Ελλάδα|30.10.2023 21:19

Ακόμα πιο αβοήθητοι οι πρόσφυγες: Οι διερμηνείς της ΜΕΤΑδραση μειώνονται γιατί η κυβέρνηση καθυστέρησε οφειλές

Μάγδα Μπακούση

Η καθυστέρηση καταβολής οφειλόμενων από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη «ΜΕΤΑδραση» αφήνει τη ΜΚΟ με σημαντικά λιγότερα εργαλεία στα χέρια της, καθώς αναγκάστηκε να μειώσει τους διερμηνείς της κατά περίπου 80%. Η Οργάνωση δίνει τον δικό της αγώνα -όπως άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια- ενώ το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι το ζήτημα έχει λυθεί.

Μιλώντας στο ethnos.gr η πρόεδρος της ΜΕΤΑδραση, Λώρα Παππά, μάς εξηγεί ότι σε περίπου 140 με 150 διερμηνείς της Οργάνωσης λήγει σύντομα η σύμβασή τους και δεν είναι εφικτό -καθώς δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλές- να ανανεωθούν. Έτσι, προς το παρόν, δίνουν μάχη με τον χρόνο για να τους κρατήσουν όσο περισσότερο μπορούν και γίνεται.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης λένε και στο ethnos.gr πως για το ζήτημα έχει βρεθεί λύση.

Αγώνας δρόμου με την ελπίδα να τηρηθεί μία «υπόσχεση»

Ειδικότερα, οι συμβάσεις των διερμηνέων λήγουν την Τετάρτη (1/11) και, όπως αναφέρει η κα Παππά, το υπουργείο Μετανάστευσης τούς διαβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας (30/10) ότι τα χρήματα θα καταβληθούν έως τις 20 Νοεμβρίου. Με την προϋπόθεση ότι αυτό θα τηρηθεί, η ΜΕΤΑδραση έχει ουσιαστικά 19 ημέρες που οι διερμηνείς τους θα βρίσκονται στον «αέρα». Στόχος τους τώρα είναι να βρεθεί μία λύση ώστε αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνουν στο δυναμικό της ΜΚΟ -με τον κίνδυνο βέβαια η προφορική «υπόσχεση» του υπουργείου να μην εκπληρωθεί.

Άλλωστε, όπως τονίζει η Λώρα Παππά, το υπουργείο Μετανάστευσης δείχνει να μην είναι το κατεξοχήν αρμόδιο, οπότε το ζήτημα μπορεί να λυθεί από την πλευρά τους για παράδειγμα, αλλά όχι από την άλλη.

«Είναι κρίμα (αυτό που συμβαίνει). Είμαστε μία από τις λίγες χώρες με ποιοτική διερμηνεία για τους πρόσφυγες», τονίζει η κα Παππά.

Η επίσημη ανακοίνωση της «ΜΕΤΑδραση»

«Η ΜΕΤΑδραση μειώνει από σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος την παροχή διερμηνείας, λόγω πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλόμενων από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ειδικότερα, οι 300 εκπαιδευμένοι διερμηνείς σε 63 γλώσσες και διαλέκτους που καλύπτουν τις ανάγκες επικοινωνίας στις διαδικασίες ασύλου, στις Δομές και στο σύνολο των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης ανά την Ελλάδα, μειώθηκαν περίπου κατά 80%.

Οι καθυστερήσεις καταβολής των οφειλόμενων στη ΜΕΤΑδραση, συμπεριλαμβανομένου και του μηνός Οκτωβρίου, ανέρχονται σε έξι (6) μήνες από την Υπηρεσία Ασύλου και σε πέντε (5) μήνες από την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ήδη από τον Αύγουστο ξεκίνησε το πρόβλημα ρευστότητας, αλλά λόγω της αύξησης των μεταναστευτικών ροών η ΜΕΤΑδραση κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια τους τελευταίους μήνες ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της διερμηνείας η οποία είναι απαραίτητη για τη διεκπεραίωση μιας σειράς διαδικασιών, όπως η ενημέρωση, η καταγραφή, η υποβολή και η εξέταση των αιτημάτων ασύλου.

Παρά το γεγονός ότι αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον λόγο της μη εκταμίευσης δεσμευμένων κονδυλίων που έχουν καταβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ελληνική Πολιτεία για τον σκοπό αυτό, ως ανθρωπιστική Οργάνωση θα συνεχίσουμε να διατηρούμε, για όσο ακόμα αυτό είναι δυνατό, μία ελάχιστη ομάδα διερμηνέων σε όλα τα σημεία ανά την Ελλάδα για την κάλυψη των ιδιαίτερα επειγουσών αναγκών του προσφυγικού πληθυσμού και των στελεχών των αρμόδιων υπηρεσιών.

Καλούμε την Πολιτεία να επιδείξει ευαισθησία και συνέπεια στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή των συμβάσεων εκατοντάδων διερμηνέων και στελεχών μας, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας. Την καλούμε να προβεί άμεσα στην καταβολή των οφειλόμενων στη ΜΕΤΑδραση για τη συνέχιση της ομαλής παροχής διερμηνείας που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης ασύλου και ως εκ τούτου αποσυμφόρησης των Κέντρων Υποδοχής στα νησιά και στην ενδοχώρα».

 

διερμηνέαςειδήσεις τώραπρόσφυγες μετανάστεςπρόσφυγεςυπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλουπροσφυγικό