Ελλάδα|15.11.2023 23:29

Βοιωτία: Τα στοιχεία που «μαρτυρούν» ότι ο 17χρονος πυροβολήθηκε εξ' επαφής - Η ώρα της απολογίας για τον αστυνομικό

Newsroom

Οδύνη και οργή επικρατεί μεταξύ των κοινοτήτων των Ρομά, για τον θάνατο του  17χρονου Χρήστου από πυρά αστυνομικού στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

Νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., καθώς, στο χέρι του ανήλικου θύματος εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδας που καταδεικνύουν ότι, ο 17χρονος, πυροβολήθηκε εξ΄επαφής από τον 41χρονο αστυνομικό, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα καθώς αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και της παράνομης εκτέλεσης πυροβολισμού εξουδετέρωσης - κακουργήματα για τα οποία αναμένεται να απολογηθεί αύριο, Πέμπτη (16/11). 

Πυρίτιδα στο χέρι του 17χρονου

Βρέθηκε πυρίτιδα στο χέρι του 17χρονου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στη Βοιωτία, κάτι που επιβεβαιώνει ότι ο ανήλικος πυροβολήθηκε από πολύ κοντινή απόσταση.

Ειδικότερα, τα εγκληματολογικά εργαστήρια εντόπισαν ίχνη πυρίτιδας στο χέρι του 17χρονου. Πρόκειται για στοιχείο που αύριο (16/11) θα συμπεριληφθεί στη δικογραφία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN.

Αξιωματικοί, μάλιστα, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο ένας από τους δύο αστυνομικούς να βγήκε από το όχημα και να μην έβγαλε το όπλο από τη θήκη, ενώ ο δεύτερος το έβγαλε και άνοιξε την πόρτα του οδηγού.

Άλλωστε και ο ιατροδικαστής έχει πει πως το παιδί πυροβολήθηκε από πολύ κοντινή απόσταση.

Ένταση σε τρεις καταυλισμούς στην Αττική

Νωρίτερα την Τετάρτη, ένταση επικράτησε σε τρεις καταυλισμούς Ρομά στην Αττική, λόγω διαμαρτυριών για τον θάνατο του 17χρονου .

Στη Μεσογείων, Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο άναψαν φωτιές ενώ, στη Λιοσίων και Μόρνου, πέταξαν αντικείμενα και μπιτόνια. Και επί της Λεωφόρου ΝΑΤΟ, όμως, οι Ρομά που συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι για έναν ακόμα άδικο θάνατο ανήλικου, πέταξαν αντικείμενα σε αστυνομικούς. Υπενθυμίζεται πως επεισόδια προκλήθηκαν και την Τρίτη, σε Μέγαρα και Βόρεια Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι, ο 17χρονος Χρήστος, είναι ο τρίτος Ρομ, τα τελευταία δύο χρόνια, που σκοτώνεται από όπλο αστυνομικού, μετά τους Νίκο Σαμπάνη και Κώστα Φραγκούλη. 

Αύριο η απολογία του 41χρονου

Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη εκτέλεση πυροβολισμού εξουδετέρωσης αντιμετωπίζει ο 41χρονος αστυνομικός που οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα Θηβών προκειμένου να απολογηθεί για τον θάνατο του 17χρονου Ρομά. Ωστόσο, ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε και ότι ο νεαρός επιχείρησε να του πάρει το όπλο, ύστερα από καταδίωξη περίπου 20 λεπτών. Όπως έγινε γνωστό έχουν καταθέσει και άλλοι αυτόπτες μάρτυρες πέραν των τριών ανηλίκων που ήταν μαζί με το θύμα.

«Άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος, τον κλώτσησε και μετά τον σκότωσε»

Ωστόσο, ο αδερφός του ανήλικου καταγγέλλει πως ο αστυνομικός χτύπησε με το όπλο του το τζάμι του αυτοκινήτου και στη συνέχεια άνοιξε την πόρτα, κλώτσησε τον αδερφό του και τον σκότωσε.

«Χτύπησε με το όπλο στο τζάμι με  δύναμη, ανοίγει την πόρτα ο αστυνόμος, τον κλώτσησε -ο αστυνόμος τον αδερφό μου- μετά τον αρπάζει και μετά τον σκότωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Φώναζε "δεν φταίω"»

Με τη σειρά του, αυτόπτης μάρτυρας είπε ότι όταν βρέθηκε στο σημείο o αστυνομικός κρατούσε το παιδί, φώναζε «δεν φταίω», ενώ το παιδί ψυχορραγούσε.

Η σορός του 17χρονου μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστή και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το OPEN, φέρει τραύματα σε παλάμη και θώρακα.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού.

Καταδικάζει η ΚΕΕΡΦΑ

Η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρεται σε «συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στους Ρομά» καθώς και για «συγκάλυψη αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας».

Μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» αναφέρει: «Είναι καιρός να πάρει τέλος η συγκάλυψη της αστυνομικής δολοφονικής βαρβαρότητας που έχει στοχοποιήσει τα Ρομά μέχρι θανάτου. Οι ζωές των Ρομά μετράνε. Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό αλλά συστηματική ρατσιστική αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντι στα Ρομά. Αντί για φροντίδα των φτωχών και αποκλεισμένων σε άθλιους καταυλισμούς Ρομά, αντί για σπίτια, δουλειές, σχολεία για τα παιδιά κάθε τόσο εισπράττουν ρατσισμό και σφαίρες».

Η ανακοίνωση της «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»

«Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας. Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομ έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομ, υπό συνθήκες που "ακόμη ερευνώνται". Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά. Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό. Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά "ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ" εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους».

Η στιγμή της καταδίωξης του 17χρονου από τους αστυνομικούς

Οι στιγμές χάους που ακολούθησαν μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 17χρονου από αστυνομικό στη Βοιωτία καταγράφονται σε βίντεο ντοκουμέντο που ήρθε στη δημοσιότητα.

Στο βίντεο, που δημοσίευσε ο Alpha, φαίνονται δύο αμάξια να τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ακούγονται κόρνες και κάποιος φωνάζει «Πίσω, πίσω. Σταμάτα ρε».

Στη συνέχεια ακολουθεί ένας ήχος από χτύπημα σε παρμπρίζ και έπειτα ακούγεται ο πυροβολισμός που τραυμάτισε θανάσιμα τον ανήλικο οδηγό.

«Όχι θεέ μου δεν μπορώ. Γιατί;» λέει κάποιος με άλλον να φωνάζει «Τον πυροβόλησε αυτός» και στρεφόμενος προφανώς στον αστυνομικό,  να τον ρωτά «Τι σου έκανε και τον πυροβόλησες;».

«Γιατί θεέ μου, γιατί; Τι έκανα, τι έκανα;», λέει μια φωνή στο βάθος που πιθανώς να ανήκει στον 41χρονο κατηγορούμενο, με άλλον να απάντα «Γιατί το κάνατε; 17χρονών» και να ζητά να καλέσουν το ασθενοφόρο.

Ο διάλογος συνεχίζεται με κάποιον από την παρέα του 17χρονου να ρωτά τον αστυνομικό ξανά «γιατί τον πυροβόλησες;» και μια φωνή που ίσως ανήκει στον κατηγορούμενο να ρωτά «γιατί το αμάξι δεν σταμάτησε». 

θάνατοςρομάαστυνομικόςΒοιωτίαειδήσεις τώραανήλικος