Ελλάδα|18.11.2023 17:16

Βασανισμοί ΑμεΑ στο ελληνικό YouTube: Όταν γνωστός YouTuber αποκάλυπτε το θέμα πριν από έναν χρόνο

Newsroom

Θυμίζει επεισόδιο της δυστοπικής σειράς Black Mirror, όμως είναι το ελληνικό Διαδίκτυο. Τις τελευταίες εβδομάδες έγινε γνωστή η υπόθεση YouTuber ο οποίος μετέδιδε σε ζωντανή μετάδοση στο κανάλι του ξυλοδαρμούς, σεξουαλική κακοποίηση και βασανισμούς ΑμεΑ με σκοπό το κέρδος. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως μετά τη σύλληψη του 42χρονου στο Κερατσίνι προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό για τη νοσηρή δράση του στο διαδίκτυο, όπου επιδιδόταν σε βασανιστήρια ενάντια σε άτομα με αναπηρία, τα οποία μετέδιδε ζωντανά και επί πληρωμή μέσα από πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Ο δράστης, ο οποίος για χρόνια είναι δημοφιλής στις πλατφόρμες live streaming κακοποιεί συστηματικά για χρόνια τα άτομα αυτά σε η με χιλιάδες θεατές να παρακολουθούν και με ορισμένους εξ΄αυτών να πληρώνουν για το εξευτελιστικό θέαμα που τους προσφέρει.

Οι κτηνώδεις πράξεις του 42χρονου έγιναν αντιληπτές από τις Αρχές όταν ένα από τα βίντεο της φρίκης έπεσαν στα χέρια αστυνομικού, ο οποίος ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. Σημειώνεται πως ο 42χρονος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή, επ αυτοφόρω στο σπίτι του, την ώρα που έκανε ζωντανή μετάδοση. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών, εξύβριση και μαστροπεία, εγκλήματα που τελέστηκαν με ρατσιστικά χαρακτηριστικά καθώς και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Πώς φτάσαμε στον 42χρονο

Ως εμπνευστής φωτογραφίζεται ΥοuΤuber που είναι γνωστός και ως «Αρχηγός». Έχει χιλιάδες followers που τους αποκαλεί «Army», δηλαδή «στρατό», ενώ στο παρελθόν μητέρα είχε κάνει αναφορά για ξυλοδαρμό του παιδιού της.

O 42χρονος αρχικά εμφανιζόταν σαν μέλος του stream, δηλαδή μέλος της παρέας στη συνέχεια, οταν είδε ότι οι προσβολές και οι συμπεριφορές ξέφυγαν από τα όρια όπως έκρινε ο ίδιος, ως οργανωμένος οπαδός ομάδας, αποφάσισε μαζί με άλλα άτομα -σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο διαδίκτυο- να προχωρήσει στον ξυλοδαρμό του επονομαζόμενου "Αρχηγού" επισκεπτόμενος το σπίτι του. Στη συνέχεια, μετέφερε όλα τα προηγούμενα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας στο δικό του σπίτι ξεκινώντας το δικό του stream.

Καταγγελίες για φοροδιαφυγή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Πρώην μέλος της συγκεκριμένης παρέας, ο οποίος δέχτηκε στο παρελθόν επίθεση από τον 42χρονο αναφέρει σε βίντεο που ανήρτησε ο ίδιος στο Ιnstagram ότι ο streamer με το όνομα «Αρχηγός» ήταν ένοχος για φοροδιαφυγή ύψους 700 χιλιάδων ευρώ. Αξίζει να προστεθεί στο παραπάνω ότι και ο ίδιος ο streamer (Αρχηγός) είχε δηλώσει ότι θεωρεί ότι τα χρήματα τα οποία κρατάει από τις δωρεές στο YouTube είναι υπεραρκετά και αρνείται να πληρώσει οποιονδήποτε φόρο.

