Ελλάδα|03.11.2023 13:25

Σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια: 112 στο Μαντούδι για κατολισθήσεις

Newsroom

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι στον δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας το οποίο ανέφερε πως πρέπει να όλοι να αποφύγουν τις επικίνδυνες περιοχές κυρίως όπου υπάρχουν φαράγγια ή βράχια.

Νωρίτερα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπάνος στο evima.gr, υπήρξε πτώση βράχων στον δρόμο προς Βλαχιά. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Εκκένωση σχολείων αλλά και εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα κτήρια πραγματοποιούν οι αρμόδιες Αρχές μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ αλλά και της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια.

Κάτοικοι αλλά και μαθητές βγήκαν στους δρόμους ενώ προχωρά ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών. Τα σχολεία με απόφαση του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού θα παραμείνουν κλειστά στον Δήμο Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας.

Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις από το Προκόπι προς το Πήλι, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έλεγχοι στα χωριά γύρω από το Μαντούδι και το Μετόχι χωρίς, όμως, να έχουν εντοπιστεί ζημιές και ενώ οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες να αποφεύγουν περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων, καθώς και παλαιά κτήρια.

Ο Νίκος Σκουμπρής προϊστάμενος πολιτικής προστασίας του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας, εξήγησε πως το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπίζεται μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από το Μαντούδι με αποτέλεσμα να γίνει πολύ έντονα αισθητός και στην περιοχή να υπάρξει μεγάλη αναστάτωση.

«Δεν υπάρχουν αναφοράς για κτήρια που έχουν καταρρεύσει», τόνισε αρχικά, σύμφωνα με το evima.gr ο κ. Σκουμπρής προσθέτοντας ότι ωστόσο οι κάτοικοι αναφέρουν πως υπάρχον πολλά πεσμένα αντικείμενα μέσα στα σπίτια τους.

«Δεν έχει αναφερθεί κάποιος τραυματισμός» συμπλήρωσε ο κ. Σκουμπρής.

Η στιγμή που χτυπά ο σεισμός την Εύβοια

Βίντεο από τη στιγμή που χτυπά ο σεισμός δημοσίευσε το evima.gr, όπου φαίνεται ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ να πετάγεται από την καρέκλα του την ώρα που ξεκίνησε η δόνηση και να τρέχει προς τα έξω.

Την ίδια στιγμή πράγματα αρχίζουν να πέφτουν από τα ράφια του μίνι μάρκετ:

«Φοβηθήκαμε»

Μια κάτοικος του Μαντουδίου μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open ανέφερε πως «είχε μεγάλη βοή. Ήταν αρκετά δυνατός. Φοβηθήκαμε. Δεν έπεσαν αντικείμενα στον χώρο που βρισκόμουν. Ο κόσμος φοβήθηκε, βγήκε στο δρόμο. Ελπίζουμε να ήταν ο κύριος».

Παράλληλα, ένας φαρμακοποιός στο Προκόπι Ευβοίας μιλώντας στο ethnos.gr περιέγραψε: «Ήταν πολύ δυνατός, δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Δεν έγιναν ζημιές. Μένουμε ψύχραιμοι. Όλα είναι καλά».

Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι

Ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε επικοινωνία που είχε με το evima.gr, τόνισε πως, «η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή στην Εύβοια, έχουν ακολουθήσει αρκετοί μετασεισμοί ωστόσο αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είμαστε όμως βέβαιοι πως ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος σεισμός μπορεί να έχουμε και μεγαλύτερο».

Στην συνέχεια ανέφερε πως, «η περιοχή έχει δώσει ξανά τέτοιο σεισμό, αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να δώσει και μεγαλύτερο».

Για το σεισμό των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή Μαντουδίου – Λίμνης, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. Όπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

Για μια περιοχή με πρακτικά ανύπαρκτη ιστορική σεισμικότητα έκανε λόγο στην ΕΡΤ και ο καθηγητής Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχος.

«Δεν γνωρίζουμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην περιοχή, η οποία δεν έχει ούτε ιστορικό, ούτε τις προϋποθέσεις για να συνδεθεί με κάτι το πολύ σημαντικό» είπε και εξήγησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ισχυρότερου σεισμού, γιατί όπως είπε, ένας σεισμός 6 Ρίχτερ γίνεται πρακτικά οπουδήποτε στον ελληνικό χώρο.

Με τη σειρά του ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, τόνισε ότι δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν το 5,1 ήταν η κυρία σεισμική δόνηση, αλλά «με βάση τα ιστορικά στοιχεία είναι στα όρια που θα περιμέναμε, αλλά αυτό δεν είναι κριτήριο σίγουρο για την ώρα». Υπενθυμίζοντας και την ύπαρξη ενός αρκετά σημαντικού ρήγματος οριζόντιας ολίσθησης στην περιοχή υπογράμμισε την ανάγκη αυξημένης προσοχής για τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

«Στην περιοχή αυτή δεν είναι γνωστό να έχουν γίνει πολύ ισχυροί σεισμοί, άρα αυτό είναι το αισιόδοξο του θέματος. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια στην Εύβοια, ξεκινώντας από τα Στύρα και προχωρώντας προς τα βόρεια μέχρι αυτή την περιοχή αλλά και λίγο βορειότερα υπάρχει μία μικροσεισμική δραστηριότητα. Κάποιοι από τους σεισμούς αυτούς που έχουν γίνει εκεί, έχουν δημιουργήσει κάποια ανησυχία» τόνισε στην ΕΡΤ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας.

ειδήσεις τώρασεισμός112Εύβοιακατολισθήσεις