Ελλάδα|24.08.2023 06:15

Ορίστηκαν οι πληγέντες των πυρκαγιών του Ιουλίου που δικαιούνται ενίσχυση για την αποκατάσταση των σπιτιών τους - Το προβλέπει η ΚΥΑ

Μαρία Λιλιοπούλου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI
ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ/ EUROKINISSI

Τους πυρόπληκτους κατοίκους 13 δήμων της χώρας, οι οποίοι είδαν τις κατοικίες και επιχειρήσεις τους να γίνονται στάχτη στο πρώτο κύμα των πυρκαγιών, αυτό του Ιουλίου, αφορά η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία οριοθετεί τις πληγείσες περιοχές καθορίζοντας τα ποσά και τη διαδικασία χορήγησης στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων.

Με την απόφαση αυτή οριοθετούνται ως πυρόπληκτες οι εξής περιοχές:

  • Στο Δήμο Σαρωνικού της ΠΕ Ανατολικής Αττικής οι Δημοτικές Κοινότητες Καλυβίων Θορικού, Κουβαρά και Σαρωνίδος.
  • Στο Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων της ΠΕ Κορινθίας οι Δημοτικές Κοινότητες Αγίων Θεοδώρων και Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας.
  • Στο Δήμο Ελευσίνας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Ελευσίνος.
  • Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μάνδρας.
  • Στο Δήμο Μεγαρεών της ΠΕ Δυτικής Αττικής η Δημοτική Κοινότητα Μεγαρέων.
  • Στο Δήμο Ρόδου της ΠΕ Ρόδου οι Δημοτικές Κοινότητας Λάρδου και Λαέρμων της Δημοτικής Ενότητας Λινδίων, και Ασκληπιείου και Γενναδίου της Δημοτικής Ενότητας Νότιας Ρόδου.
  • Στο Δήμο Τανάγρας της ΠΕ Βοιωτίας η Δημοτική Κοινότητα Στεφάνης της Δημοτικής Ενότητας Δερβενοχωρίων.
  • Στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας της ΠΕ Κέρκυρας οι Δημοτικές Κοινότητες Λαυκίου, Λουτσών και Περιθείας της Δημοτικής Ενότητας Θιναλίου.
  • Στο Δήμο Αιγιαλείας της ΠΕ Αχαΐας η Δημοτική Κοινότητα Ελαιώνος της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.
  • Στο Δήμο Λαμιέων της ΠΕ Φθιώτιδας η Δημοτική Κοινότητα Λαμιέων.
  • Στο Δήμο Αλμυρού της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Πλατάνου και Αλμυρού της Δημοτικής Ενότητας Αλμυρού.
  • Στο Δήμο Βόλου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Σέσκλου της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας, και Νέας Αγχιάλου και Μικροθηβών της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου.
  • Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου της ΠΕ Μαγνησίας οι Δημοτικές Κοινότητες Βελεστίνου και Αγίου Γεωργίου Φερών της Δημοτικής Ενότητας Φερών.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Η ΚΥΑ προβλέπει τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή ή ανακατασκευή κτηρίων κάθε χρήσης (κατοικίες κύριες και δευτερεύουσες, επαγγελματικά, αποθήκες κ.λπ.). Η χορηγούμενη στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή κατά 80% και από άτοκο δάνειο κατά 20% με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε περίπτωση που στον ίδιο ιδιοκτήτη ανήκαν περισσότερες της μιας πληγείσες ιδιοκτησίες με συνολικό εμβαδόν μεγαλύτερο των 150 τ.μ., χορηγείται δωρεάν κρατική αρωγή για όλες τις ιδιοκτησίες και μέχρι εμβαδόν 150 τ.μ., ενώ για τα υπόλοιπα τ.μ. των ιδιοκτησιών χορηγείται άτοκο δάνειο.

Για τη στεγαστική συνδρομή έχει προβλεφθεί δαπάνη ύψους 12.766.765 ευρώ για την παροχή Δωρεάν Κρατικής Αρωγής και των εξόδων κίνησης των μηχανικών που θα διενεργήσουν αυτοψίες καθώς και 1.902.500 ευρώ για την κάλυψη των τόκων των χορηγούμενων δανείων.

Οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν τον έλεγχό του ακινήτου και την έκδοση Έκθεσης Αυτοψίας, πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτήριο, εντός προθεσμίας τριών μηνών. Η αίτηση θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτηρίου.

Για τον καθορισμό τους ως δικαιούχων Στεγαστικής Συνδρομής για:

  • ανακατασκευή, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Στεγαστικής Συνδρομής εντός προθεσμίας ενός έτους από την ημερομηνία παραλαβής του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτηρίου (ΠΑΕΕΚ) ή της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτήριο χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέο.
  • επισκευή, θα πρέπει να υποβάλουν στην αρμόδια υπηρεσία αίτηση, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για έκδοση Άδειας Επισκευής εντός προθεσμίας: - είτε ενός έτους από τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - είτε ενός έτους από την ημερομηνία παραλαβής της Έκθεσης Αυτοψίας με την οποία το κτήριο χαρακτηρίστηκε επισκευάσιμο.

Οι προαναφερόμενες προθεσμίες μπορούν να παραταθούν με απόφαση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και για χρονικό διάστημα έως δύο ετών.

Ανακατασκευή

Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής για ανακατασκευή κτηρίων είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί από την αρμόδια υπηρεσία ως Επικινδύνως Ετοιμόρροπα (Ε.Ε.) ή Ολοσχερώς κατεστραμμένα, κτηρίων που κατεδαφίστηκαν αμέσως μετά το συμβάν με εντολή Δημόσιας ή Δημοτικής Αρχής, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, χωρίς να έχει προηγηθεί της κατεδάφισης αυτοψία από την αρμόδια Υπηρεσία.

Το ποσό της χορηγούμενης συνδρομής ανέρχεται για την περίπτωση κατοικιών σε 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για κτήρια τα οποία ανακατασκευάζονται με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα και περιμετρική τοιχοποιία πλήρωσης από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή ή με φέροντα οργανισμό τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή ή λιθοδομή.

Συνδρομή ανακατασκευής προβλέπεται επίσης:

  • για Ιερούς Ναούς το ποσό των € 850 ανά τ.μ.,
  • για κωδωνοστάσια το ποσό των € 400 ανά τ.μ.
  • για κτήρια κοινωφελούς χρήσης που ανήκουν στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. ή σε Κοινωφελή ή σε Φιλανθρωπικά ή σε Ευαγή Ιδρύματα, το ποσό των € 500 ανά τ.μ.,
  • για αποθήκες (εκτός των οικιακών αποθηκών και των επαγγελματικών αποθηκών), στάβλους, αγροικίες εποχιακής χρήσης και κλειστούς χώρους στάθμευσης (parking), το ποσό των € 300 ανά τ.μ.,
  • για κτήρια επαγγελματικής χρήσης, το ποσό των € 500 ανά τ.μ.,
  • για κτηνοτροφικές μονάδες και επαγγελματικές αποθήκες, το ποσό των € 400 ανά τ.μ.,
  • για Pilotis (η οποία συμπεριλαμβάνεται στους κοινοχρήστους χώρους), 30% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου,
  • για κατασκευές βοηθητικής χρήσης στο δώμα οικοδομών (οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στους κοινοχρήστους χώρους π.χ. απολήξεις κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων κ.λπ.), 50% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου,
  • για υπόγειους χώρους, όπως αυτοί ορίζονται από τον Ν.Ο.Κ., 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή ανάλογα με τη χρήση τους,
  • για κτήρια που η κατασκευή τους δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ημέρα του συμβάντος, ανάλογα με το ποσοστό των εργασιών που είχαν εκτελεστεί
  • για κτήρια τα οποία χαρακτηρίζονται ως μνημεία ή διατηρητέα εάν οι ιδιοκτήτες προβούν σε ανακατασκευή, προβλέπεται ότι για όσα χαρακτηρίζεται διατηρητέα μόνο η όψη, το ποσό της συνδρομής ανακατασκευής της όψης υπολογίζεται με χρήση του Νέου Ενιαίου Τιμολογίου Επισκευής της υπηρεσίας για διατηρητέα κτήρια και το ποσό της Σ.Σ. ανακατασκευής του υπολοίπου κτηρίου με τις ισχύουσες τιμές μονάδας ανακατασκευής ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου. Για κτήρια που χαρακτηρίζονται ως μνημεία ή διατηρητέα στο σύνολό τους, το ποσό της ανακατασκευής του κτηρίου υπολογίζεται με τις ισχύουσες τιμές μονάδας ανακατασκευής ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου προσαυξημένες κατά 20%, ενώ για σοφίτες ή πατάρια, που χρησιμοποιούνται για κύρια χρήση, 70% της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή, ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να χορηγηθεί το σύνολο της Σ.Σ., θα πρέπει να ανακατασκευαστεί κτήριο εμβαδού τουλάχιστον ίσο με το 75% του εμβαδού (ή του όγκου στις περιπτώσεις επαγγελματικών χώρων) με βάση το οποίο υπολογίστηκε η χορηγούμενη συνδρομή.

