Ελλάδα|31.07.2023 14:43

«Παγώνει» επ’ αόριστον το «Γήπεδο Ζωής» που θα άλλαζε τη Νίκαια - Στην κατασκευή 3 νοσοκομείων επικεντρώνεται το ΙΣΝ

Πασχάλης Γαγάνης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση πως αναβάλλεται επ΄ αόριστον η υλοποίηση του «Γηπέδου Ζωής» στη Νίκαια, ενός μεγαλόπνοου έργου που οραματίσθηκαν και επιχείρησαν να εκτελέσουν οι άνθρωποι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να βοηθήσουν χιλιάδες παιδιά και να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει το ίδιο το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», το «Γήπεδο Ζωής» ήταν ένα σπίτι αποκλειστικά για παιδιά στην καρδιά της Νίκαιας, το οποίο θα είχε έκταση μεγαλύτερη των 11.000 τετραγωνικών μέτρων και βασικό στόχο να προσφέρει καθημερινά σε νέους και σε νέες τη δυνατότητα να διαβάσουν, να αθληθούν και τελικά να αναπτύξουν δεξιότητες.

Πολύ μεγαλύτερο το κόστος από τον αρχικό προϋπολογισμό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΝ το κόστος των εγκαταστάσεων ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογισθεί και τελικά από τα 10 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, το συνολικό ποσό διπλασιάστηκε στα 20 εκατ. πριν ακόμα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την ανάδοχο εταιρεία που θα αναλάμβανε το έργο.

Η τεράστια αύξηση του κόστους, ουσιαστικά «παγώνει» επ’ αόριστον το μεγάλο αυτό που πρότζεκτ, που έμοιαζε ικανό να αλλάξει ριζικά την εικόνα της Νίκαιας, καθώς μεταξύ άλλων εγκαταστάσεων θα περιελάμβανε γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, εγκαταστάσεις στίβου, αίθουσες διδασκαλίες και καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Σε πρώτο πλάνο τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΙΣΝ, οι οικονομικοί πόροι του ιδρύματος αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό του, επικεντρώνονται πλέον στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 30 διαφορετικές δράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που έχουν στόχο την καλύτερη παροχή υγείας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.

Κεντρικός άξονας της υλοποίησης αυτής της Πρωτοβουλίας, αποτελεί η κατασκευή τρίων νέων δημόσιων νοσοκομείων σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη, η οποία όμως μέχρι και σήμερα έχει περάσει από 1.000 κύματα.

Τον περασμένο Οκτώβριο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε πως ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων απέβη άκαρπος και ακυρώθηκε. Όπως είχε γράψει τότε το ethnos.gr, η υπόθεση μπλόκαρε μετά τις προσφορές που παρέδωσαν οι εργολάβοι και οι οποίες ήταν υπερδιπλάσιες από τα κριτήρια που είχαν ορισθεί. Επρόκειτο για μια υπόθεση πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς για πρώτη φορά ένα ίδρυμα στην ουσία «χάριζε» τρία ολοκαίνουρια νοσοκομεία όμως η δωρεά δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί γιατί ο διαγωνισμός «πάγωσε».

Πηγές από το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωναν τότε πως ο διαγωνισμός θα γινόταν ξανά με νέους όρους και μάλλον η «χρυσή φόρμουλα» βρέθηκε. Προ ημερών ο επικεφαλής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος μιλώντας στο SNF Nostos Conference Mental Health που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αναφέρθηκε στον διαγωνισμό που ακυρώθηκε, επισημαίνοντας ότι «ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι προχωράμε με τις σχετικές συμβάσεις και για τα τρία νοσοκομεία».

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, η υπογραφή των συμβάσεων είναι πολύ κοντά, κάτι που φαίνεται να βάζει την κατασκευή του «Γηπέδου Ζωής» σε δεύτερη μοίρα.

