στο νοσοκομείο. Εκεί παθαίνει την πρώτη καρδιακή ανακοπή και μετά τον επανέφεραν. Παθαίνει και δεύτερη και τελείωσε. Δεν πρόλαβε τίποτα το παιδάκι μου. Εκείνη την ημέρα εργαζόταν στο σουβλατζίδικο» είπε συγκλονισμένη η μητέρα του 46χρονου, μιλώντας στο eviaonline.gr.

διανομέαςανασφάλιστοιειδήσεις τώραΆδωνις Γεωργιάδηςθερμοπληξία