Συνδρομή και για αγορά κατοικίας

Το υφιστάμενο πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα η Σ.Σ. για ανακατασκευή κτηρίου που έχει υποστεί βλάβες από πυρκαγιά να χρησιμοποιηθεί από τον δικαιούχο για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτηρίου).

Το αγοραζόμενο κτήριο θα πρέπει:

  1. να είναι εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτήριο. Σε περίπτωση που το οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτήριο ρυμοτομείται ή δεν μπορεί να ανακατασκευαστεί το νέο κτήριο εντός αυτού για οποιαδήποτε νόμιμη αιτία, ο/η δικαιούχος μπορεί να προβεί σε αυτοστέγαση εκτός της Δημοτικής Ενότητας, αλλά εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρισκόταν το πληγέν κτήριο,
  2. να είναι νομίμως υφιστάμενο προ του 1955 ή να έχει κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια η οποία έχει υλοποιηθεί,
  3. να μην έχει κριθεί ακατάλληλο προς χρήση.

Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις αγοραπωλησίας μεταξύ συζύγων, γονέων και παιδιών ή παππούδων- γιαγιάδων και εγγονών δε χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή.

Στις περιπτώσεις που το κτήριο στο οποίο πραγματοποιείται η αυτοστέγαση είναι προ του 1955, η στατική επάρκεια του κτηρίου θα πρέπει να βεβαιώνεται από δύο ιδιώτες Πολιτικούς Μηχανικούς. Για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό της υπολογιζόμενης Σ.Σ., το νέο κτήριο θα πρέπει να έχει εμβαδό ίσο τουλάχιστον με το 75% του εμβαδού με βάση το οποίο υπολογίστηκε η χορηγούμενη συνδρμή. Στις περιπτώσεις που το εμβαδόν του νέου κτηρίου είναι μικρότερο του προαναφερόμενου εμβαδού, η Σ.Σ. θα υπολογίζεται αναλογικά ως προς το ελάχιστο εμβαδόν για το οποίο η Σ.Σ. θα χορηγούνταν ολόκληρη.

Τέλος, η Σ.Σ. που χορηγείται δεν μπορεί να υπερβαίνει το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο αγοραπωλησίας τίμημα.

Να σημειωθεί ότι οι πυρόπληκτοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη στεγαστική συνδρομή και για αποπεράτωση ιδιόκτητου που βρίσκεται είτε στο ίδιο οικόπεδο που υπήρχε το πληγέν κτήριο ή σε άλλο οικόπεδο ιδιοκτησίας τους εντός της ίδιας Δημοτικής Ενότητας.

Επισκευή

Στην περίπτωση της επισκευής, το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή φερόντων στοιχείων του πληγέντος κτηρίου ορίστηκε σε 300 ευρώ ανά τ.μ. και το ανώτατο όριο της στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή μη φερόντων στοιχείων σε 200 ευρώ ανά τ.μ. Οι εν λόγω τιμές ισχύουν για την επισκευή πληγέντων κτηρίων κάθε χρήσης.

Εάν τα πληγέντα κτίρια βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές προβλέπεται προσαύξηση 20% στις προαναφερόμενες τιμές Σ.Σ. Στις περιπτώσεις επισκευής κτηρίων προσαυξάνονται κατά 20% και οι τιμές του εγκεκριμένου Νέου Ενιαίου Τιμολογίου Επισκευών.

αποζημίωσηπυρόπληκτοιφωτιάειδήσεις τώρασυνδρομή