Ελλάδα|23.07.2023 23:34

Φωτιά τώρα: Πύρινη λαίλαπα σε Ρόδο, Κέρκυρα, Αίγιο και Εύβοια – Δεκάδες εκκενώσεις οικισμών και συνταρακτικές εικόνες καταστροφής

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτιά στο Αίγιο/Gallery - Eurokinissi
Φωτιά στο Αίγιο/Gallery - Eurokinissi
Φωτιά στο Αίγιο/Gallery - Eurokinissi
Φωτιά στο Αίγιο/Gallery - Eurokinissi
Φωτιά στο Αίγιο/Gallery - Eurokinissi
Φωτιά στο Αίγιο/Gallery - Eurokinissi

Ακόμη ένα εφιαλτικό βράδυ βιώνουν οι κάτοικοι πολλών περιοχών ανά την Ελλάδα, με τις φωτιές σε Ρόδο, Αίγιο, Κάρυστο και Κέρκυρα να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και τους πυροσβέστες να δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν τα πύρινα μέτωπα. Και στις 4 προαναφερθείσες περιοχές η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, ενώ μέσα στην ημέρα υπήρξαν νέες εκκενώσεις οικισμών.

Πύρινος εφιάλτης στην Κέρκυρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στη βόρεια Κέρκυρα, στην περιοχή της Περίθειας. Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς έπεσε η νύχτα και τα εναέρια μέσα δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού, με τις φλόγες να επεκτείνονται δραματικά. Ήδη, τουρίστες που μένουν σε ξενοδοχεία των πληγεισών περιοχών απομακρύνονται και οδηγούνται σε ασφαλή μέρη.

Μάλιστα οι αρχές προχωρούν σε απεγκλωβισμό ατόμων υπό το συντονισμό του Λιμενικού Σώματος από την παραλία Νησάκι. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 5 πλωτά του Λιμενικού, 7 ιδιωτικά σκάφη μικρής χωρητικότητας, 2 ιδιωτικά σκάφη μεγάλης χωρητικότητας, ενώ απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια 59 άτομα από 1 πλωτό του Λ.Σ. και δύο λάντζες και κατευθύνονται στο λιμάνι της Κέρκυρας.


Αργά το βράδυ δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους πολλών περιοχών: 

  • Σαρακηνιάτικα
  • Πλαγιά
  • Καλάμι
  • Βλαχάτικα
  • Καβαλλέραινα
  • Ρου
  • Κατάβολο
  • Κέντρωμα
  • Τρίτσι
  • Κοκκοκύλας
  • Βιγγλατούρι 
  • Νησάκι 

Το απόγευμα είχε δοθεί εντολή από το 112, να εγκαταλείψουν οι κάτοικοι των περιοχών Σάντα, Μέγκουλα, Πόρτα, Παλιά Περιθεια και Παλιές Σινιές. Νωρίτερα, ένας πυροσβέστης χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζοντας αναπνευστικά προβλήματα.

Στην περιοχή ενεργούν 12 οχήματα με 36 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων και 2 πεζοπόρων τμημάτων.

Τρομακτική η κατάσταση και στο Αίγιο

 

Πολύ δύσκολη κατάσταση έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες και στο Αίγιο, όπου οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες προς το Διακοφτό και λίγο μετά τις 21:30 το πύρινο μέτωπο άρχισε να κατευθύνεται και προς την περιοχή Τράπεζα. Μάλιστα, εστάλη 112 στους κατοίκους για να εκκενώσουν την εν λόγω περιοχή αλλά και το χωριό Καθολικό, προς την Ακράτα.

Νωρίτερα εκκενώθηκε προληπτικά ο οικισμός «Κάστρο» πάνω από το Καθολικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, στο μέτωπο επιχειρούν 35 οχήματα 99 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα μαζί με τρεις ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (δασοκομάντος).

Η φωτιά στο Διακοφτό καίει παρθένο δάσος σε δύσβατη περιοχή και έχει ήδη μπει στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ωστόσο, οι άνεμοι στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς φορά, με τις δυνάμεις να δίνουν μάχη προκειμένου να μην περάσει την εθνική.

