Ελλάδα|30.07.2023 06:00

Φωτιά: «Σκόνταψε» στη γραφειοκρατία η προσφορά για βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών - Η δυσαρέσκεια και η απάντηση

Τίμος Φακαλής

Στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών «σκόνταψε» η προθυμία των Τσέχων πυροσβεστών να βοηθήσουν την χώρα μας τις προηγούμενες μέρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών, προκαλώντας την αντίδρασή τους. Αρχικά, η ελληνική πλευρά ζήτησε βοήθεια μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του προγράμματος rescEU. Άμεση ήταν η ανταπόκριση των Σέρβων οι οποίοι προσφέρθηκαν να συνδράμουν την Αθήνα. Μετά την αποδοχή της σερβικής προσφοράς από την Ελλάδα η πλατφόρμα του προγράμματος rescEU έκλεισε αυτόματα καθώς ικανοποιήθηκε το ελληνικό αίτημα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επίσημο ενδιαφέρον για βοήθεια έδειξαν πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Μολδαβία και την Τσεχία.

Δυσαρέσκεια της Τσεχίας 

Η οικειοθελής προσφορά των χωρών αυτών δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή καθώς το αίτημα της Ελλάδας είχε πάρει τον δρόμο του, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των Τσέχων. Άμεση ήταν η αντίδραση τους οι οποίοι με επίσημη ανακοίνωση, τόνισαν: «προσφέραμε ενεργά τη βοήθεια των Τσέχων πυροσβεστών στην Ελλάδα, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν λέγοντας ότι έχουν αρκετές δικές τους δυνάμεις και πόρους».

Όπως εξηγούν οι Τσέχοι στην ανακοίνωσή τους η μονάδα κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών που έχει συγκεντρώσει η τσεχική Πυροσβεστική Υπηρεσία για αποστολή στο εξωτερικό αποτελείται επί του παρόντος από 64 άτομα και 33 κομμάτια εξοπλισμού. Στην ομάδα συμμετέχουν επαγγελματίες πυροσβέστες από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιφερειών Νότιο Μοραβίας, Μοραβίας-Σιλεσίας, Όλομουτς και Κεντρικής Βοημίας, της πρωτεύουσας Πράγας, της Δευτεροβάθμιας Σχολής Πυροσβεστικής και της Ανώτερης Σχολής Πυροσβεστικής και της Μονάδας Διάσωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Τσεχικής Δημοκρατίας.

«Υπολογίζουμε επίσης σε συναδέλφους από την Υπηρεσία Διάσωσης Υγείας της πρωτεύουσας Πράγας με το αυτοκίνητο Phoenix, οι οποίοι θα λειτουργούσαν ως ιατρική υποστήριξη για την τσεχική ομάδα. Οι πυροσβέστες θα συνοδεύονταν επίσης από τεχνικούς σέρβις από τους κατασκευαστές των βυτιοφόρων έκτακτης ανάγκης. Ολόκληρη η ομάδα είναι έτοιμη να αναχωρήσει εντός 6 ωρών από την αποδοχή της προσφοράς από την Τσεχική Δημοκρατία».

Τι υποστηρίζει η ελληνική πλευρά

Πηγές από την ελληνική πλευρά τονίζουν στο ethnos.gr ότι από τη στιγμή που έκλεισε η πλατφόρμα και το αίτημα εκπληρώθηκε οι προσφορές των άλλων χωρών, δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές, υπενθυμίζοντας πως και άλλες χώρες της Μεσογείου ζήτησαν συνδρομή για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Επίσημο αίτημα μέσω διπλωματικής οδού δεν κατατέθηκε στην ελληνική πλευρά, υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές.

Ρεκόρ βοήθειας από το πρόγραμμα rescEU

Τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστικών δυνάμεων από το 2021 οπότε και συστάθηκε το rescEU ζήτησε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες. Τις προηγούμενες μέρες επιχείρησαν στη Ρόδο 40 πυροσβέστες από την Ρουμανία με δέκα οχήματα, ένα γαλλικό αεροσκάφος, 15 Σέρβοι πυροσβέστες με 5 οχήματα στο Βόλο και αντίστοιχος αριθμός Βουλγάρων στην Κέρκυρα. Ήδη στη χώρα μας λειτουργεί  πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυροσβεστών από ευρωπαϊκές χώρες για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ώστε να συνδράμουν  στην πυροπροστασία της χώρας μας. Από φέτος διπλασιάστηκε και απόθεμα του εναέριου στόλου πυρόσβεσης του rescEU, φτάνοντας τα 24 αεροπλάνα και τα 4 ελικόπτερα μετά από πρόταση της Ελλάδας και απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διαχείριση Κρίσεων.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των 10 κρατών-μελών που συμμετέχουν με διάθεση εναέριων μέσων, η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά, με 4 αεροσκάφη (2 μεσαίου τύπου και 2 ελαφρού τύπου Air Tractor) και 1 ελικόπτερο. Πρόκειται για πτητικά μέσα το λειτουργικό και επιχειρησιακό κόστος των οποίων χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Αποτελούν μέρος της εναέριας δύναμης πυρόσβεσης της Ελλάδας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και θα διατίθενται για χρήση από το rescEU κατόπιν αιτήματος, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη σε εθνικό επίπεδο.

ειδήσεις τώραφωτιά τώραΤσεχίαπυροσβέστεςφωτιά