Πολιτική|14.05.2024 22:17

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Ο απολογισμός της συνάντησης από την τουρκική πλευρά - Τα «καυτά» ζητήματα και τα επόμενα βήματα

Μαρία Ζαχαράκη

Θετικά αποτιμά η Άγκυρα την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επαφή ήταν η πρώτη συνάντηση «εργασίας» μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών τον περασμένο Δεκέμβριο και η πρώτη που έδειξε πως μπορεί να λειτουργήσει η νέα «θετική ατζέντα» για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την αποφυγή εντάσεων.

Εκεί πάντως  που επικεντρώθηκε η τουρκική πλευρά περισσότερο ήταν η προώθηση της συνεργασίας σε θέματα οικονομικής φύσεως, αφήνοντας στην άκρη τα δύσκολα θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες. Δηλαδή πως μπορεί να αυξηθεί το εμπόριο και πώς μπορούν να γίνουν συνέργειες στον τουρισμό.

Τα «καυτά» ζητήματα

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκαν τελικά και καυτά θέματα. Μία ημέρα μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν έγινε γνωστό από την Άγκυρα ότι συζητήθηκε και το ζήτημα για τα Θαλάσσια Πάρκα. Εκεί η Τουρκία τελικά εξέφρασε την ενόχλησή της και τις ανησυχίες της στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Τουρκία φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα στον Έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται εκατέρωθεν μονομερή βήματα, χωρίς να επιλύονται πρώτα άλλα προβλήματα. Όπως δηλαδή τα όρια υφαλοκρηπίδας και η ΑΟΖ.

Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν τόνισε σε δηλώσεις του ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν να μην γίνονται εκατέρωθεν βήματα μέχρι να αναζητηθεί πρώτα λύση στα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Βέβαια, αυτά τα αναφέρει η τουρκική πλευρά και κανείς δεν μπορεί να ξέρει κατά πόσο μπορεί να ισχύει στην πραγματικότητα και από την ελληνική πλευρά και τι απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως το γενικό συμπέρασμα για τον Φιντάν είναι ότι υπάρχει η καλή θέληση και η πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξουν εξελίξεις όσον αφορά τα χρόνια προβλήματα.

Σε ανοιχτή γραμμή Γεραπετρίτης-Φιντάν

Όσον αφορά τη γενικότερη αποτίμηση της συνάντησης των δυο ηγετών στην Άγκυρα, επικρατεί μία… ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα, ότι όλα πήγαν καλά και θετικά. Από την άλλη πάντως θεωρούν πως δεν υπήρχε κάποιο απτό αποτέλεσμα. Βέβαια, είναι σημαντικό και αναγνωρίζουν στην Τουρκία ότι οι δίαυλοι είναι πλέον ανοιχτοί. Μάλιστα ο Φιντάν κατέστησε σαφές, πολλές φορές χθες, πως είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Έλληνα ομόλογό του για θέματα Αιγαίου. Και όπως διαρρέεται σχετικά από κύκλους εδώ στην Τουρκία ήταν μία συνάντηση ουσιαστική προκειμένου να αρχίσει να εμπεδώνεται η χαμένη, εδώ και δεκαετίες, εμπιστοσύνη.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσειςελληνοτουρκικάΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα