Ελλάδα|07.09.2023 15:09

Κακοκαιρία Daniel: Εικόνες που κόβουν την ανάσα στην Καρδίτσα - Στους δρόμους του Παλαμά ο στρατός απεγκλωβίζει πολίτες από τα πλημμυρισμένα σπίτια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στον Παλαμά Καρδίτσας έφτασε ο στρατός προκειμένου να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των κατοίκων που βρίσκονταν, για τρίτη ημέρα, στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel.

Ολόκληρη η περιοχή έχει βυθιστεί κάτω από τα λασπόνερα ενώ, στις εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει και κόβουν την ανάσα, βλέπουμε τους άνδρες του στρατού να μεταφέρουν στα χέρια τους ηλικιωμένους καθώς η στάθμη του νερού έχει ανέβει επικίνδυνα. Οι εγκλωβισμένοι πολίτες μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο με τα ειδικά οχήματα που επιχειρούν.

 90χρονη ΑμεΑ περιμένει 6 ώρες πάνω σε τραπέζι στο πλημμυρισμένο σπίτι της

Αδιανόητες είναι οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες ώρες από Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα, με πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα πλημμυρισμένα σπίτια εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Αρκετοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κινητικά προβλήματα και κάνουν συνεχείς εκκλήσεις (είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους) για βοήθεια στον κρατικό μηχανισμό.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε λίμνη, μία 90χρονη γιαγιά με κινητικά προβλήματα είναι εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι της και περιμένει πάνω στο τραπέζι για περισσότερες από 6 ώρες, καθώς το οίκημα έχει πλημμυρίσει με νερό.

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN, η εγγονή της ανέφερε: «Υπάρχουν πολίτες που είναι πάνω από έξι ώρες με το νερό πάνω από τη μέση τους. Η γιαγιά μου βρίσκεται πάνω από το τραπέζι, είναι ΑμεΑ, είναι χωρίς φάρμακα, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς καμία βοήθεια. Περιμένει πάνω από έξι ώρες πάνω στο τραπέζι».

Η κυρία Γεωργία κάνει έκκληση στον κρατικό μηχανισμό, που δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, να βοηθήσει την γιαγιά τους και τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, καθώς όπως τόνισε η συγγενής της δεν είναι η μόνη περίπτωση.

«Είμαστε καταμεσής του ελλαδικού χώρου, δεν είμαστε σε νησί. Δεν μπορεί να έρθει ένα μέσο, μια βάρκα; Είμαστε στο έλεος του Θεού. Μιλάμε για λεπτά και για ώρες. Όταν ένας άνθρωπος είναι τόσες ώρες στο νερό σίγουρα θα πάθει υποθερμία. Παίζουμε με τα λεπτά και τις ώρες», είπε στο OPEN.

«Πρέπει να φύγουμε από εδώ»

Για αρκετούς εγκλωβισμένους στο γραφείο της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια, κάνει λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάτοικος του χωριού. Να σημειωθεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στην περιοχή, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι του οικισμού να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

«Βρισκόμαστε σε ένα κτίριο στο κοινοτικό γραφείο. Είμαστε 60 άτομα. Εδώ ήταν κάμπος και τώρα είναι θάλασσα. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα;» αναρωτήθηκε αρχικά ο κ. Τσούκας.

«Πρέπει να φύγουμε από εδώ. Η στατικότητα του κτιρίου δεν ξέρω τι κάνει. Μόλις παίρνουμε πληροφορία ότι στρατός φεύγει, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ζητάμε τον στρατό να έρθει, να έρθουν βάρκες, ΕΜΑΚ. Είμαστε περίπου 60 άτομα, υπάρχουν μικρά παιδιά, υπάρχουν ηλικιωμένοι, υπάρχουν ανήμποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλη νύχτα έχουμε που παρακαλάμε. Χτες το απόγευμα, όταν και ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα, υπήρχε ένας κακός χαμός. Άλλοι τρέχαμε από εδώ, άλλοι από εκεί. Αγρότες είμαστε. Αγροτική περιοχή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, θα έχουμε πνιγμούς»

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του κάμπου της Καρδίτσας, μετά το ιδιαιτέρως καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Σχεδόν όλα τα χωριά της περιοχής βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ η στάθμη του νερού έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κάτοικοι στον δήμο Παλαμά της Καρδίτσας έχουν ανέβει πάνω στις στέγες των σπιτιών τους ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

Από τις τοπικές αρχές γίνονται συνεχώς εκκλήσεις, προκειμένου να παρέμβουν οι ένοπλες δυνάμεις και η ΕΜΑΚ και ζητούνται ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.


«Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, ο δήμος Παλαμά είναι αβοήθητος. Το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς. Έχω κάνει κλήσεις παντού, δυστυχώς, κανένας δεν έρχεται», σημείωσε, μιλώντας στον ΟPEN, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

«Μας είπαν θα έρθουν βάρκες. Σε αυτές βάζουν έναν άνθρωπο και τον τραβούν με το χέρι. Πού να πάνε με τόσο νερό; Δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι. Πώς να είναι καλά στην υγεία τους; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πνιγμούς. Από χθες έχω ζητήσει ελικόπτερο. Τριανταπέντε άτομα είναι εγκλωβισμένοι σε ένα χωριό. Αυτοί οι άνθρωποι θα πνιγούν. Στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι πάνω στις κορυφές των σπιτιών», πρόσθεσε ο δήμαρχος Παλαμά. 

