Ελλάδα|07.10.2023 12:55

Κέντρο δικτύωσης κορυφαίων γιατρών της διασποράς η Θεσσαλονίκη-Το στοίχημα του brain gain από το ΑΠΘ

Τίμος Φακαλής

Να υπάρξει πραγματική δικτύωση όλων των Ελλήνων επιστημόνων σε κορυφαίο επίπεδο αλλά και να πάρει σάρκα και οστά το brain gain επιχειρούν το φετινό Aristotle Medical Forumκαι το 2ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο με τίτλο: «The Odyssey: from classic to digital» που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης.

«Προσπαθήσαμε να φέρουμε κοντά όλους τους Έλληνες γιατρούς, διάσημους επιστήμονες, μαζί με τους κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, τη βιομηχανία, τα υπουργεία σε όλο το κομμάτι της βιοϊατρικής τεχνολογίας, για γνωριμία, δικτύωση, συνεργασία και για να αναδείξουμε καινοτόμα αποτελέσματα. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να βάλουμε κι εμείς ένα λιθαράκι στη δημόσια υγεία, στη βιομηχανία» δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής καρδιοχειρουργικής και πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Κυριάκος Αναστασιάδης.

Επιφανείς ερευνητές και τουλάχιστον 35 διακεκριμένοι επιστήμονες από τη διασπορά ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη για την εξέλιξη της Επιστήμης και τη διάδοση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Οι εργασίες του Συνεδρίου αποτελούν ένα κοινό πεδίο συνάντησης της Ιατρικής Επιστήμης και Καινοτομίας με την Τεχνολογία, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία. Στόχος είναι η ανάδειξη των καινοτόμων επιτευγμάτων της Ιατρικής και της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, καθώς και ο σχεδιασμός δράσεων από την Πολιτεία και τη Βιομηχανία προς την κατεύθυνση της προαγωγής της Δημόσιας Υγείας. 

Όπως εξήγησε ο  κ. Αναστασιάδης το brain gain είναι λέξη. Και έφερε ως παράδειγμα το εμβόλιο. «Το εμβόλιο θέλει πολλές δόσεις για να σου κάνει αντισώματα. Όταν λες σε έναν κορυφαίο γιατρό από το εξωτερικό έλα πίσω θα σε ρωτήσει γιατί να ρθω στην Ελλάδα. Και πόσο θα με πληρώνεις στην Ελλάδα. Και με ποιον θα συνεργαστώ στην Ελλάδα. Όταν, όμως, έρθει δέκα φορές στο Aristotle Medical Forum την ενδέκατη φορά θα έρθει στην Ελλάδα γιατί το περιβάλλον το έχει φτιάξει με όλους εμάς στην Ελλάδα. Το brain gain δεν γίνεται με ένα κουμπί και λέγοντας ελάτε στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ιατρικής του ΑΠΘ.

Πάντα οι Έλληνες ήταν ένας λαός που έβγαινε προς τα έξω αλλά διατηρούσε δεσμούς με την Ελλάδα παρατήρησε από την πλευρά του ο συντονιστής ελληνικών ιατρικών συλλόγων της διασποράς, χειρουργός Αλέξιος Θεοδώρου, υπογραμμίζοντας πως το φόρουμ έχει ενισχύσει τους δεσμούς που έτσι κι αλλιώς ήθελαν να κρατήσουν με την πατρίδα τους οι Έλληνες γιατροί του εξωτερικού. «Θέλουμε να αποτελέσουμε μία σύνδεση της σημαντικά μεγάλης, ισχυρής και προηγμένης κοινωνίας των επιστημόνων», 

Την επιθυμία της για μακροχρόνιες συνεργασίες στο τομέα της τεχνολογίας αλλά και η φροντίδα να είναι βασισμένη στη μέτρηση των αποτελεσμάτων εξέφρασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδοψυχιατρικής και μέλος της Ένωσης Ελλήνων του Κεμπέκ Ευαγγελία Αμιράλη. «Σκοπός είναι να έρθουμε πιο κοντά για την πρόληψη και αντιμετώπιση στην Ελλάδα» είπε η κ. Αμιράλη.

Για στρατηγική συνεργασία έκανε λόγο ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, σημειώνοντας πως η τεχνολογική καινοτομία είναι πλέον στον πυρήνα της εξέλιξης του συστήματος υγείας και της φροντίδας υγείας. «Τα δεδομένα καθορίζουν την παραγωγή τεκμηρίων και καθοδηγούν τις στρατηγικές μας αποφάσεις», είπε ο κ. Μπαμίδης, τονίζοντας πως έτσι είναι πλέον η σύγχρονη φροντίδα υγείας.

ειδήσεις τώραΘεσσαλονίκηΑΠΘιατρική