Ελλάδα|06.04.2019 17:19

Φωτογραφία & βίντεο ντοκουμέντο: Το πέρασμα του Έβρου από μετανάστες

Βασίλης Ιγνατιάδης

Μια µεγάλη έκπληξη περίµενε το µεσηµέρι της Κυριακής στις Φέρες Εβρου οµάδα περιηγητών που έγιναν αυτόπτες µάρτυρες της εισόδου στην Ελλάδα 17 Αφγανών µέσω του ποταµού. Μέρα µεσηµέρι της περασµένης Κυριακής, σε παρόχθια περιοχή στις Φέρες του Εβρου, περιηγητές του ∆έλτα διακρίνουν ανθρώπινες φιγούρες να ξεπροβάλλουν πίσω από τη βλάστηση και να κινούνται παράλληλα µε την όχθη του ποταµού. Μετρούν 17 άτοµα (16 άνδρες και µία έγκυο γυναίκα), ενώ διαπιστώνουν ότι ένας αριθµός έχει µείνει πίσω στην όχθη.

Δύο άνδρες της οµάδας κουβαλούν µαζί τους και τη µία από τις δύο πλαστικές βάρκες µε τις οποίες είχαν διασχίσει λίγα λεπτά πριν από την κοίτη του Εβρου ποταµού, περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα. Ο οικονοµολόγος και συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή για να µιλήσει στο Παγκόσµιο Συνέδριο Θρακών, έγινε αυτόπτης µάρτυρας σκηνών που διαδραµατίζονται καθηµερινά στις όχθες του διασυνοριακού ποταµού. Το βίντεο διάρκειας 35 δευτερολέπτων, που τράβηξε και ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook, έγινε viral µέσα σε λίγες ώρες.

Ο Αν. Λαυρέντζος, ο οποίος µίλησε στο συνέδριο για το µεταναστευτικό αλλά και το δηµογραφικό πρόβληµα που αντιµετωπίζει η Ελλάδα και ιδιαίτερα η περιοχή της Θράκης, έκανε µια περιήγηση στην παρόχθια περιοχή, µε οδηγούς-ξεναγούς τη δηµοσιογράφο Μελαχροινή Μαρτίδου και τον Αλέξανδρο Αδαλή, έναν από τους «ανθρώπους του ∆έλτα» που διατηρούν καλύβες στην περιοχή. Στο βίντεο φαίνονται κάποια µέλη της οµάδας των 17 Αφγανών να προσεγγίζουν διστακτικά το τζιπ µε τους τρεις Και ξαφνικά εµφανίστηκε µια βάρκα… Μια µεγάλη έκπληξη περίµενε το µεσηµέρι της Κυριακής στις Φέρες Εβρου οµάδα περιηγητών που έγιναν αυτόπτες µάρτυρες της εισόδου στην Ελλάδα 17 Αφγανών µέσω του ποταµού αγνώστους που τους εντόπισε. «Το τζιπ είναι χακί και ίσως αρχικά πίστευαν ότι ήµασταν στρατιωτικοί. Μετά είδαν ότι είµαστε πολίτες που τους τραβάµε βίντεο» εξηγεί στο «Εθνος» η Μ. Μαρτίδου.

Οι επιβαίνοντες στο τζιπ ακούγονται να τους ρωτούν στα αγγλικά από πού είναι και ένας απάντησε «Αφγανιστάν». «Ηταν καλοντυµένος, κουβαλούσε ένα σακίδιο πλάτης και διέφερε από τους άλλους. Ισως ήταν ο διακινητής που τους πέρασε και τους οδήγησε µε GPS σε σηµείο που είχε συµφωνηθεί» επισηµαίνει η δηµοσιογράφος. Στο τέλος, ο Αλ. Αδαλής τούς φώναξε: «Μείνετε εκεί, θα έρθει η Αστυνοµία να σας παραλάβει». Στο άκουσµα της λέξης «Police» οι µετανάστες άνοιξαν το βήµα και αποµακρύνθηκαν γρήγορα από την περιοχή.

Μειωµένες ροές

Πέρυσι οι µεταναστευτικές ροές τριπλασιάστηκαν σε σχέση µε το 2017 (17.473 έναντι 5.551). Οι πρώτοι µήνες του 2019 κύλησαν µε σχετικά µειωµένες ροές (1.362 διελεύσεις µέχρι τις 13 Μαρτίου), αλλά αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι τον χειµώνα ο Εβρος είναι δύσκολα προσπελάσιµος. Στο διάστηµα αυτό τα κυκλώµατα των διακινητών χρησιµοποιούσαν και την εναλλακτική θαλάσσια οδό, µέσω του Θρακικού Πελάγους. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο συντονιστής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη Βόρεια Ελλάδα, Νίκος Ράγκος, ανέφερε ότι δεν υπάρχει προς στιγµήν ιδιαίτερη ανησυχία για τις ροές από τα χερσαία σύνορα, σε αντίθεση µε τα νησιά, όπου οι αφίξεις έχουν αυξηθεί. Ο Ν. Ράγκος συνόδευσε τον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγγελο Τόλκα, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την Υπηρεσία Ασύλου στη Θεσσαλονίκη και προανήγγειλε τη σύντοµη ολοκλήρωση των διαδικασιών µέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 120 ατόµων µόνιµου προσωπικού

μετανάστεςΈβροςπρόσφυγεςΑφγανοί