Ελλάδα|26.10.2023 05:45

Άγιος Δημήτριος: Οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για το τριήμερο 26, 27 και 28 Οκτωβρίου

Newsroom

Με σειρά εκδηλώσεων το τριήμερο 26, 27 και 28 Οκτωβρίου θα τιμήσει και φέτος η Θεσσαλονίκη τον Πολιούχο της Άγιο Δημήτριο, την επέτειο της απελευθέρωσή της από τους Τούρκους στις 26 Οκτωβρίου 1912 αλλά και την Εθνική Επέτειο του Όχι στις 28 Οκτωβρίου του 1940.

Παρόντες στην πόλη, στο χαρακτηρισμένο και ως τριήμερο της Θεσσαλονίκης, θα είναι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, προεξάρχοντος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ειδικότερα, η Θεσσαλονίκη έχει ήδη σημαιοστολιστεί από το πρωί της Τετάρτης 25 Οκτωβρίου και το εθνικό σύμβολο θα παραμείνει στους ιστούς μέχρι τη δύση του ηλίου του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου. Όλο αυτό το διάστημα θα είναι φωταγωγημένα κατά τις βραδινές ώρες τα δημόσια κτίρια.

Στις 8:00 το πρωί της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου θα γίνει τελετή έπαρσης της σημαίας στο Λευκό Πύργο, ενώ στις 11:00 της ίδιας ημέρας θα τελεστεί δοξολογία στον ιερό ναό του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, παρουσίας της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με τη συμμετοχή της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και των Αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις 12:30 το μεσημέρι θα γίνει επίδειξη από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Τριών Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων και της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Στις 18:30 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα τελεστεί επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Μαρία Καβαλά, με θέμα: «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί». Θα ακολουθήσει το μουσικό μέρος της εκδήλωσης.

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της ημέρας θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί, με την κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.
Στις 11.00 π.μ. θα ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή και στις 12:30 θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων, στις προτομές και στους ανδριάντες από αντιπροσωπείες μαθητών.

Σάββατο 28 Οκτωβρίου

Με την κατάθεση στεφάνου, στις 10:30 π.μ., στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού, από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ξεκινούν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Στις 11:00, στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα ξεκινήσει η παρέλαση πολιτικών, μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατερίνα ΣακελλαροπούλουΘεσσαλονίκηΆγιος Δημήτριοςεπέτειος του Όχιαπελευθέρωσηεκδηλώσεις