Ελλάδα|16.09.2023 21:51

«Αντλιοστάσια δεν λειτούργησαν - Αναχώματα δεν άντεξαν»: Πληθαίνουν οι καταγγελίες για «χάρτινα» αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία

Newsroom

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας μετρούν τις πληγές τους, ενώ εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τα λάθη τις αστοχίες που είχαν ως αποτέλεσμα να βυθιστούν κάτω από το νερό.

Το OPEN βρέθηκε στην Καρδίτσα και στη Λάρισα και συνομίλησε με κατοίκους, οι οποίοι κατήγγειλαν πως τα αντιπλημμυρικά έργα δεν δούλεψαν.

«Από τη στιγμή που δόθηκε εντολή να κοπεί το ρεύμα το αντλιοστάσιο βγήκε off», σημείωσε κάτοικος της Μαράθεας σχετικά με το μέγα ρέμα. «Τα αναχώματα δεν άντεξαν στις πλημμύρες. Το νερό ήταν πολύ», υπογράμμισε , από την πλευρά του ο μηχανικός Απόστολος Λιάκος. Να σημειωθεί, ότι όπως μετέδωσε ο Γιάννης Ζιάκας το συγκεκριμένο ρέμα έχει πνίξει το χωριό άλλες δύο φορές

Αναχώματα καταστράφηκαν ολοσχερώς - «Δεν υπάρχουν γεννήτριες»

Κοντά στον Παλαμά η κάμερα του OPEN κατέγραψε άλλο ένα ανάχωμα που καταστράφηκε ολοσχερώς. «Και αναχώματα έπρεπε να ανοίξουν. Και γεννήτριες έπρεπε να υπάρχουν και δεν υπάρχουν», τόνισε κάτοικος.

Αντίστοιχες καταγγελίες για τα αντιπλημμυρικά απαντάμε και στη Λάρισα, όπου μάλιστα δύο κάτοικοι από το χωριό Άγιος Θωμάς έχουν καταθέσει και μηνύσεις.  «Έκανα μήνυση για να δουν γιατί δεν δούλεψε το αντλιοστάσιο», είπε ένας εξ΄ αυτών, μιλώντας στον Γιώργο Κρατημένο.

«Υποτίθεται ότι ψηφίζουμε κάποιους ανθρώπους για να είμαστε καλύτερα αύριο. Τους βάζουμε για να κάνουν μία δουλειά», είπε άλλος κάτοικος.

Ο υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος εξήγησε στο OPEN πως αυτό που πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα είναι να ενισχυθούν περαιτέρω τα έργα που έγιναν μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα σε μελλοντικές καταστάσεις.

«Δεν μπορεί μια χώρα να αντιμετωπίσει πάρα πολύ μεγάλες παρεμβάσεις που υπερβαίνουν το μέτρο του σχεδιασμού που υπάρχει μέχρι τώρα», τόνισε.

αντιπλημμυρικά έργαΚαρδίτσαειδήσεις τώραΛάρισακακοκαιρία Daniel