Ελλάδα|23.10.2023 13:08

Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος: «Η εποχή της ανοχής στον αντισημιτισμό έχει περάσει οριστικά»

Newsroom

Την ανησυχία του εκφράζει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος για τις «εκδηλώσεις αντισημιτισμού που καταγράφηκαν» στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Τόσο τα γκράφιτι στην τοιχογραφία για το Ολοκαύτωμα, που βρίσκεται στον νέο σιδηροδρομικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, όσο και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κατάστημα Έλληνα Εβραίου, προκαλούν αποτροπιασμό», σημειώνει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος.

«Η εποχή της ανοχής στον αντισημιτισμό έχει περάσει οριστικά και, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, οι ελεύθερες φωνές μπορούν να επιτρέψουν την επιστροφή των πογκρόμ σε βάρος των Εβραίων», διαμηνύει. 

Τι συνέβη 

Άγνωστοι βανδάλισαν την τοιχογραφία για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που βρίσκεται στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, γράφοντας «Free Palestine Εβραίοι = Ναζί».

Πρόκειται για μία τοιχογραφία, για την ανάμνηση του Ολοκαυτώματος, με θεματική τη συμβολική ιστορία ενός μικρού παιδιού εβραϊκής καταγωγής από τη Θεσσαλονίκη, στη ζωή του λίγο πριν την Κατοχή και έως το φρικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Στο παρελθόν, η τοιχογραφία είχε υποστεί βανδαλισμό από ακροδεξιούς, οι οποίοι είχαν ζωγραφίσει ναζιστικά σύμβολα.

Ισραήλειδήσεις τώραΧαμάςΠόλεμος στο ΙσραήλΘεσσαλονίκηΠαλαιστίνηαντισημιτισμόςΛωρίδα της Γάζας