Ελλάδα|26.03.2019 15:47

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά μπαράζ ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Τίμος Φακαλής

Την κατάσταση στα χέρια του παίρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης σχετικά με τον έλεγχο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μετά την αδυναμία συγκρότησης ικανού αριθμού μικτών κλιμακίων με την συνδρομή του υγειονομικού και της αστυνομίας. 

Εδώ και περίπου δεκαπέντε μέρες δημοτικοί αστυνομικοί ενημερώνουν καταστηματάρχες στη Θεσσαλονίκη ότι θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα έλεγχοι για την τήρηση του νόμου κατά του καπνίσματος.

«Μέχρι σήμερα συγκροτήθηκαν κάποια μικτά κλιμάκια και οι έλεγχοι ήταν υπό την εποπτεία του υγειονομικού. Πηγαίναμε μόνο όπου υπήρχαν καταγγελίες πολιτών. Στο εξής θα πραγματοποιεί μόνη της η  δημοτική αστυνομία τακτικούς ελέγχους» είπε στο ethnos.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας Λευτέρης Κιοσέογλου και πρόσθεσε: «Ουσιαστικά ο αντικαπνιστικός νόμος είναι ανενεργός. Ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί» .

Το τελευταίο δίμηνο  σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τους λοιπούς κατά περίπτωση συναρμόδιους φορείς, συγκροτήθηκαν συνολικά 65 μικτά κλιμάκια με στόχο τον έλεγχο του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας και την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στα Κ.Υ.Ε..

Οι έλεγχοι και τα πρόστιμα που προβλέπονται στον αντικαπνιστικό νόμο

Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

δήμος Θεσσαλονίκηςαντικαπνιστικός νόμοςΓιάννης Μπουτάρης