Ελλάδα|21.08.2023 23:48

Φωτιά τώρα: Δύο νεκροί ο «μαύρος» απολογισμός της Ελλάδας που φλέγεται ξανά - Πύρινη κόλαση σε Έβρο, Βοιωτία, Καβάλα, Εύβοια και Ροδόπη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πύρινη κόλαση στην Αλεξανδρούπολη (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ)

Για άλλη μια φορά η Ελλάδα φλέγεται, με έξι ενεργά μέτωπα και συνολικά 63 πυρκαγιές μέσα σε ένα 24ωρο. Για άλλο ένα βράδυ, η μάχη πυροσβεστών και εθελοντών θα είναι συνεχής και δύσκολη καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες σε Βοιωτία, Αλεξανδρούπολη, Δαδιά, Εύβοια, Καβάλα και Ροδόπη.

Ο απολογισμός των πυρκαγιών είναι ήδη «βαρύς», με δύο νεκρούς σε Βοιωτία και Έβρο, καμένα σπίτια, επιχειρήσεις που έγιναν στάχτη και τραυματισμούς πυροσβεστών.

Τρίτο συνεχόμενο βράδυ αγωνίας στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη μαίνεται εδώ και τρεις ημέρες το πιο δύσκολο μέτωπο και συγκεκριμένα στις περιοχές βορείως του οικισμού Νίψα και στους οικισμούς Δορίσκος και Μοναστηράκι. Η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Αυγούστου στην περιοχή Μέλια.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 14 οικισμοί. Παράλληλα, με μήνυμα του 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (21/8) να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω των καπνών που κατευθύνονται στην περιοχή.

Στη δασική πυρκαγιά επιχειρούν 214 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου του στρατού και των Ο.Τ.Α.

Λίγο πριν τις 23:00, νέο μήνυμα εστάλη από το 112 προς τους κατοίκους του οικισμού Παλινοστούντων Παλαγίας να κατευθυνθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το evros-news, οι φλόγες που έκαιγαν στην περιοχή της ΒΙ.ΠΕ. σε μήκος χιλιομέτρων, άρχισαν να απειλούν αρχικά και να μπαίνουν στα χωριά. Στον Άβαντα παρά τις αντιπυρικές ζώνες και τις προσπάθεις των πυροσβεστών, η φωτιά μπήκε το βράδυ μέσα στο χωριό.

Παράλληλα, δύσκολο χαρακτηρίζουν αξιωματικοί της πυροσβεστικής και το νέο μέτωπο φωτιάς που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στη Δαδιά στην περιοχή Γκίμπρενα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ. Μάλιστα, λένε νωρίτερα είχαν σβήσει και άλλη φωτιά μέσα στη Δαδιά περίπου ενός στρέμματος.

Ένας νεκρός στη Δαδιά

Νεκρός εντοπίστηκε το βράδυ της Δευτέρας ένας άντρας στην περιοχή της Λευκίμμης. Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, το άτομο βρέθηκε χωρίς τις αισθήσεις του κοντά στις κεραίες της Λευκίμμης, προς την Αγία Παρασκευή και εικάζεται ότι πρόκειται για μετανάστη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η σορός είναι νεαρού άντρα, εντοπίστηκε επί του οδοστρώματος σε σημείο από το οποίο είχε περάσει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και εικάζεται ότι ο θάνατός του προήλθε από την έκθεσή του στις υψηλές θερμοκρασίες της πυρκαγιάς και τον καπνό. Σημειώνεται ότι την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τυχερού.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 12 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Στις 21:40 της Δευτέρας ξεκίνησε η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, την οποία είχε προαναγγείλει ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός στην τελευταία επίσημη ενημέρωση.

Η μεταφορά των ασθενών, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, γίνεται με ασθενοφόρα που έχει διαθέσει το υπουργείο Υγείας και με την συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή για αυτό τον σκοπό. Συγκεκριμένα, ο κ. Αρτοποιός στην ενημέρωση ανέφερε: «Λόγω της εξέλιξης της πυρκαγιάς και με στόχο την προάσπιση της υγείας των ασθενών του Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή, παρόλο που έχει προκύψει τέτοια ανάγκη, γίνονται όλες οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, έτσι ώστε - εφόσον κριθεί απαραίτητο - να εκκενωθεί με ασφάλεια το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης».

