Ελλάδα|21.10.2018 00:44

Οι Δήμοι ζητούν «πλάτη» από κυβέρνηση για δώρα, επιδόματα

Άρης Χατζηγεωργίου

Νομοθετική ρύθμιση ζητούν από την κυβέρνηση οι δήμαρχοι, καθώς βγαίνουν σταδιακά δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους για να πληρωθούν 13ο και 14ο μισθό και ορισμένοι δήμοι καταβάλλουν τα ποσά χωρίς να ασκούν προσφυγές. Εκατοντάδες εργαζόμενοι από δήμους και δημοτικούς φορείς έχουν καταθέσει αγωγές και ζητούν να τους καταβληθούν τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που λάμβαναν μέχρι το 2012. Οι αγωγές έχουν κατατεθεί στηριζόμενες σε αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (2287/2015, 2288/2015, 418/2018) που έκριναν αντισυνταγματικές τις μνημονιακές προβλέψεις του ν. 4093/2012. Βάσει αυτών, καταργούνταν τα ήδη κομμένα από το 2010 δώρα και επιδόματα που είχαν καταλήξει να αποδίδουν συνολικό ποσό 1.000 ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρωτόδικες ομαδικές αποφάσεις (Ειρηνοδικείων-Πρωτοδικείων) που δικαιώνουν τους εργαζομένους έχουν διαφορετικά μεταξύ τους σκεπτικά. Αλλες αποδίδουν τα οφειλόμενα για διετία, άλλες για μεγαλύτερο διάστημα και άλλες επιβάλλουν στον δήμο να πληρώνει από εδώ και μπρος 
στο διηνεκές τον 13ο και τον 14ο μισθό στους προσφεύγοντες.

Εκεί που καταγράφονται, επίσης, διαφορές είναι στον τρόπο με τον οποίο οι δήμαρχοι αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις. Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ Δήμαρχοι που προέρχονται από το ΚΚΕ, όπως ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, και ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, έχουν ήδη καταβάλει χρήματα. Το ίδιο έχει πράξει και ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, που εξασφάλισε πρόσφατα επίσημη στήριξη από τη Νέα Δημοκρατία για να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Υπάρχει όμως και η άποψη που διατυπώθηκε χθες από τον προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχο Αιγάλεω, Δημήτρη Μπίρμπα, ότι οι δήμοι πρέπει να πληρώσουν τα χρήματα, αφού ωστόσο βγει οριστική και τελεσίδικη δικαστική απόφαση, διότι αλλιώς απειλούνται οι δήμαρχοι με καταλογισμούς.

Επί του θέματος έγινε μακρά και επεισοδιακή συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). «Στηρίζουμε και είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων μας που διεκδικούν τα νόμιμα δικαιώματά τους» τόνισε απερίφραστα ο Γ. Πατούλης, χωρίς να χάσει την ευκαιρία να καταγγείλει για «φιλοκυβερνητισμό» τον δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), Γιώργο Ιωακειμίδη.

Από τη συζήτηση φάνηκε, όμως, πως ούτε οι δήμαρχοι είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το αν μπορούν να παραιτηθούν από την προσφυγή στους ανώτερους βαθμούς της Δικαιοσύνης προκειμένου να πληρώσουν αμέσως, όπως ήδη έκαναν και έχουν αποφασίσει να κάνουν οι δήμαρχοι Πετρούπολης και Χαϊδαρίου. Τελικά διευκρινίστηκε πως μπορεί να αποφασισθεί παραίτηση εφόσον υπάρχει θετική γνωμοδότηση δικηγόρου.

Το άλλο κρίσιμο θέμα είναι το πώς οι δήμοι θα εξασφαλίσουν τα χρήματα που απαιτούνται (π.χ. 1,3 εκατομμύρια ευρώ για τους εργαζομένους του Δήμου Νεαπόλεως-Συκεών Θεσσαλονίκης που δικαιώθηκαν έως τώρα). Ο δήμαρχος Νεαπόλεως-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, πρότεινε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και να χρηματοδοτηθεί το ποσό από το πρωτογενές πλεόνασμα. Προηγουμένως, ο κ. Πατούλης είχε τονίσει πως προτιμά να δώσει τα χρήματα στους εργαζομένους και όχι να τα δεσμεύει ως αποθεματικά για τη «μαύρη τρύπα» της κυβερνητικής πολιτικής...