Ελλάδα|08.09.2023 19:14

Κακοκαιρία Daniel: Εφιάλτης στη Λάρισα - Η στάθμη του Πηνειού έφτασε τα 10 μέτρα και η πόλη πλημμυρίζει

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Λάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissaΛάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissa
Λάρισα/onlarissa

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνει Λάρισα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η στάθμη του Πηνειού ποταμού έχει φτάσει στα 10 μέτρα, ενώ οι πλημμυρισμένες εκτάσεις υπολογίζονται σε 183.920 στρέμματα μέχρι στιγμής.

Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαλάνη, Κουλούρι και Δασοχώρι και έγινε απομάκρυνση κατοίκων από Αμπελώνα και Βρυότοπο, ενώ στις συνοικίες Άγιος Θωμάς, Νέα Σμύρνη, περιοχή ΔΕΥΑΛ, εργατικές Γιάννουλης και περιοχή ΑΤΑ η στάθμη του νερού έχει ανέβει σε ανησυχητικά επίπεδα. Πριν από λίγο, μήνυμα εκκένωσης εστάλη και στους κατοίκους του οικισμού Ιπποκράτης. 

Από την πρώτη έξοδο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών και περιμετρικά σε μια έκταση άνω των είκοσι χιλιόμετρων, σχεδόν όλα είναι βυθισμένα στο νερό. Σπίτια, έως το ύψος του πρώτου ορόφου, αυτοκίνητα, βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, γεωργικά μηχανήματα. 

Οι δυτικές συνοικίες της πόλης εμφανίζουν εικόνες εκτεταμένης καταστροφής κατοικιών, υποδομών, υλικών και εμπορευμάτων επιχειρήσεων. Περιοχές, που βρίσκονται στις όχθες του Πηνειού, έχουν βυθιστεί σε νερό που φτάνει, αναλόγως του ύψους του εδάφους, από ένα έως και δυόμισι μέτρα.

Οι περιοχές που τροφοδότησαν τις πλημμύρες 

Στους χάρτες του PROMETHEUS Team - Disaster Intelligence αποτωπόνονται οι περιοχές που τροφοδότησαν τις σημερινές πλημμύρες.

Η έκταση των πλημμυρισμένων περιοχών 

Αντίστοιχα, η χαρτογράφηση των πλημμυρών από το δορυφορικό ραντάρ Sentinel δείχνει την έκταση των πλημμυρών και πώς διαφοροποιήθηκαν από την προχθεσινή χαρτογράφηση.

Ποιες συνοικίες κινδυνεύουν

Σε συναγερμό βρίσκονται οι τοπικές Αρχές στη Λάρισα. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Λαρισαίων και νυν δημοτικός σύμβουλος, Παναγιώτης Νταήςκανένας δεν μπορεί να γνωρίζει, τι μπορεί να γίνει από ώρα σε ώρα, αφού το νερό από σπασμένα φράγματα στις περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας πέφτει στον Πηνειό ποταμό, ο οποίος διέρχεται από την πόλη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπερχειλίσει.

«Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ωστόσο, βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πόση ποσότητα νερού πέφτει στο ποτάμι και αν θα βρεθούμε ξαφνικά αντιμέτωποι με πλημμυρικά φαινόμενα. Χθες το βράδυ δημιουργήθηκαν  κάποια προβλήματα στην πόλη, αλλά καταφέραμε να τα αντιμετωπίσουμε μέχρι τα ξημερώματα. Σε χωριά γύρω από τη Λάρισα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και γι’ αυτό δόθηκε εντολή να εκκενωθούν από τους κατοίκους τους οι οικισμοί Κουτσόχερο, Αμυγδαλέα και Μάνδρα», λέει στο ethnos.gr ο κ. Νταής.

Ποιες συνοικίες κινδυνεύουν

Κατά τον ίδιο, αυτήν τη στιγμή η προσοχή των τοπικών Αρχών στρέφεται σε συνοικίες της πόλης που βρίσκονται δίπλα στο ποτάμι και κινδυνεύουν περισσότερο να πλημμυρίσουν, σε περίπτωση που αυτό υπερχειλίσει.

Πρόκειται για τη συνοικία του Αγίου Θωμά, η οποία βρίσκεται στην άκρη της Λάρισας προς την πλευρά της Καρδίτσας και για τις συνοικίες Ταμπάκικα και Ιπποκράτης. Οι δύο τελευταίες βρίσκονται στην περιοχή του Αλκαζάρ, άρα όχι σε πολύ μεγάλη απόσταση από το κέντρο της πόλης.

«Στο απευκταίο ενδεχόμενο να υπερχειλίσει το ποτάμι, αυτές οι συνοικίες θα αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα και θα καταγραφούν σημαντικά προβλήματα. Παρακολουθούμε το φαινόμενο και ελπίζουμε να μην είναι μεγάλη η ένταση του νερού που έρχεται. Έχουμε όλα τα συνεργεία μας στις περιοχές που κινδυνεύουν, αλλά, αν υπερχειλίσει ο Πηνειός, δυστυχώς, δε θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα», τονίζει ο κ. Νταής.    

κακοκαιρίαειδήσεις τώραΛάρισακακοκαιρία Daniel