Τι σημειώνει το «Γήπεδο Ζωής»

Αυτό που ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους που είχαν αναλάβει να «τρέξουν» το μεγάλο project στη Νίκαια, με τους ίδιους να υπογραμμίζουν πως ο μεγάλος τους στόχος είναι να συνεχίσουν τις δράσεις τους αναμένοντας οι συνθήκες να επιτρέψουν την επαναξιολόγηση του όλου project .

Άλλωστε το Γήπεδο Ζωής, αποτελεί από την πρώτη μέρα έναν ξεχωριστό οργανισμό, ο οποίος ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από πόρους του ΙΣΝ και από το 2019, κατάφερε να υλοποιήσει 28 δράσεις, βοηθώντας περισσότερα από 2.000 παιδιά και τους γονείς τους και προσφέροντας περισσότερα από 80 διαφορετικά προγράμματα στον Αθλητισμό, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ταυτόχρονα η ομάδα του «Γηπέδου Ζωής» , δημιούργησε σειρά από podcasts και video συζητήσεων με επιφανείς ανθρώπους με σκοπό να προβληματίσουν, να ενημερώσουν και να εμπνεύσουν τα παιδιά και τους γονείς.

Όπως σημειώνει το «Γήπεδο Ζωής» σε ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της είδησης από το «Σταύρος Νιάρχος», «η παύση αυτής της χρηματοδότησης μας αφήνει με μεγάλη λύπη, όμως πρέπει να σεβαστούμε και να αναγνωρίσουμε πως η διακοπή αυτής της ζωτικής χρηματοδότησης γίνεται προς όφελος της πατρίδας μας και της Υγείας όλων μας».

Στην ίδια ανακοίνωση οι άνθρωποι του «Γηπέδου Ζωής» υπογραμμίζουν πως είναι εξαιρετικά υπερήφανοι για τα όσα κατάφεραν να επιτύχουν τα τελευταία χρόνια με τις δράσεις που πραγματοποίησαν στη Νίκαια αλλά και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας. «Από πλευράς μας, πρόκειται το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, και θα αναζητήσουμε τρόπους το τεράστιο έργο του Γηπέδου Ζωής, να συνεχίσει, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες να επανεξεταστεί η σχετική χρηματοδότηση από το ΙΣΝ», σημειώνουν.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για το «πάγωμα» του project

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) αναβάλλει επ’ αόριστον τη δημιουργία του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια. Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για όλους εμάς, στο ΙΣΝ, καθώς, από το 2019, καταβάλαμε μεγάλη προσπάθεια, δεσμεύσαμε σημαντικούς οικονομικούς πόρους και εργαστήκαμε μαζί με την ομάδα του Γηπέδου Ζωής προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Το Γήπεδο Ζωής είχε εκκινήσει με πρωτοβουλία του ΙΣΝ και σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γιαννάκη και την ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής και είχε θέσει ως στόχο να δημιουργήσει ευκαιρίες εξέλιξης και έμπνευση για έναν υγιή τρόπο ζωής στα παιδιά και τους εφήβους της ευρύτερης περιοχής της Νίκαιας.

Το ΙΣΝ επικεντρώνει, αυτή τη χρονική στιγμή, όλους τους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του στην υλοποίηση της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ), ένα πολυσχιδές και απαιτητικό εγχείρημα που περιλαμβάνει πάνω από 30 διαφορετικές δράσεις στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους καθώς και την αύξηση της προσβασιμότητας σε αυτές τις υπηρεσίες. Αιχμή του δόρατος αυτής της Πρωτοβουλίας είναι η κατασκευή των 3 Νέων Δημόσιων Νοσοκομείων στην Κομοτηνή, τη Θεσσαλονίκη και τη Σπάρτη, για τα οποία, όπως ανέφερε και ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος στην εναρκτήρια ομιλία του στο SNF Nostos Conference 2023, θα είμαστε σε θέση, σύντομα, να πούμε περισσότερα.