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από την περιοχή αποτυπώνει έναν άνδρα να μεταφέρει δύο παιδιά και ένα σκυλί πάνω σε στρώμα θαλάσσης, μέσα στο πλημμυρισμένο τοπίο. 

Τεράστιες οι καταστροφές

Κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας κάνουν λόγο για ακραίες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει τα χωριά τους.

«Από τις 4 παρά 20 το πρωί έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή, με όλη τη γειτονιά, βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή. Έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου. Στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται [...] Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», δήλωσε κάτοικος στο Mega.

Άλλη κάτοικος έκανε δραματική έκκληση για βοήθεια αναφέροντας ότι έχει σπάσει το φράγμα του Σταυρού και «το νερό έρχεται με τεράστια φόρα μέσα στο χωριό». Η κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε πως «έχουν πεθάνει άνθρωποι, έχουν πνιγεί άνθρωποι». 

«Κάθε 10 λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται, ζητάω βοήθεια. Στην απέναντι πλευρά του σπιτιού μου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι. Έχω ζητήσει βοήθεια. Έχω μιλήσει με τις αρχές και σε δύο ώρες θα στείλουν βάρκα. Το νερό αυτή τη στιγμή είναι σαν μία απέραντη θάλασσα. Η στάθμη ανεβαίνει, γιατί το νερό έρχεται με φόρα από τα βουνά. Τα ζώα μας έχουν πνιγεί, ότι μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά τα έχω βάλει στον πάνω όροφο», σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 

Αυτήν τη στιγμή το σπίτι της δεν έχει ρεύμα και νερό με την ίδια να προσπαθεί να καλέσει σε βοήθεια με το κινητό της, με όση μπαταρία του απομένει.

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού»

Δραματικές στιγμές ζουν δεκάδες κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας καθώς έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες και καταστροφές που προκαλεί στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel. Καθώς όπως σημειώνουν, δεν έχει σταλεί καμία βοήθεια από τις Αρχές, οι ίδιοι επικοινωνούν και απευθύνουν εκκλήσεις μέσω του OPEN.

Ο κοινοτάρχης του Βλοχού, Γιάννης Κούκας, σημείωσε στους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη ότι, 95 κάτοικοι, έχουν ανέβει στην εκκλησία που βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, όπου και πέρασαν τη νύχτα καθώς το χωριό έχει πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Μεταξύ των εγκλωβισμένων εκεί βρίσκονται και ηλικιωμένοι και παιδιά ενώ δεν υπάρχει, χερσαία κανένας τρόπος διαφυγής.

«Για να σωθούμε ανεβήκαμε στον νεροχύτη της κουζίνας»

Με την εκπομπή επικοινώνησε και ο κ. Μπάμπης από το χωριό Αστρίτσα, ο οποίος σημείωσε ότι είναι από χθες εγκλωβισμένος, με τα δύο εγγόνια, την κόρη και την αδερφή του στο σπίτι τους. «Πήρα τηλέφωνα την Πυροσβεστική στον Παλαμά και στην Καρδίτσα. Από τον Παλαμά μού είπαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Αστρίτσα λόγω της βροχής. Γλιτώσαμε γιατί πήραμε τα παιδιά κι καθόμαστε, όλο το βράδυ, πάνω έναν νεροχύτη, στο παραθυράκι της κουζίνας. Το νερό μέσα στο σπίτι έφτανε μέχρι τον λαιμό. Το νερό μέσα στο σπίτι έχει φτάσει σε ύψος το 1,30 με 1,50 μέτρα. Καθόμαστε επάνω στην κουζίνα. Τα παιδιά δεν έχουν ούτε το γάλα τους. Είναι αρκετοί εγκλωβισμένοι στο χωριό, πήγαν πάνω στην εκκλησία γιατί έχει ένα ύψωμα».

Έκκληση για εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα 

Δραματική έκκληση απηύθυνε μέσω του OPEN και της εκπομπής "Ώρα Ελλάδος" η κυρία Θεοδώρα Ζάνη για 12 άτομα που είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Ζάνη, τα άτομα βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο ενώ ανησυχούν καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ μερικοί άνθρωποι δεν έχουν μπαταρία στο κινητό.

Η κυρία Ζάνη αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός πατέρα που με τα δυο του παιδιά χρησιμοποίησε αντικείμενο σαν μπαούλο, κολυμπώντας πάνω σε αυτό, προκειμένου και οι τρεις να μεταφερθούν σε διπλανό σπίτι με ασφάλεια. 

Καρδίτσακακοκαιρίααπεγκλωβισμοίστρατόςειδήσεις τώρακακοκαιρία Daniel