Ελλάδα|27.09.2023 06:45

Maestro: Το καινοτόμο σύστημα για την πρόβλεψη δασικών πυρκαγιών - Στο ethnos.gr ένα από τα μέλη της ομάδας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Οι δραματικές συνέπειες και κυρίως το μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές που είχε η πυρκαγιά στο Μάτι, ήταν αυτό που τους συγκλόνισε και αποτέλεσε το ερέθισμα για την ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή, Παναγιώτη Κατσαρό, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία του «Maestro». Ένα σύστημα τηλεμετρίας, το οποίο υποστηρίζει την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς σε δασικές εκτάσεις με βάση μετρήσεις των καιρικών συνθηκών, οι οποίες συλλέγονται από ασύρματα δίκτυα (κόμβους) αισθητήρων, τοποθετημένων στα δάση.

Ήταν αρκετές οι δυσκολίες που συνάντησε η ομάδα στο εγχείρημα της, κυρίως επειδή δυσκολεύτηκε να βρει τα κατάλληλα τεχνολογικά υλικά, ιδίως στο διάστημα της πανδημίας του κορονοϊού, όταν οι εταιρείες που θα τα προμηθεύονταν, κατέβασαν αναγκαστικά ρολά.

Ωστόσο, οι δυσκολίες όχι μόνο δεν τους πτόησαν, αλλά τους έδωσαν και μεγαλύτερη ώθηση, προκειμένου να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους. Πλέον το «Maestro» βρίσκεται στη διάθεση των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας και μετά το πρώτο πείραμα που θα γίνει στο αγρόκτημα του ΑΠΘ εντός του Οκτωβρίου θα διαφανεί στην πράξη, αν πρέπει να γίνουν οι οποιεσδήποτε βελτιώσεις.

Πάντως, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο Θόδωρος Νεστορίδης, υποψήφιος διδάκτωρ του ΑΠΘ και μέλος της ομάδας που δημιούργησε το «Maestro», η προσπάθεια θα συνεχιστεί, προκειμένου να δημιουργήσουν ακόμα πιο σύγχρονους αισθητήρες, με τη χρήση όλων των τελευταίων μέσων της τεχνολογίας.

«Την ιδέα για τη δημιουργία του "Maestro" την είχε ο καθηγητής μας, ο κ. Κατσαρός. Κατέθεσε την πρόταση και ζήτησε από εμάς να πάρουμε μέρος στην προσπάθεια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το αποτέλεσμα, είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα τόσο πρωτοπόρο σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει να σωθούν στο μέλλον ανθρώπινες ζωές. Στην προσπάθειά μας συνεργαστήκαμε με το Τμήμα Δασολογίας, που μας βοήθησε να καταλάβουμε τα δεδομένα των δεικτών πρόβλεψης για την ταχύτητα του ανέμου, τη θερμοκρασία, την υγρασία και άλλα. Επίσης, είχαμε πολύ καλή συνεργασία και με την εταιρεία Pragma IoT. Έτσι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πρότζεκτ ελληνικό, το οποίο θα βοηθήσει να προλαμβάνουμε μεγάλες καταστροφές, τις οποίες πλέον, δυστυχώς, βλέπουμε να καταγράφονται κάθε καλοκαίρι», λέει στο ethnos.gr. Ο κ. Νεστορίδης.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν

Κατά τον ίδιο, η δυσκολία να βρουν τα απαραίτητα τσιπ για τον προγραμματισμό, μια και δεν υπήρχαν στην αγορά, αφού οι βιομηχανίες είχαν κλείσει στον κορονοϊό, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ομάδα. Μάλιστα, τα μέλη της αναγκάστηκαν να φέρουν κάποια τσιπ ακόμα και από τις ΗΠΑ.

«Μία άλλη δυσκολία ήταν το να διατηρήσουμε χαμηλό το κόστος και κυρίως να βρούμε φτηνούς κόμβους αισθητήρων. Δυστυχώς, αυτούς μπορεί ο καθένας να τους καταστρέψει, αφού θα βρίσκονται διάσπαρτοι μέσα στα δάση, αλλά μπορεί να τους καταστρέψει και η ίδια η πυρκαγιά», λέει ο κ. Νεστορίδης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ομάδα των υποψήφιων διδακτόρων ήταν αυτή που ανέλαβε να υλοποιήσει ολόκληρο τον προγραμματισμό, διαδικασία που ο κ. Νεστορίδης χαρακτηρίζει ως μία ιδιαίτερη πρόκληση.

«Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν πιο νέες τεχνικές. Και αυτό αποτέλεσε μία δυσκολία του εγχειρήματός μας, όπως και η τέλεση των εργαστηριακών πειραμάτων. Περίπου 1,5 με 2 χρόνια διήρκησε η διαδικασία του προγραμματισμού. Υπήρξαν φορές που δυσκολευτήκαμε πολύ και δεν ξέραμε τι να κάνουμε, όμως, με την  καθοδήγηση του κ. Κατσαρού καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια», αναφέρει ο κ. Νεστορίδης.

«Να το αγκαλιάσει η Πολιτεία»

Ο υποψήφιος διδάκτωρ αναφέρει ακόμα στο ethnos.gr ότι πρέπει πλέον οι αρμόδιοι φορείς της Πολιτείας αλλά και εταιρείες να στηρίξουν το Maestro», ώστε να βρει πρακτική εφαρμογή.

«Πλέον η τεχνογνωσία υπάρχει στη χώρα μας και το ζήτημα είναι να στηρίξουν το εγχείρημα μας οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Είναι πολύ σημαντικό το ότι η πυροσβεστική θα μπορεί να βλέπει, τι συμβαίνει σε είκοσι σημεία μέσα σε ένα δάσος. Θα μπορεί να βλέπει από απόσταση ακόμα και τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων τη θερμοκρασία, την ταχύτητα των ανέμων και κυρίως τη φορά τους», τονίζει ο κ. Νεστορίδης.

Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι η προσπάθεια της ομάδας συνεχίζεται προς την κατεύθυνση να κατασκευάσουν κι άλλους πιο σύγχρονους αισθητήρες, ώστε να επιτευχθούν πιο έγκυρες μετρήσεις.

Το πρώτο πείραμα στην πράξη θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο, στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, το οποίο θα δείξει, αν κάτι πρέπει να βελτιωθεί στο «Maestro».

Μάτιειδήσεις τώραδάσηπυρκαγιάφωτιά τώραΑΠΘφωτιά