Όπως έχουμε αναφέρει, και οι οικονομικοί μας πόροι είναι πεπερασμένοι και το ανθρώπινο δυναμικό μας επαρκεί για συγκεκριμένο αριθμό μακροχρόνιων πρωτοβουλιών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον παγκοσμίως. Παράλληλα, το κόστος των κτηριακών εγκαταστάσεων του Γηπέδου Ζωής στη Νίκαια, από τα 10 εκατομμύρια ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού, διπλασιάστηκε στη φάση της μελέτης, αγγίζοντας το ποσό των 20 εκατομμυρίων, ακόμα και πριν ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου από την οποία αναμενόταν να προκύψει περαιτέρω αύξηση του κόστους.

Ως αποτέλεσμα, αυτή η δραματική αύξηση του κόστους του έργου σε συνδυασμό με την εστίαση των οικονομικών μας πόρων και την προσήλωση του ανθρώπινου δυναμικού μας στη ΔΠΥ μας οδηγούν στην αναβολή επ’ αόριστον του έργου του Γηπέδου Ζωής. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Παναγιώτη Γιαννάκη και όλη την ομάδα του, γιατί πίστεψαν και προσπάθησαν για αυτό το όραμα. Η ΑΜΚΕ Γήπεδο Ζωής θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην Νίκαια για τους επόμενους μήνες, με την υποστήριξη του ΙΣΝ, η οποία θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προσπαθεί πάντα να βάζει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, με στόχο τη βελτίωση της ζωής του σε όλες τις εκφάνσεις της. Στη δεδομένη χρονική στιγμή πιστεύουμε πως τα πολύ σημαντικά έργα στον τομέα της Υγείας στη χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας και θα φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους πανελλαδικά.

Η ανακοίνωση του «Γηπέδου Ζωής»

Το Γήπεδο Ζωής είναι ένας οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε και λειτουργεί χάρη στην αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο ακούραστα από το 2019 έχει διαθέσει πολύ σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, προκειμένου να υλοποιείται το κοινό μας όραμα.

Αυτή τη στιγμή, η παύση αυτής της χρηματοδότηση μας αφήνει με μεγάλη λύπη, όμως πρέπει να σεβαστούμε και να αναγνωρίσουμε πως η διακοπή αυτής της ζωτικής χρηματοδότησης γίνεται προς όφελος της πατρίδας μας και της Υγείας όλων μας, ειδικά με τα 3 νοσοκομεία που θα κατασκευαστούν.

Από πλευράς μας, πρόκειται το επόμενο διάστημα να συνεχίσουμε την προσπάθεια να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, και θα αναζητήσουμε τρόπους το τεράστιο έργο του Γηπέδου Ζωής, να συνεχίσει, μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες να επανεξεταστεί η σχετική χρηματοδότηση από το ΙΣΝ.

Από το 2019, το Γήπεδο Ζωής υλοποίησε 28 δράσεις, βρισκόμενο κοντά σε πάνω από 2.000 παιδιά και τους γονείς τους, προσφέροντας περισσότερα από 80 διαφορετικά προγράμματα στον Αθλητισμό, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ταυτόχρονα, δημιούργησε σειρά από podcasts και video συζητήσεων με επιφανείς ανθρώπους της κοινωνίας μας, με σκοπό να προβληματίσουν, να ενημερώσουν και να εμπνεύσουν τα παιδιά και τους γονείς.

Νιώθουμε εξαιρετικά περήφανοι με όσα καταφέραμε να πετύχουμε όλο αυτό το διάστημα. Η χαρά που εξέφραζαν τα παιδιά στις δράσεις μας, καθώς και η ελπίδα που μας γεννούν τα λόγια τους, μας δίνουν την ώθηση να αναζητήσουμε όλους τους δυνατούς τρόπους συνέχισης αυτών των δράσεων, πέρα από το τέλος του 2023. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Γήπεδο Ζωής και τις δράσεις του, δείτε εδώ 

νοσοκομείαειδήσεις τώραΣταύρος ΝιάρχοςΝίκαια