Ελλάδα|14.09.2023 14:16

Κακοκαιρία Daniel: «Μπαλάκι» ανάμεσα σε Περιφέρεια και Δήμο οι ευθύνες για τους λόγους που πλημμύρισε ο Παλαμάς

Newsroom

Τελικά ποιος έδωσε εντολή να γκρεμιστεί το ανάχωμα που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει ο Παλαμάς Καρδίτσας, μετά την κακοκαιρία Daniel; Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πινγκ – πονγκ ευθυνών, σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη εκείνη την ημέρα, με ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμου. Όλα αυτά, την ώρα που το θέμα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητεί άμεσα την παραίτηση του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και την κυβέρνηση να του παρέχει κάλυψη, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για fake news.

Στο δήμαρχο Παλαμά ρίχνει την ευθύνη ο αντιπεριφερειάρχης

Σε συνέχεια σχετικής καταγγελίας που δημοσίευσε την Τρίτη ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, σήμερα τοποθετήθηκε για το θέμα στην εκπομπή του OPEN Ώρα Ελλάδος, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος.

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Στάθης, ανέφερε τα εξής απευθυνόμενος προς τον κ. Νούσιο: Η περιφέρεια καλείται να απαντήσει στην εισαγγελία ορισμένα ερωτήματα για το φράγμα του ποταμού Καράμπελη. Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι «εάν έγινε παρέμβαση ή όχι έτσι ώστε να προστατευτεί η Καρδίτσα αλλά να καταστραφούν τα γύρω χωριά».

Απαντώντας, ο κ. Νούσιος, σημείωσε: «Στον ποταμό Καράμπελη υπάρχει ένα αρδευτικό φράγμα το οποίο σηκώνεται όταν ξεκινάει η αρδευτική περίοδος, δηλαδή αρχές Ιουνίου, μέχρι στις 30 Αυγούστου, στο τέλος της περιόδου. Έτσι γίνεται κάθε χρόνο, έτσι έγινε και τώρα. Το φράγμα αυτό είναι ξύλινες πόρτες. Υπάρχει εκεί ώστε να κρατάει νερό για να ποτίζουν τα χωριά του Παλαμά και να φτάνει το νερό μέχρι τη Λάρισα, κάθε χρόνο. Επειδή το συγκεκριμένο φράγμα δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το νομό, στις 30 Αυγούστου, πέφτει.

Επειδή έχει υπάρξει μια έντονη παραφιλολογία για τομή που έγινε στο ανάχωμα στον Κοσκινά. Κάποια στιγμή το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου είχαμε θέσει όλα τα μηχανήματά μας σε επιφυλακή. 15 μηχανήματα ήταν στα επικίνδυνα σημεία και άλλα 15 ενεργούσατε σε διαφορετικά σημεία ανάλογα με τα αιτήματα των δημάρχων και των προέδρων. Αργά το βράδυ είχε φουσκώσει ο Καλέτζης και εγώ βρισκόμουν στην Καρδίτσα και έλαβα ένα τηλέφωνο από τον δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να κάνει τομή στο ανάχωμα για να αποσυμφορηθούν τα νερά. Ο Κοσκινάς είναι ένα χωριό που είναι μετά τον Παλαμά και είναι στα καταλυτικά σημεία. Του είπα ‘’εάν θες δήμαρχε το μηχάνημα, είναι εκεί. Κάνε ότι νομίζεις για να σωθεί το χωριό''. Και πράγματι αυτό έγινε και αυτή ήταν η εντολή μου.

Το συγκεκριμένο ανάχωμα έχει ανοίξει και κατά τον Διομήδη και κατά τον Ιανό. Είναι μια πάγια τακτική όταν σηκώνονται πάρα πολύ τα νερά και πηγαίνουν προς τον Κοσκινά, που πνίγεται συχνά. Κόβοντας το ανάχωμα για 3-4 μέτρα προσυμφωνούνται τα νερά προς την πλευρά των χωραφιών και μετά σιγά σιγά κατευθύνονται προς τον Πηνειό. Υπάρχει μια παράλληλη φιλολογία που λέει πως τα νερά αυτά πνίξανε τον Παναμά. Να σας ενημερώσω πως ο Κοσκινάς με τον Παλαμά έχουν 6 χιλιόμετρα απόσταση στην ευθεία και η υψομετρική διαφορά είναι 14 μέτρα. Ο Παναμάς έχει 107 μέτρα υψόμετρο και ο Κοσκινάς 93. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο τα νερά να παίρνουν ανηφορική φορά.

Ο Κοσκινάς πνίγηκε γιατί ήταν τόσο μεγάλη η ένταση του φαινομένου, τόσο πολύ το νερό από τη βροχή. Ο Παλαμάς πνίγηκε γιατί ήρθαν νερά από τον Φαρσαλίτη, από τον Ενιπέα, έσπασε το φράγμα της Φανάρας και του Σταυρού που είναι δίπλα από τον Παλαμά και όλα αυτά τα νερά μπήκαν στον οικισμό.