Τελικά, η εκκένωση ξεκίνησε λόγο αργότερα, καθώς η φωτιά είναι κοντά στην πόλη, αλλά κυρίως υπάρχουν πυκνοί καπνοί που δημιουργούν έντονα προβλήματα.

ΠΟΕΔΗΝ για την εκκένωση του νοσοκομείου

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέρει: 

«Η σκέψη μας αυτές τις στιγμές βρίσκεται στη μεγάλη προσπάθεια να εκκενωθεί το νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ Ένα τεράστιο τριτοβάθμιο Νοσοκομείο από το κίνδυνο της πυρκαγιάς.

Όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κάθε ειδικότητας, διοίκηση, εκαβ, υγειονομικές αρχές προσέτρεξαν στο νοσοκομείο και συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις για τη γρήγορη εκκένωση του νοσοκομείου.

Ασθενείς που η κατάσταση τους είναι ελεγχόμενη πήραν εξιτήριο και έφυγαν ήδη από το νοσοκομείο με πούλμαν. Κατακεκλιμένοι ασθενείς που χρήζουν παρακολούθησης κατευθύνονται προς το λιμάνι για να διανυκτερεύσουν σε πλοίο με ιατρική παρακολούθηση. Το δυσκολότερο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι οι διακομιδές ασθενών σε βαριά κατάσταση σε άλλα νοσοκομεία. Δεν είναι εύκολο να διακομισθούν 10 διασωληνωμένοι ασθενείς με τα ειδικά ασθενοφόρα μονάδες του ΕΚΑΒ. Τα νοσηλευόμενα παιδάκια πήραν εξιτήριο εκτός από ένα που θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Κομοτηνής.

Καλή επιτυχία. ΜΠΡΑΒΟ. ΔΥΝΑΜΗ συνάδελφοι. Την ώρα που καίγονται οι περιουσίες σας βρίσκεσθαι στο καθήκον για να σώσετε ασθενείς».

«Σκληρή» μάχη και στη Βοιωτία, που «μετρά» έναν νεκρό

Παράλληλα, στην αγροτοδασική πυρκαγιά στον Πρόδρομο Βοιωτίας -που εκδηλώθηκε τις κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας- το μέτωπο των επιχειρήσεων βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Παραλίας Σαράντη και επιχειρούν 74 πυροσβέστες, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα ενώ περιοδικά επιχείρησαν 10 αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς, στην περιοχή μεταξύ Προδρόμου και Σαράντη, γυναίκα που είχε βγει σε κεντρικό δρόμο ζήτησε βοήθεια από άνδρες της Πυροσβεστικής για ηλικιωμένο άνδρα ο οποίος βρισκόταν σε κτηνοτροφική μονάδα. Οι πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο που τους υποδείχθηκε και εντόπισαν μέσα στο μαντρί άνδρα περίπου 80 ετών χωρίς τις αισθήσεις του. Η αιτία θανάτου θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική έκθεση.

Σημειώνεται πως είχε εκδοθεί νωρίτερα μήνυμα από το 112.

Φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση το απόγευμα της Δευτέρας και στην περιοχή Ταρσός Βοιωτίας, όπου με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή Καρυώτι προς Κυριάκι και από τον Ταρσό προς Άσπρα Σπίτια. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και συγκεκριμένα 16 πυροσβέστες με επτά οχήματα και υδροφόρες ΟΤΑ ενώ από αέρος επιχείρησαν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγο μετά τις 23:30, νέο 112 εκδόθηκε για κατοίκους και επισκέπτες των οικισμών Παναγία Καλαμιώτισσα και Άγιος Αθανάσιος για εκκένωση προς Κυριάκι. Συνολικά έχουν εκκενωθεί 4 οικισμοί.

Δύσκολη κατάσταση και στη Ροδόπη - Μέσα σε χωριά οι φλόγες

Δύσκολη νύχτα και στη Ροδόπη, καθώς η φωτιά έχει μπει μέσα στα χωριά Σώστης, Πολύανθος και Ληνό και έχει καταστρέψει σπίτια. Η πυρκαγιά έχει ανέβει προς το βουνό αλλά οι αναζωπυρώσεις σε διάφορα σημεία είναι συνεχείς, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Λίγο μετά τις 20:00 της Δευτέρας τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις ρίψεις, ωστόσο, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κατοίκων και εθελοντών παραμένουν στη μάχη σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τη φωτιά και να σώσουν περιουσίες.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Εύβοια

Την ίδια ώρα στα Ψαχνά Ευβοίας η φωτιά, που ξέσπασε κατά τις πρωινές ώρες, εξελίσσεται μεταξύ των περιοχών Προφήτης Ηλίας Ψαχνών και Αρτάκη.

