Ελλάδα|19.09.2023 11:52

Λιβύη: «Δεν ήταν καλά σχεδιασμένη η επιχείρηση και έγιναν λάθη», λέει πρώην αρχηγός ΓΕΣ - Τα ερωτήματα για το δυστύχημα με τους πέντε νεκρούς

Newsroom

Για «λάθη και μη σωστό σχεδιασμό» της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη, όπου πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, έκανε λόγο μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, Γεώργιος Καμπάς.

«Θα έπρεπε μια τέτοια αποστολή ενός συντεταγμένου τμήματος, ένστολη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας εκεί, να είναι πολύ πιο προσεκτικά σχεδιασμένη όσον αφορά τις παραμέτρους που πολύ πιθανώς να αντιμετώπιζε εκεί», σχολιάζει ο κ. Καμπάς και επισημαίνει πως «έχει να κάνει και με την απόσταση  στην οποία προσγειώθηκε το αεροπλάνο από τον τόπο που έπρεπε να πάει. Δεν έπρεπε να πάει το τμήμα, να γυρίσουν πίσω και να στείλουν μόνο τα υλικά».

Ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ επισήμανε πως: «Δεν μπορώ να αφήσω ένα τμήμα το οποίο ήταν από νοσοκόμους, νοσηλεύτριες, διερμηνείς, γιατρούς, με στολές να κινούνται. Κάνουν μπαμ, είναι στόχος. Να κινούνται σε μια τέτοια χώρα, με ένα τουριστικό λεωφορείο και είναι ερωτηματικό εάν είχαν τελικά μπροστά και πίσω έστω αυτό το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπει δύο οχήματα να το συνοδεύουν. Εγώ θα το σχεδίαζα καλύτερα».

Τόνισε πως: «Ασφαλώς και θα πήγαινα. Πρέπει γεωπολιτικά και καλά κάνουμε και προσπαθούμε να μπούμε σε αυτή την περιοχή πάλι, διότι ήμασταν στο παρελθόν. Ξέρουμε πως υπάρχει πίεση από την Τουρκία να μην πάμε εμείς. Ξέρουμε πως υπάρχουν συμμαχίες και με την Αίγυπτο. Υπάρχει ένα γεωπολιτικό παιχνίδι. Κάτι τέτοιο πρέπει να έχει πολύ σημαντική προετοιμασία, προσωπικό, να πάει τμήμα να τους παρακολουθεί. Σαν επιχείρηση δεν σχεδιάστηκε σε βάθος». 

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος

Σημειώνεται πως οι έρευνες είναι σε εξέλιξη από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, τα οποία διέψευσε ο Παύλος Μαρινάκης συμμετέχει και η ΕΥΠ.

ΛιβύηΓΕΣειδήσεις τώραΕΥΠδυστύχημαΈνοπλες Δυνάμεις