Ελλάδα|20.09.2023 20:42

Απεργία 21 Σεπτεμβρίου: Αλαλούμ με τις κινητοποιήσεις σε μετρό, ΗΣΑΠ – Η ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ και η απάντηση των εργαζόμενων

Μαρία Λιλιοπούλου

Το απόλυτο «μπάχαλο» επικρατεί έως το βράδυ της Τετάρτης με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα η ώρα να έχει φτάσει 20.30 και οι Αθηναίοι να μη γνωρίζουν εάν και ποιες ώρες θα μπορούν να μετακινηθούν την Πέμπτη με τα μέσα σταθερής τροχιάς με φόντο την απεργία κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.

Η ΣΤΑΣΥ κάνει λόγο για λειτουργία έως τις 13:30 – Απεργούμε κανονικά, απαντούν οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες), αύριο Πέμπτη 21/09 το Τραμ και οι Γραμμές 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν μόνο από την έναρξη κυκλοφορίας έως τη 1.30 το μεσημέρι. Εως και αυτήν την ώρα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση ως προς το πως θα γίνει η κυκλοφορία στη Γραμμη 1 του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιάς – Κηφισιά..

Ωστόσο παρά την ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, τόσο οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο σωματείο του μετρό, το ΣΕΛΜΑ όσο και οι εργαζόμενοι του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία. Εάν η απεργία γίνει κανονικά, τότε δε θα κυκλοφορήσουν καθόλου και σε καμία ώρα της ημέρας συρμοί σε καμία από τις τρεις γραμμές του μετρό.

Συγκεκριμένα, το ΣΕΛΜΑ έχει ανακοινώσει πως μετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο αποτελεί το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, ενώ ο πρόεδρός του Σπύρος Ρεβύθης καλεί σε μαζική συμμετοχή σημειώνοντας πως η διοικηση της ΣΤΑΣΥ προσέφυγε στη δικαιοσύνη πριν προκηρυχθεί οποιαδήποτε απεργία: «Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΣΤΑΣΥ εξαπάτησε την έδρα του δικαστηρίου και έκανε αγωγή στο ΣΕΛΜΑ και τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί ενώ δεν είχε προκηρυχθεί μέχρι εκείνη την ώρα, καμία απεργία και δίκασε μια αγωγή «φάντασμα» παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία στο δικαστήριο», αναφέρει σε μήνυμα προς τους εργαζομένους.

Προσθέτει πως τις επόμενες μέρες θα κατατεθούν μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου για «εξαπάτηση έδρας» δικαστηρίου, ενώ σημειώνει πως αυτή η αντιμετώπιση από τη διοίκηση δεν άφησε περιθώρια από το να αντιδράσουν με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία του ΕΚΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό ανακοίνωσαν πριν λίγο ότι προχωρούν σε 24ωρη απεργία: «Καταγγέλλουμε την πρακτική της ΣΤΑ.ΣΥ να οδηγήσει τους εργαζόμενους προκαταβολικά στα δικαστήρια για μια απεργία που δεν είχε εξαγγελθεί, με 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου», σημειώνουν στη λιτή ανακοίνωσή τους.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι κανείς αυτή τη στιγμή να μην μπορεί να πει με βεβαιότητα αν και ποια μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν αύριο και ποιες ώρες. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του μετρό και στο τραμ δε θα κινηθούν από τη 1.30 το μεσημέρι και μετά.

Ομως κανείς δε γνωρίζει οριστικά τι θα συμβεί το πρωί. Κι αυτό καθώς μπορεί η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να ανακοίνωσε λειτουργία στις γραμμές 1 και 2 και το τραμ από την έναρξη της βάρδιας έως τη 1.30 το μεσημέρι, αλλά αν η συμμετοχή στην απεργία είναι μαζική, οι πύλες δε θα μπορέσουν να ανοίξουν. Επιπλέον ζήτημα τίθεται και με τη μερική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, καθώς αν λείπει από τα καθήκοντά της μια κρίσιμη μάζα εξ αυτών, οι υπεύθυνοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη λειτουργίας των μέσων με λιγότερους εργαζομένους σε μία απαιτητική μέρα από πλευράς κίνησης.

Τα οδικά μέσα

Στο μεταξύ, παράνομη κρίθηκε και η στάση εργασίας των εργαζόμενων του ΟΑΣΑ . Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου, η στάση εργασίας στα λεωφορεία αναστέλλεται. «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας πως η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Προς το παρόν και εκτός απροόπτου, η στάση εργασίας στα τρόλεϊ θα διεξαχθεί κανονικά.

ΗΣΑΠΟΑΣΑμετρόΜΜΜΤραμειδήσεις τώρααπεργία