Επειδή βγαίνουν κάποιοι αστείοι τύπου που δεν έχουν καμία εικόνα και δεν ξέρουν πως λειτουργούν τα ποτάμια, έτσι έγιναν ακριβώς. Τα νερά αυτά έφυγαν και πήγαν στον Πηνειό γιατί υπάρχει και ένα σενάριο πως σπάσαμε το ανάχωμα του Κοσκινά για να μπορέσει να γλιτώσει η Λάρισα. Μα αυτά τα νερά θα πήγαιναν στη Λάρισα ούτωσι άλλως, στη Λάρισα πήγαν και τώρα.  

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως στον Καράμπελη καθαιρέθηκε το αρδευτικό φράγμα, το οποίο είναι αρμοδιότητα του δήμου Παλαμά. Ο ίδιος ο δήμαρχος το καθαίρεσε, λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «και η τομή στο ανάχωμα του Κοσκινά ήταν απόφαση του δημάρχου Παλαμά». 

Ευθύνες στην περιφέρεια από τον δήμαρχο

«Δυστυχώς για το νομό μου, δυστυχώς για την περιφέρεια, επέλεξαν έναν ανεπαρκή και άσχετο. (…) Ο εισαγγελέας έχει δώσει κάποιες παραγγελίες. Όλοι θα πρέπει να περιμένουμε, οι καθ ύλην αρμόδιοι να μελετήσουν τι έγινε, να βγουν τα πορίσματα και να τα παραδώσουν στη δικαιοσύνη», είπε απαντώντας στον αντιπεριφερειάρχη ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου και διέψευσε μετ επιτάσεως ότι ήταν αυτός που έδωσε εντολή για να σπάσει το φράγμα.

Σημείωσε δε πως το ανάχωμα έσπασε σε μια περιοχή που ο ίδιος δεν έχει αρμοδιότητα και τόνισε: «Εγώ δε ζήτησα τίποτα. (…) Το ποιος έδωσε την εντολή, είναι γνωστό. Ο αντιπεριφερειάρχης που έδωσε την εντολή θα έπρεπε να πει “ναι εγώ την έδωσα”». Σημείωσε επίσης πως δεν έχει το παραμικρό μερίδιο ευθύνης αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας στο δήμο του.

Πολιτικές προεκτάσεις

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης διέψευσε το ανάχωμα έσπασε κατά τη διαρκεια της κακοκαιρίας Daniel, κατόπιν εντολής της περιφέρειας ώστε να μην πλημμυρίσει η Καρδίτσα, παρά τα όσα ισχυρίστηκε χθες ο χειριστής του μηχανήματος σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός είναι αστήρικτος και μάλιστα δημιουργεί πολλά προβλήματα στον κόσμο . «Δεν έχει καμία βάση και καμία επαφή με την πραγματικότητα», υπογράμμισε με νόημα.

Σε επόμενη ερώτηση σχετικά με το αν η ΝΔ εξακολουθεί να στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό υπογράμμισε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι, όμως συμπλήρωσε ότι η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, αλλά και τις σχετικές καταγγελίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση παραίτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν ότι τη νύχτα της μεγάλης πλημμύρας μηχάνημα μισθωμένο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκάλεσε ρήγμα στο ανάχωμα του ποταμού Καλέντζη, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν στον Παλαμά. Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA μετέδωσε χθες μαρτυρία του χωματουργού, που έσπασε το φράγμα με σκαπτικό μηχάνημα, ο οποίος αναφέρει ότι η εντολή για την παρέμβαση δόθηκε από τη Περιφέρεια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι «οι αποκαλύψεις αυτές προστίθενται και ενισχύουν τις καταγγελίες των κατοίκων, που ήδη αποτελούν αντικείμενο της έρευνας της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει οτι «μετά από όλα αυτά, ο κ. Αγοραστός δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί σήμερα κιόλας από Περιφερειάρχης Θεσσαλίας». Σημειώνει δε πως «αν δεν το κάνει ο ίδιος, οφείλει να του το ζητήσει ο αρχηγός του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης», προσθέτοντας ότι «αλλιώς είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει -εκτός από τις δικές του- και τις εγκληματικές ευθύνες του εκλεκτού του Περιφερειάρχη».

«Θυμίζουμε μάλιστα ότι μόλις πριν λίγες ημέρες και ο κ. Κικίλιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσαν για fake news. Οι αποκαλύψεις όμως είναι κόλαφος και η ελληνική κοινωνία ζητά απαντήσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ειδήσεις τώρακυβέρνησηΚώστας Αγοραστόςκακοκαιρίακακοκαιρία Danielπλημμύρα