Ελλάδα|01.10.2023 11:38

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στο ethnos.gr: Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα είναι παρακαταθήκη για την πόλη

Παναγιώτης Βελισσάρης

Μια εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος μιλά στο ethnos.gr για τα πεπραγμένα του και τους λόγους για τους οποίους διεκδικεί με την παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» την ανανέωση της θητείας του. Παραθέτοντας το έργο που ολοκληρώθηκε την περασμένη πενταετία σημειώνει πως «είναι μετρήσιμο, το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, το αναγνωρίζουν» και εκφράζει την εκτίμηση ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην κάλπη. Κάνει ξεχωριστή μνεία δε, στα αντιπλημμυρικά έργα που δοκιμάστηκαν, όπως λέει, και άντεξαν έως και 100 τόνους νερού. 

Δήμαρχε, οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία έφεραν στο προσκήνιο, με τραγικό τρόπο, την αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων. Το Χαλάνδρι είχε παλαιότερα συχνά – πυκνά πλημμυρικά φαινόμενα. Έχει αλλάξει αυτό; Έχουν ευθύνες οι αιρετοί για τη μη υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων;

Δυστυχώς, τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι δημοφιλή μεταξύ των δημάρχων, γιατί, όπως ξέρετε, είναι έργα που παίρνουν χρόνο και δημιουργούν μεγάλη όχληση. Στο Χαλάνδρι, όταν γίνονταν τα έργα ομβρίων, την περίοδο 2017 -2021, χρειάστηκε να κλείσουμε για μέρες πολύ κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης, όπως η Λ. Πεντέλης και η Εθνικής Αντιστάσεως. Εκείνη την περίοδο το τηλέφωνό μου δεν σταματούσε να χτυπά. Σήμερα, βέβαια, το Χαλάνδρι έχει αποκτήσει μια αντιπλημμυρική ασπίδα προστασίας 1.800.000 τ.μ. η οποία δοκιμάστηκε σε ύψος βροχής ακόμα και 100 mm,  πράγμα που σημαίνει 100 τόνους νερού ανά στρέμμα, και άντεξε. Τα δύο αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν, είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη, δεδομένης της κλιματικής κρίσης. Το επόμενο διάστημα, θα επεκτείνουμε το υφιστάμενο δίκτυο ομβρίων και θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου ομβρίων στην περιοχή του Πατήματος. Η μελέτη του έχει ήδη ολοκληρωθεί. Όμως, μετά από αυτά που είδαμε στη Θεσσαλία, δεν νομίζω ότι μπορούμε να εφησυχάζουμε και να θεωρούμε ότι είμαστε απολύτως ασφαλείς.

Πέρα από τα αντιπλημμυρικά, έγιναν, τα τελευταία χρόνια, άλλα έργα υποδομών στην πόλη;

Η διοίκηση μας υλοποίησε, από το 2014 που ανέλαβε το Δήμο, δεκάδες έργα υποδομών στα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους, τη διεύρυνση της ανακύκλωσης, τις νέες πλατείες και τις παρεμβάσεις οδοποιίας, έργα που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες. Ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν και στη διασφάλιση της καθαριότητας στην πόλης, όπου έγιναν, μάλιστα, επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε εξοπλισμό, διατηρώντας, παράλληλα, χαμηλά τα δημοτικά τέλη στα επίπεδα του 2006.

Αλλά δεν είναι μόνο οι υποδομές. Διαχειριστήκαμε πολεοδομικές εκκρεμότητες που μας ταλαιπώρησαν επί πολλά χρόνια. Πετύχαμε στη δεύτερη θητεία μας την έγκριση του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και την ένταξη στο σχέδιο της περιοχής του «Πεύκο Πολίτη». Ολοκληρώνουμε την ανέγερση του νέου δημαρχείου που είχε μείνει στα χαρτιά από το 1999, αλλά και την αγορά μεγάλων ακινήτων, που εξασφαλίζουν στην πόλη τους κοινόχρηστους χώρους που έχει ανάγκη, για δράσεις αθλητισμού και πολιτισμού.