Αναφορές για Discord, χιλιάδες ευρώ και σεξουαλικές πράξεις

Yπάρχει πληροφορία ότι μετά το τέλος του stream είτε αυτό πραγματοποιούνταν στο Twitch είτε στο YouTube, υπήρχε η επιλογή σε συγκεκριμένα μέλη του Discord (πλατφόρμα VoIP ανταλλαγής μηνυμάτων και ψηφιακής διανομής που έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία κοινοτήτων) να κάνουν δωρεές από δεκάδες έως χιλιάδες ευρώ και να ζητήσουν να γίνουν live συγκεκριμένες ενέργειες. Ανάμεσα στις ενέργειες αυτές ήταν και σεξουαλικές πράξεις, βίντεο τα οποία είναι προσβάσιμα σε γνωστό πορνογραφικό φόρουμ. Συγκεκριμένα, με τη δωρεά ενός Χ ποσού είχε ζητηθείν από κοπέλα της συγκεκριμένης παρέας να πραγματοποιήσει σεξουαλική ενέργεια, ενώ είναι πολύ πιθανό η συγκεκριμένη κοπέλα να είναι ανήλικη. Οι διωκτικές αρχές καλούνται να ελέγξουν και την κατηγορία της μαστροπείας.

Ο ΥouTuber που αποκάλυπτε τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο

«Έχει ξεκινήσει πριν από ενάμισι με δύο χρόνια, στα τέλη του 2021, όταν άρχισα να καταγγέλλω και στην αστυνομία και σε οποιανδήποτε δημόσιο φορέα και τον Λευτέρη και τον "Αρχηγό". Να ξέρετε όμως ότι πίσω από τον Λευτέρη και τον "Αρχηγό" υπάρχουν άλλα 20 άτομα. Όταν καταγγέλθηκαν όλα αυτά η αστυνομία πολλές φορές με έδιωξε. Αρκετές φορές κάλεσα την αστυνομία γιατί είχαν έρθει σπίτι μου, μου σπάσανε το μαγαζί μου και το αυτοκίνητό του. Συγκεκριμένα, είχα απευθυνθεί στο Α.Τ. Ηλιούπολης με την καταγγελία της κακοποίησης σε ΑμεΑ αρχικά και κατόπιν για κακοποίηση εναντίον και της οικογένειας μου. Τον Λευτέρη τον έχω καταγγείλει και για παιδοφιλία» σημείωσε, μιλώντας στο Mega, γυναίκα που είχε εντοπίσει τη δράση του 42χρονου.

Ήταν όμως η μόνη που είχε εντοπίσει όσα φρικτά συνέβαιναν στο YouTube; Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, γνωστός YouTuber ο οποίος διαθέτει κανάλι στη δημοφιλή πλατφόρμα με το όνομα «Booyah TV» είχε αποκαλύψει τη φρικτή δράση του «Αρχηγού», καταγγέλοντας όσα συνέβαιναν:

«Θέλουμε να πιστεύουμε για να νιώθουμε καλύτερα ότι είμαστε κατά του bullying, κατά του σεξισμού, κατά της κακομεταχείρισης σε άτομα με ειδικές ανάγκες και ταυτόχρονα μια λαοθάλασσα από τα νέα παιδιά αυτής της χώρας αποθεώνει αυτό το σκουπίδι [...] Ο Hayate (Αρχηγός) αποκαλεί σκουπίδια και ζώα το κοινό του όταν δεν του δίνουν χρήματα στα live του», έλεγε ο γνωστός YouTuber στο κανάλι του την 1η Οκτωβρίου 2022, δηλαδή περισσότερο από έναν χρόνο πριν. Και συνεχίζει ο Booyah: Ο Hayate για τους λίγους που δεν ξέρουν είναι ένας παλαίμαχος streamer, με μεγάλη επιτυχία. Και η μοναδική εκπομπή στο ελληνικό YouTube, η οποία είναι καθημερινή, για αυτό και έχει πετύχει κιόλας. Και αυτό είναι αξιοθαύμαστο. Θέλει κουράγιο να κάνεις κάθε μέρα content. Για αυτό σταμάτησε να παράγει περιεχόμενο εδώ και χρόνια. Κάνουν άλλοι content για αυτόν. Είναι ο μοναδικός δημιουργός που δεν είναι δημιουργός. [...] Πριν από αυτό έκανε πολύ διασκεδαστικά streams για το LoL community (σσ. Βιντεοπαιχνίδι στο διαδίκτυο). Σε αυτό το πλαίσιο, ο YouTuber αναφέρει ότι ο Hayate έδειχνε live τις ακραίες αντιδράσει του και τις εκρήξεις οργής που είχε όταν έχανε στο παιχνίδι, ενώ λίγο καιρό αργότερα αποκλείστηκε για πάντα απο το Twitch (πλατφόρμα παρόμοια με το YouTube αλλά για gamers) επειδή έβρισε και χτύπησε την κοπέλα του σε ένα Live.

