Ελλάδα|10.08.2023 10:05

Χανιά: Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το κύκλωμα εμπορίας βρεφών – Εξαπατήσεις, πλαστογραφίες και βαριές κατηγορίες στους εμπλεκόμομενους

Newsroom

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν, μετά από μία μαραθώνια διαδικασία στους κατηγορούμενους για την υπόθεση «παραγγελιών» βρεφών από Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στα Χανιά. Οι εμπλεκόμενοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία να απολογηθούν την Κυριακή (13/08), εξαντλώντας το περιθώριο που τους δίνει ο νόμος, προκειμένου να μελετήσουν, όσο γίνεται καλύτερα, τα στοιχεία της τεράστιας δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι αποκαλύψεις γύρω από τη δράση του κυκλώματος: Οι γυναίκες είτε υποβάλλονταν σε ειδική θεραπεία ως δότριες ωαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνταν σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης, αλλά και σε προγράμματα παρένθετης μητρότητας είτε εντάσσονταν σε ελεγχόμενους χώρους που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση, με σκοπό να κυοφορήσουν σε περιβάλλον εργασιακής εκμετάλλευσης κατά παρέκκλιση της σχετικής νομοθεσίας (υπέρβαση ορίου ηλικίας, πλαστές δικαστικές αποφάσεις, ανακριβές, ελλιπές ή ανύπαρκτο ιατρικό ιστορικό) και εν συνεχεία, έναντι αμοιβής, να παραδώσουν τα βρέφη. Σε κάποιες περιπτώσεις, πριν οι γυναίκες χρησιμοποιηθούν ως παρένθετες μητέρες, τις εκμεταλλεύονταν περαιτέρω, λαμβάνοντας και από αυτές ωάρια.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης, προέβαιναν σε πλήθος επιμέρους εγκληματικών πράξεων και συγκεκριμένα κατάρτιζαν πλαστά δικαιολογητικά με σκοπό την έκδοση δικαστικής απόφασης, για άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις και σε συνεργασία με κλινικές, ιατρικά εργαστήρια και ιατρούς, παραποιούσαν καταχωρήσεις ωοληψιών, παραποιούσαν ιατρικά έγγραφα, κατάρτιζαν εικονικά μισθωτήρια και εικονικά σύμφωνα συμβίωσης.

Παράλληλα, σε περιστατικά ενδιαφερόμενων γονέων από χώρες όπου απαγορευόταν η διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, δήλωναν τις γεννήσεις ως υιοθεσίες.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι, ενεργούσαν ως μεσολαβητές σε παράνομες υιοθεσίες βρεφών έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ενώ προέβαιναν και στη συστηματική εξαπάτηση γυναικών ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι υπέβαλαν αυτές σε πράξη εμβρυομεταφοράς.

Το όφελος το οποίο αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση εμπορίας βρεφών ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας φέρεται να κυμαινόνταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή τους που έδιναν σε κάθε παρένθετη μητέρα την οποία εισήγαγαν στη διαδικασία ξεκινούσε από 5.000 ευρώ ενώ η μηνιαία αμοιβή μέχρι να γεννήσουν ξεκινούσε από 300 ευρώ τον μήνα και έφτανε τα 600.

«Εξαιρετικά σύνθετη υπόθεση»

Για μία εξαιρετικά σύνθετη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα υπόθεση έκανε λόγο ο Μιχάλης Μαύρος, συνήγορος του βασικού κατηγορούμενου, γιατρού από τα Χανιά, ο οποίος φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης. Ο δικηγόρος προσέθεσε ότι, κίνητρο του εντολέα του, ήταν η υποστήριξη της γονεϊκότητας και ότι, σκοπός του είναι η ανάδειξη της πραγματικής εικόνας της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το Cretalive, το βρέφος 9 ημερών, το οποίο έφερε μαζί της μια εκ των κατηγορουμένων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων. Την ίδια στιγμή, μεταξύ των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν ειναι η συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου κατ’ επάγγελμα, παραβάσεις του νόμου περί εφαρμογής της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία, διατάραξη οικογενειακής τάξης, απάτη, σωματική βλάβη και παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Χανιάσύλληψηβρέφοςειδήσεις τώραεμπορία βρεφώνγιατρόςκακούργημα