 

Νωρίτερα, τέσσερις Γερμανοί τουρίστες – μία οικογένεια - που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στους καπνούς διασώθηκαν από ομάδα ΕΜΟΔΕ στον Βουραϊκό. Την ίδια ώρα παραμένει κλειστή η Παλιά Εθνική Οδός, ενώ δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την περιοχή Ζαχλωρίτικα.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Κάρυστο

Κορυφώνεται η αγωνία στην Κάρυστο της Εύβοιας καθώς πλησιάζει η νύχτα και η πύρινη κόλαση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Οι επίγειες και οι εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή μαζί με μηχανήματα της αυτοδιοίκησης μπόρεσαν να μετριάσουν το ένα από τα τρία μέτωπα ωστόσο όμως τα άλλα δύο κινούνται εξίσου απειλητικά βοηθούμενα από τους ισχυρούς ανέμους, τη χαμηλή βλάστηση ενώ η κατάσταση στην περιοχή είναι αποπνικτική καθώς έχει γεμίσει με πυκνούς καπνούς ολόκληρη η περιοχή.

Οι επίγειες πλέον δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία σε κρίσιμα σημεία για να μην επεκταθούν οι φλόγες προς την Κάρυστο. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην περιοχή ισχυρές δυνάμεις από την κεντρική Ελλάδα για να επιχειρήσουν μέσα στη νύχτα.

Μήνυμα του 112 ήχησε για να εκκενωθούν τέσσερις οικισμοί του δήμου Καρύστου,  Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστό.

Στο evima.gr, μίλησε ξανά πριν από λίγο ο δήμαρχος Καρύστου Λευτέρης Ραβιόλος, ο οποίος δήλωσε πως, «η νύχτα θα είναι πολύ δύσκολη απόψε, καθώς οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ισχυροί. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν νωρίτερα δεν θα επιστρέψουν απόψε στα σπίτια τους». Τέλος ο δήμαρχος ανέφερε πως, «είναι πολύ περίεργο το ότι ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν οι εστίες και στα τρια μέτωπα τα οποία απέχουν μεταξύ τους 3 χιλιόμετρα», αφήνοντας υπόνοιες εμπρησμού.

Η εικόνα στην Υλίκη

Στην Υλίκη η πυρκαγιά εξακολουθεί να καίει χαμηλή βλάστηση, πουρνάρι και πεύκα σε μη προσβάσιμο έδαφος και κινείται νότια με μέτωπο 300μ. περίπου σε χορτολιβαδική έκταση. Οι δυνάμεις περιμένουν εκεί για να τη σταματήσουν.

Σε τρία μέτωπα η φωτιά στη Ρόδο και υπόνοιες για εμπρησμό

Σε ύφεση ωστόσο είναι η φωτιά στη Ρόδο. Προηγήθηκε όμως μια εφιαλτική ημέρα. Λίγο πριν τις 20:00 μια νέα μεγάλη αναζωπύρωση υπήρξε κοντά στη Μαλώνα με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Το μέτωπο που προκαλεί επίσης ανησυχία είναι εκείνο του Ασκληπιείου. Ενεργά μέτωπα υπάρχουν επίσης στην περιοχή Απολλώνων και στην περιοχή των Λαέρμων. Μάλιστα στέλεχος της πυροσβεστικής που επικαλείται η ΕΡΤ, εκτιμά πως η φωτιά θα συνεχίσει να καίει για τουλάχιστον 7 ημέρες. Ενώ, στο φως της δημοσιότητας ήρθε και βίντεο που ενισχύει τις υπόνοιες για εμπρησμό.

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος σε όλες τις περιοχές του νησιού στο πλαίσιο προγραμματισμού που έχει γίνει από την ΔΕΔΔΗΕ.

Αίγιοφωτιά τώραπυροσβεστικήειδήσεις τώραΕύβοιαΚάρυστοςΡόδοςφωτιάΚέρκυρα