Είναι έργο μετρήσιμο, που το βλέπουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους, το αναγνωρίζουν, και, πιστεύω, ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου.

Πέρα από το έργο, που, όπως λέτε, είναι μετρήσιμο, νέα πρόσωπα έχει το ψηφοδέλτιο με το οποίο διεκδικείτε την ψήφο των Χαλανδραίων;
Στο ψηφοδέλτιο που καταθέσαμε, οι 47 από τις 88 υποψηφιότητες είναι νέες. Είναι άνθρωποι από τους συλλόγους γονέων, τις αθλητικές ομάδες, τους περιβαλλοντολογικούς φορείς και τα πολιτιστικά σωματεία του Χαλανδρίου. Υπάρχουν δεκάδες εκπαιδευτικοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές. Είναι σημαντικό επίσης ότι μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και συμπορεύονται μαζί μας, άνθρωποι από άλλους πολιτικούς χώρους και πολιτικές κουλτούρες. Αυτή η διεύρυνση του ψηφοδελτίου, έγινε στη βάση του προγράμματος για την πόλη, και εκφράζει την πεποίθηση όλων μας ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2014, πρέπει να συνεχιστεί.

Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση όμως παραμένουν δύσκολα προβλήματα για το κέντρο της πόλης… Έχει γίνει κάτι για τη διαχείρισή τους;

Ναι, είναι θέμα σοβαρό για το Χαλάνδρι το κυκλοφοριακό. Η κινητικότητα, όμως, στο κέντρο της πόλης, θα αλλάξει ριζικά όταν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα αστικών αναπλάσεων που αφορούν την περιοχή. Είναι σε εξέλιξη, οι αναπλάσεις σε τέσσερις γειτονιές, πέριξ του κέντρου. Είναι το μεγάλο έργο ανάπλασης πάνω στη διαδρομή του Αδριάνειου Υδραγωγείου, ενώ το επόμενο διάστημα ακολουθούν τα έργα βιοκλιματικής ανάπλασης του κέντρου και οδικής ασφάλειας στον δρόμο της Αγίας Παρασκευής. Το κέντρο θα καταστεί έτσι πλήρως προσβάσιμο από πεζούς, ποδηλάτες, ανάπηρα άτομα, ηλικιωμένους και οικογένειες με καροτσάκια. Στο πρόβλημα της στάθμευσης, θα δοθεί μεγάλη ανάσα, όταν ολοκληρωθεί το πάρκινγκ των 5.500 τ.μ. του νέου δημαρχείου, σε μερικούς μήνες. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, που δεν θα έχει εισπρακτικό, τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά θα στοχεύει στην πιο συχνή εναλλαγή των αυτοκινήτων που σταθμεύουν.

Και ο καταυλισμός των Ρομά στο Νομισματοκοπείο είναι ένα θέμα ανοιχτό για το Χαλάνδρι. Τι σχεδιάζετε να κάνετε γι’ αυτό, αν επανεκλεγείτε;

Θα διεκδικήσουμε εκ νέου την επίλυση του θέματος του καταυλισμού των Ρομά με όρους ισονομίας, συναίνεσης και κοινωνικής ένταξης. Έχουμε ήδη κάνει μία τεράστια προσπάθεια, με ίδιους πόρους, που έφτασαν το 1 εκατ. ευρώ, και έχουμε πετύχει τη μετεγκατάσταση των Ρομά του Πατήματος και την κατάργηση του καταυλισμού της περιοχής, όπως επίσης την απομάκρυνση 122 ατόμων από τον καταυλισμό στο Νομισματοκοπείο. Από το 2021 έχουμε ζητήσει οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία, για να ολοκληρώσουμε την απομάκρυνση όσων παραμένουν στον καταυλισμό. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση. Θυμίζω, επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής υπέγραψε το Δεκέμβριο του 2019, πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά, ύψους 850.000 ευρώ, από το οποίο δεν εκταμιεύτηκε ούτε ένα ευρώ.

αντιπλημμυρικά έργαειδήσεις τώραΔήμος Χαλανδρίουαυτοδιοικητικές εκλογές