Ελλάδα|22.07.2023 14:00

Φωτιά στη Ρόδο: Νέο μήνυμα από το 112 - Εκκενώνονται ακόμα δύο οικισμοί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε νέες εκκενώσεις περιοχών προχωρούν οι Αρχές της Ρόδου καθώς η μεγάλη φωτιά συνεχίζει ανεξέλεγκτη την καταστροφική της πορεία. Λίγο πριν της 14:00 οι κάτοικοι σε Ασκληπιείο και Κιοτάρι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν προς το Γεννάδι.

Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες με δύο από αυτές να έχουν εκκενωθεί.  Οι πελάτες των δύο ξενοδοχείων μεταφέρθηκαν με 30 τουριστικά λεωφορεία σε ασφαλή περιοχή του νησιού.

Είχε προηγηθεί η εκκένωση των χωριών Λάρδος και Πυλώνας της Ρόδου προς τον Αρχάγγελο. 

Από τις φλόγες κινδυνεύει και η Ιερά Μονή Παναγίας Υψενής.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 4 σκάφη του Λιμενικού στην περιοχή Λίνδου - Λάρδου, ένα ασθενοφόρο σκάφος καθώς και ιδιωτικά σκάφη στον Λιμένα Ρόδου, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιών.

Επίσης, λόγω της φωτιάς σε αρκετές περιοχές του νησιού έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.

ΔΕΔΔΗΕ: Eκ περιτροπής διακοπές στη Ρόδο - Η φωτιά είναι κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης

Eκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα θα γίνουν στη Ρόδο εξαιτίας της πυρκαγιάς που καίει κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος. Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 - 15:00 και 17:00 - 22:00. Τις συγκεκριμένες ώρες, συστήνεται:

  • να αποφεύγεται η χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να μετατίθεται κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής)
  • να ρυθμίζεται η θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

Δύσκολη η κατάσταση στη Ρόδο

Πυροσβέστες, εθελοντές, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, δασικοί υπάλληλοι κ.ά. εξακολουθούν να παραμένουν στον ορεινό όγκο του νησιού, ενώ οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα, με βοήθεια από τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Αυτή την ώρα το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πάνω από το χωριό Λάερμα και κινείται ανατολικά προς το φράγμα Γαδουρά.

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις

Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί έφτασαν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

300.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη

Για την εξέλιξη των προσπαθειών των πυροσβεστικών δυνάμεων μίλησε στον Real Voice 99.5 ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έγινε καλή δουλειά από όλες τις επίγειες δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας πετούν κάνοντας συνεχείς ρίψεις νερού εννέα εναέρια μέσα.

Ο κ. Χατζημάρκος εκτιμά ότι σε περίπου 30.000 στρέμματα ήταν η έκταση της φωτιάς που επεκτάθηκε η πύρινη λαίλαπα και έγιναν στάχτη παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς ευτυχώς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί, αναφέρει η dimokratiki.gr.

Σημειώνεται πως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, οι Δημοτικές Ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του Δήμου Ρόδου.

πυρκαγιάφωτιά τώραΡόδοςεκκένωσηφωτιά