Ελλάδα|26.08.2023 19:40

Φωτιά τώρα: Μάχη με τις φλόγες και εκκενώσεις περιοχών σε Άνδρο και Έβρο – Η κατάσταση σε όλα τα πύρινα μέτωπα

Newsroom

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα με εστίες φωτιάς να έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές, ορισμένες εκ των οποίων από την έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Ενισχύονται οι δυνάμεις στην Άνδρο

Αρχικά, μια μεγάλη φωτιά καίει από το πρωί στην Άνδρο από πτώσεις κεραυνών. Το μέτωπο που απασχολεί περισσότερο την Πυροσβεστική είναι αυτό στο Βιτάλι, για το οποίο στάλθηκε μήνυμα στις 14:32 από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Γίδες, με την οδηγία να την εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Γαυρίου.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται και δεύτερη πυρκαγιά στο νησί κοντά στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, η οποία όμως σύμφωνα με την Πυροσβεστική παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα.

Συνολικά και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν 21 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού 3 ελικόπτερα και 2 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες ΟΤΑ.  Παράλληλα, αναμένονται ενισχύσεις με 7 πυροσβεστικά και 25 πυροσβέστες από τη Γαλλία καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας.

 

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Enandro.gr νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου στην τοποθεσία «Αγία Μαρίνα» κοντά στο μέτωπο που είχε ξεσπάσει στο Βιτάλι η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου και ο οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει μέσα από τις φλόγες που είχαν κυκλώσει το σημείο. Αποτέλεσμα ήταν η υδροφόρα να καεί.

Δύσκολη η κατάσταση και στον Έβρο – Εκκενώνονται οικισμοί

Την ίδια ώρα, η μεγάλη φωτιά που καίει τον Έβρο συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με κατοίκους περιοχών να λαμβάνουν μηνύματα από το 112.

Πρόκειται για τους οικισμούς Ατάρνη και Πλάκα, όπου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα να μετακινηθούν προς την Αλεξανδρούπολη.

Το απόγευμα του Σαββάτου εστάλη SMS από το 112 και για εκκένωση του οικισμού Αύρα που βρίσκεται στα σύνορα Ροδόπης και Έβρου, προς την Κομοτηνή.

Το πιο ενεργό μέτωπο εντοπίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Λεπτοκαρυάς Έβρου προς ΑισύμηΣτη Δαδιά στο νότιο κομμάτι έχει περιοριστεί η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται δυτικά του χωριού Κοτρωνιά Έβρου. Το απόγευμα εστάλη μήνυμα και στη Ροδόπη, με το 112 να προτρέπει τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή Κασσιτέρα να απομακρυνθεί προς Σάπες.

Συναγερμός για νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική και για φωτιά, στην Ηλεία που καίει σε δύσβατο σημείο. ΄Έσπευσε και επιχειρεί δύναμη με 7 οχήματα και 25 πυροσβέστες, ενώ συνδράμει και πεζοπόρο τμήμα.

Στις φωτιές στη Μεσσηνία που ξέσπασαν σύμφωνα με την ΕΡΤ από κεραυνούς, δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή. Τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο με παρέμβαση της Πυροσβεστικής. 

Φωτιά και στην Καβάλα 

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι και στους Αντιφιλίππους του δήμου Παγγαίου, στην Καβάλα με πυκνούς καπνούς να έχουν καλύψει την περιοχή.

Επί τόπου έχει σπεύσει δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, βρίσκεται πλησίον δασικής έκτασης και διάφορες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ. 

Ακόμη ένα μέτωπο στα Φάρσαλα - Δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή

Ακόμα μια εστία πυρκαγιάς στη χώρα, αυτήν τη φορά σε αγροτική έκταση στα Κάτω Βασιλικά Φαρσάλων.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν έξι υδροφόρα οχήματα και 25 άνδρες της Πυροσβεστικής, ενώ η φωτιά καίει υπολείμματα καλλιεργειών και πουρνάρια. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Φωτιά και στην Ήπειρο

Επίσης, φωτιά ξέσπασε πιθανόν από κεραυνό στην περιοχή Βαλιακίρνα, που βρίσκεται μεταξύ Δίστρατου Κόνιτσας και Σαμαρίνας Γρεβενών. Στο σημείο της πυρκαγιάς έχουν μεταβεί δύο πυροσβεστικά οχήματα με 4 άνδρες και ένα όχημα με 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η πυρκαγιά καίει μέσα στον Δρυμό σε δύσβατη πλάγια και μέχρι στιγμής είναι έρπουσα.

Αναζωπυρώσεις σε Πάρνηθα και Βοιωτία

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 122 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 75 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ενημέρωσή της η Πυροσβεστική:

  • Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.
  • Αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Δίστομο και Στείρι Βοιωτίας.

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Φθιώτιδα

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή Γκάτζα στη Λάρυμνα του δήμου Λοκρών, στη Φθιώτιδα. Στην περιοχή επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 8 οχήματα της πυροσβεστικής με 24 πυροσβέστες και ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

Η συνδρομή στη μάχη με τις φλόγες

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχουν, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Κύπρο 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στη Αλεξανδρούπολη και 16 πυροσβέστες που επιχείρησαν στην περιοχή της Νέας Μάκρης, Κροατία 1 αεροσκάφος που επιχείρησε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη, Γερμανία 2 αεροσκάφη που επιχείρησαν στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Σουηδία 1 αεροσκάφος που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής στην Αττική, Τσεχία 1 ελικόπτερο που επιχείρησε στο Δίστομο Βοιωτίας και 23 πυροσβέστες με 3 οχήματα που επιχειρούν στη Δαδιά Έβρου , Ρουμανία 51 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχειρούν στη Λεπτοκαρυά Έβρου, Βουλγαρία 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή Κοίλα Έβρου, Σλοβακία 39 πυροσβέστες με 8 οχήματα που επιχειρούν στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, αλλά και μέσω του προγράμματος προεγκατάστασης από Γαλλία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στη Νέα Μάκρη και μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από Ραφήνα για Άνδρο, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία 46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχειρούν στο δάσος της Δαδιάς.

ειδήσεις τώραφωτιά τώραπυρκαγιάΆνδροςΈβροςπυροσβεστικήφωτιά