Ελλάδα|20.08.2023 19:42

Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη: Αναμένεται άλλη μία δύσκολη νύχτα - Ανησυχεί το μέτωπο στη Νίψα, μάχη για καταφύγιο ζώων

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)
Φωτιά στην Αλεξανδρούπολη (ΙΝΤΙΜΕ/ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ)

Για δεύτερο 24ωρο καίει ανεξέλεγκτα η φωτιά που ξεκίνησε χθες (19/8) τα ξημερώματα στην περιοχή Μέλια της Αλεξανδρούπολης και επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Όπως όλα δείχνουν, και αυτό το βράδυ αναμένεται να είναι εξίσου δύσκολο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παλεύουν με τα μποφόρ και τις συνεχείς αναζωπυρώσεις αλλά και τα πολλαπλά μέτωπα, καθώς υπάρχουν τρία ενεργά -με το μέτωπο της Νίψας να είναι αυτό που απασχολεί περισσότερο.

Τα τρία μέτωπα της πυρκαγιάς

Το μεγαλύτερο βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού Λουτρός προς Μοναστηράκι και Δωρικό.

Το δεύτερο κινείται ανάμεσα στα χωριά Αμφιτρίτη, Μαΐστρος και Απαλός, βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης και προς την πλευρά της πόλης.

Και το τρίτο είναι προς την πλευρά του Δωρικού, όπου υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση.

Γκότσης: «Βιώσαμε απίστευτες καταστάσεις στη Νίψα - Δύσκολη νύχτα λόγω των ανέμων»

«Είναι το δεύτερο 24ωρο που βιώνουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση εδώ στο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, στις τρεις δημοτικέ ενότητες Φερρών, Τριανούπολης και Νίψας. Ευτυχώς, στη Νίψα, που βιώσαμε απίστευτες καταστάσεις καθώς ο οικισμός είχε τυλιχθεί στις φλόγες, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές και κάηκαν μόνο κάτι αποθήκες παρόλο που τυλίχθηκε. Η φωτιά κινείται με γρήγορους ρυθμούς από το ορεινό σημείο της Νίψας προς τον Άβαντα» ανέφερε το μέλος της πολιτικής προστασίας, Νίκος Γκότσης. 

Όπως πρόσθεσε «θα είναι μια δύσκολη νύχτα απόψε για τη δημοτική ενότητα των Φερρών με το Μοναστηράκι και το Δωρικό αλλά και την περιοχή μετά τη Νίψα και τον Άβαντα» ενώ τόνισε ότι «τα πτητικά μέσα σε λίγο θα σταματήσουν να επιχειρούν και από εκεί και πέρα ας ελπίσουμε ότι θα κοπάσουν οι αέρηδες. Έχουν έρθεις και ειδικές δυνάμεις τους Στρατού που είναι εξειδικευμένες στην κατάσβεση πυρκαγιών. Δεν μπορεί κανείς να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη που θα κατευθυνθεί η φωτιά αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην περιοχή του Αβάντα γιατί πρόκειται για μια ιδιαίτερη περιοχή και άμα φύγει από εκεί έχει χαθεί το παιχνίδι».

Αρτοποιός: «Πιθανολογούμε πως ξεκίνησε από κεραυνό»

Για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση που ξεκίνησε από το μεσημέρι του Σαββάτου από τη Μέλια πάνω από την Εγνατία μέχρι σήμερα μίλησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Όπως είπε, «η δύσκολη πυρκαγιά αυτή πιθανολογούμε ότι άρχισε από ηλεκτρική εκκένωση η οποία κατευθύνθηκε μέσω των βορειοανατολικών ανέμων προς τον νοτιοδυτικό μέτωπο. Το αισιόδοξο νέο είναι ότι η εστία βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, μιλάμε για το Απαλό, Μαΐστρο και Άβαντα φαίνεται ότι έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο». 

Όπως τόνισε το δύσκολο μέτωπο είναι αυτό στην περιοχή Νίψα. Στην περιοχή διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση εκεί, γίνονται ρίψεις από 7 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα όπως επίσης και στην περιοχή Δωρικό και στην περιοχή της Αμφιτρίτης. Αυτό είναι το μέτωπο το οποίο απασχολεί την Πυροσβεστική η οποία καταβάλει τρομερές προσπάθειες να σώσει καταφύγιο ζώων που υπάρχει στην περιοχή.

Μάχη για το καταφύγιο

«Προσπαθούμε υπό ακραίες συνθήκες να μην μπει η φωτιά στο καταφύγιο. Μιλάμε για 80 κατοικίδια, δίνουμε μάχη» ανέφερε τέλος ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες, δυνάμεις της ΕΛΑΣ, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού και των ΟΤΑ. Στη φωτιά διατίθενται 25 περιπολικά, 5 δίκυκλα και 55 αστυνομικοί.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στην επιχείρηση πυρόσβεσης συνδράμουν από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων: 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-415, 1 PZL, 2 ομάδες των 20 ατόμων του σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ, 2 ομάδες των 10 ατόμων του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ, προωθητές γαιών για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, υδροφόρα οχήματα, βυτιοφόρα οχήματα και οχήματα γενικής χρήσεως.

Απομακρύνθηκαν και άλλοι κάτοικοι

Συνεχίζονται οι απομακρύνσεις κατοίκων από περιοχές της Αλεξανδρούπολης, καθώς το πύρινο μέτωπο καίει ανεξέλεγκτο. Νέο μήνυμα του 112 λίγο πριν τις 16:00 εστάλη για εκκένωση του χωριού Άβαντας.

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Άβαντας απομακρυνθείτε προς Αλεξανδρούπολη», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μηνύματα από το 112 εστάλησαν και στους κατοίκους των περιοχών Μοναστηράκι, Δορίσκος να απομακρυθούν προς τις Φέρες.

Νωρίτερα είχε σταλεί και άλλο μήνυμα του 112 καλώντας τους κατοίκους των οικισμών Αμφιτρίτη και Μαΐστρου να απομακρυνθούν επίσης προς Αλεξανδρούπολη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά αυτή την ώρα καίει καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δασική έκταση σε ρεματιά βορείως και δυτικά του Μαΐστρου.

Κλειστή η Εγνατία

Σημειώνεται ότι επιβλήθηκε και νέα διακοπή κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, αυτή τη φορά μεταξύ Κήπων-Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε στη Μέλια χθες Σάββατο (19.8.2023). Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται μέσω της Εθνικής Οδού Φερών -Αλεξανδρούπολης.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διακόπηκε η κυκλοφορία από το ύψος του κόμβου Αρδανίου έως το ύψος του κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλεξανδρούπολης.

φωτιά τώραειδήσεις τώραπυρκαγιάΑλεξανδρούποληφωτιά