Ελλάδα|19.03.2019 12:41

«Αιχµάλωτοι» των fake news οι µισοί µαθητές 10-18 ετών

Newsroom

Καθώς η εβδοµάδα που διανύουµε (18-22 Μαρτίου) είναι Ευρωπαϊκή Εβδοµάδα Ευαισθητοποίησης για την Παιδεία στα Μέσα, η επισήµανση αυτή αποκτά ξεχωριστή σηµασία επειδή η Παιδεία στα ΜΜΕ αποτελεί προϋπόθεση για µια ζωντανή και σύγχρονη Δηµοκρατία, όπως επισηµαίνει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο είναι ο επίσηµος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισµών INSAFE/INHOPE, οι οποίοι χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό Διαδίκτυο.

Οπως δείχνουν λοιπόν τα αποτελέσµατα έρευνας σε 14.000 µαθητές από 400 σχολεία της Ελλάδας ηλικίας από 10-18 ετών που πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε το υπουργείο Παιδείας, η πλειονότητα των παιδιών (58%) ενηµερώνεται πλέον από δηµοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ το 26% µαθαίνουν τα νέα από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και µόλις 16% από αλλού (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφηµερίδα, φίλους, γονείς).

Σύµφωνα µε έρευνα, στην οποία συµµετείχαν 14.000 µαθητές από 400 σχολεία, η πλειονότητα των παιδιών (58%) ενηµερώνεται από δηµοσιεύσεις στα social media

Από τους νέους αυτούς το 58% πιστεύει ότι µπορεί να ξεχωρίσει µια ψεύτικη είδηση στο ∆ιαδίκτυο, όµως ένα µεγάλο ποσοστό (30%) απαντά ότι την ξεχωρίζει µόνον όταν είναι πολύ εµφανής και ένα 12% λέει ότι δεν µπορεί να την ξεχωρίσει. Συνεπώς ένα ποσοστό 42% των νέων είναι πολύ πιθανό να εκτίθεται σε fake news προσλαµβάνοντάς τα ως πραγµατικές ειδήσεις...

Ελλειµµα εµπιστοσύνης

Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόµετρου κατέδειξε το έλλειµα εµπιστοσύνης που δείχνουν οι Ελληνες για τις ειδήσεις: περισσότεροι από τους µισούς (55%) πιστεύουν ότι κάθε ηµέρα ή σχεδόν κάθε ηµέρα έρχονται αντιµέτωποι µε µια είδηση ή πληροφορία που είτε τους παραπλανά σχετικά µε την πραγµατικότητα είτε είναι τελείως ψευδής. Συνολικά οι τρεις στους τέσσερις Ελληνες (74%) υποστηρίζουν ότι συναντούν µια ψευδή είδηση τουλάχιστον µία φορά την εβδοµάδα.

Ενας από τους βασικότερους τρόπους περιορισµού των ψευδών ειδήσεων είναι η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Προς τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου σε συνεργασία µε µαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου δηµιούργησαν ένα ενηµερωτικό βίντεο από νέους για νέους. Μαθητές εξηγούν τι είναι οι ψευδείς ειδήσεις και πώς µπορούµε να τις ξεχωρίζουµε εύκολα.

Διαδίκτυοfake newsμαθητές