Στη συνέχεια αναφέρεται πώς ο Hayate ξεκίνησε να φέρνει άλλα άτομα στο stream για να “δημιουργούν” εκείνα περιεχόμενο αντί για τον ίδιο. «Βέβαια δεν έγιναν τυχαίες επιλογές. Για να πάρεις μεταγραφή στο team του Hayate πρέπει να είσαι ΑΜΕΑ» σημειώνει στο βίντεο απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει αυτά τα άτομα να είναι στο περιθώριο, ότι όσοι ασχολούνται με τα social media, μόλις αποκτήσουν λίγη αναγνωρισιμότητα, τρελαίνονται. «Πώς περιμένουμε στα αλήθεια να αντιμετωπίσουν την αναγνωρισιμότητα αυτά τα άτομα; Πολύ χειρότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά. Το διαδίκτυο έχει αρκετά βίντεο με άτομα που αναγνωρίζουν όσους έχουν λάβει μέρος στα live του Hayate και τους κυνηγούν ή τους επιτίθενται, με αποτέλεσμα πολλές φορές να καταλήγουν στην φυλακή ή σε ψυχιατρικά ιδρύματα.

Και συνεχίζει: «Αυτο ακριβώς είμαστε.Γιατί να κράξω τον “αρχηγό”; Για υποκρισία δεν μιλάμε. Ποιος θα του πει τι; Αφού μπορεί να εκθέτει τέτοια άτομα στο Ίντερνετ, γιατί να μην το κάνει; Αφού μπορεί να τους βάζει να κάνουν ότι γελοία πράξη θέλει, επειδή έχουν ανάγκη και δεν έχουν να φάνε, γιατί να μην το κάνει; Αφού μπορεί να βάζει ανήλικα κοριτσάκια να χορεύουν στην κάμερα, γιατί να μην το κάνει; Αφού μπορεί να πληρώνει 15χρονια κοριτσάκια για να φιλήσουν live μπροστά στην κάμερα αυτά τα παιδιά γιατί να μην το κάνει;»

Και στη συνέχεια αναφέρεται το εξής: «Ο “αρχηγός” 30 χρονών πλήρωσε 10 ευρώ μια 15χρονη για να φιλήσει live στην κάμερα τον ΑΜΕΑ φίλο του και ο Σ. (ένα από τα ΑΜΕΑ άτομα που ήταν στο Live) της τα έκλεψε».

Το βίντεο αναφέρει επίσης ότι ο συγκεκριμένος YouΤuber έχει Discord server, όπου διακινούνται όλες οι γυμνές φωτογραφίες των κοριτσιών και τα προσωπικά τους στοιχεία, ενώ σε πολλά του βίντεο βιαιοπραγεί εις βάρος αυτών των παιδιών.Αναφέρεται επίσης ότι ο Hayate χτύπησε ένα 14χρονο επειδή του πέταξε ένα δυναμιτάκι και του προκάλεσε διάσειση. Έπειτα, αναφέρεται ότι ο συγκεκριμένος YouTuber προσέγγιζε μέσω Instagram 14χρονα και 15χρονια κορίτσια, με το θέμα να έχει λάβει έκταση μετά τη δημοσιοποίηση μηνυμάτων που έστελνε.

Ο Booyah καταγγέλει όλη την κοινότητα του YouTube για αδιαφορία και απάθεια, σημειώνοντας ότι και στο εξωτερικό υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα και συμπεριφορές. «Αλλά στην Ελλάδα είναι λίγο άρρωστος ο τρόπος που γίνεται. Ένα άρρωστο παιχνίδι που οι "έχοντες" κάνουν μαριονέτες ανθρώπους με ανάγκη για χρήματα, τροφή, στέγη», σημειώνει.

(Ενδεικτικά από το 37ο μέχρι το 55ο λεπτό)

ειδήσεις τώραΑμεΑyoutubeYoutuber