 

Λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στάλθηκε στις 18:19 μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής όπου ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται στη βιομηχανική περιοχή της Νέας Αρτάκης και της Βατώντα να εκκενώσουν προς την Χαλκίδα.

 

Στις 13:15 είχε εκδοθεί μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων από Νότια Ψαχνά προς Ψαχνά και από Βόρεια Αρτάκη προς Αρτάκη. Επιχειρούν 92 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 19 Γάλλων πυροσβεστών και 30 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχείρησαν οκτώ αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα.

Στα Ψαχνά η κατάσταση χαρακτηρίζεται δύσκολη καθώς η φωτιά εξακολουθεί να καίει συμπαγές πευκοδάσος με κατεύθυνση προς Βατώντα και Πισώνα όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σπίτια, ενώ ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για την  Τρίτη στην Εύβοια, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Εγκλωβισμένοι πυροσβέστες και καμένα σπίτια στην Καβάλα

Μαίνεται και η πυρκαγιά στην Καβάλα και στις φλόγες παραδόθηκαν σπίτια στα χωριά Δαμασκηνιά, Διαλεκτό και Αβραμυλιά του Δήμου Νέστου από τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, στο Διαλεκτό, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η φωτιά μαίνεται από τις 14:00 σε μια περιοχή 30 χιλιόμετρα από την Καβάλα. Στο Διαλεκτό δύο πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και υπέστησαν εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ υπέστη φθορές και το πυροσβεστικό όχημα.

Μάλιστα, η φωτιά έφτασε στις αυλές σπιτιών και οι ιδιοκτήτες απελπισμένοι προσπαθούσαν με το λάστιχο να τη σβήσουν.

Απεγκλωβισμός ατόμων από παραλία της Κύθνου

Το απόγευμα της Δευτέρας, στον απεγκλωβισμό 20 ατόμων από την παραλία του Σκύλου στην Κύθνο, προχώρησαν ιδιωτικά σκάφη, λόγω πυρκαγιάς που ξέσπασε. Σε άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας -εφόσον απαιτηθεί- βρίσκονται ένα πλωτό του λιμενικού, τρία αλιευτικά, ενώ σπεύδει και ρυμουλκό από το λιμάνι του Λαυρίου.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά καίει έκταση με ξερά χόρτα πολύ κοντά σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στον τόπο της πυρκαγιάς επιχειρεί ένα όχημα με τρεις πυροσβέστες που υπάρχουν στο νησί, ενώ έχουν ενημερωθεί οι δημοτικές Αρχές να συνδράμουν με υδροφόρες. Στους κατοίκους της περιοχής εστάλη μήνυμα από το 112 που τους καλεί να εκκενώσουν προς την Δρυοπίδα.

63 πυρκαγιές σε ένα 24ωρο

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί το προσωπικό των όλων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), που θα ισχύει και την Τρίτη, καθώς 10 μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές εξακολουθούν να είναι σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα.

Από αυτές οι έξι σοβαρές πυρκαγιές είναι στον Έβρο, τη Ροδόπη και στην Καβάλα, ενώ όπως ανέφερε το απόγευμα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, μετά την ευρεία έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, από χτες τα μεσάνυχτα εκδηλώθηκαν μόνο στον Έβρο 14 πυρκαγιές. Οι τρεις από αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, έχουν πάρει διαστάσεις και χαρακτηρίζονται εξαιρετικά δύσκολες.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα σε εξέλιξη παραμένουν οι πυρκαγιές στον Πρόδρομο Βοιωτίας, στα Ψαχνά Ευβοίας, στον Ταρσό Βοιωτίας, όπου εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Ταρσός και Καρυώτι και στην Κύθνο όπου εκκενώθηκαν τα καταλύματα στην Παραλία του Σκύλου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, το τελευταίο 24ωρο, από ώρα 18:00 της 20-08-2023 έως ώρα 18:00 της 21-08-2023 εκδηλώθηκαν 63 δασικές πυρκαγιές.

φωτιά τώραΒοιωτίαειδήσεις τώραΡοδόπηΚαβάλαΚύθνοςΈβροςΕύβοια