Ελλάδα|29.09.2023 11:19

Πανσέληνος Σεπτεμβρίου: Απόψε λάμπει το Φεγγάρι του Θερισμού - Από πού πήρε το όνομά του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Πανσέληνος του Θερισμου/ AP (gallery)

Απόψε θα λάμψει στον ουρανό για να την απολαύσουμε η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023 και η πρώτη φθινοπωρινή.  Όπως και σε κάθε πανσέληνο, έτσι και σε αυτή του Σεπτεμβρίου, το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο σκουρόχρωμο λίγο πριν και λίγο μετά τη δύση του ηλίου, η οποία απόψε στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις 7:13 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να απολαύσετε το «σούπερ» φεγγάρι του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά περίπου σε αυτή την ώρα.

Γιατί λέγεται Φεγγάρι του Θερισμού

Η πανσέληνος αυτή, γνωστή και ως το «Φεγγάρι του Θερισμού», είναι το πρώτο ολόγιομο φεγγάρι μετά την φθινοπωρινή ισημερία, η οποία σηματοδότησε και το επίσημο τέλος του καλοκαιριού και την έναρξη του φθινοπώρου. Ονομάστηκε φεγγάρι του Θερισμού από τους ιθαγενείς της Αμερικής επειδή κατά τις μέρες κοντά στην εαρινή ισημερία, η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας είναι περίπου η ίδια, γεγονός που διευκολύνει το θερισμό των αγροτών. Πριν από εκατό περίπου χρόνια όταν οι περισσότερες συγκομιδές γίνονταν αποκλειστικά με τα χέρια, το φως του φεγγαριού του θερισμού βοηθούσε τους αγρότες να μαζέψουν τις όψιμες σοδειές τους πριν από τη χειμερινή περίοδο.

Στις περιπτώσεις που η πανσέληνος του Οκτωβρίου βρίσκεται πιο κοντά χρονικά στην ισημερία, τότε αυτή θα πάρει την παραπάνω ονομασία και το ολόγιομο φεγγάρι του Σεπτεμβρίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Καλαμποκιού».

ειδήσεις τώραφεγγάριπανσέληνος Σεπτεμβρίουπανσέληνος