Ελλάδα|27.03.2019 19:32

7ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας: Συνταγές χαμένες στον χρόνο (pics)

Σοφία Σπίγγου

Στο Ηράκλειο της Κρήτης «χτυπά» η καρδιά της κρητικής γαστρονομίας και το Ethnos.gr βρέθηκε για να παρακολουθήσει όσα συνέβησαν στο 7ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας. Το πρώτο Σαββατοκύριακο της Σαρακοστής δίνει εδώ και επτά χρόνια το έναυσμα στους Ηρακλειώτες να μπουν στις κουζίνες που στήνει ο Θεόδωρος Καλαθάκης, ιδιοκτήτης των σχολών μαγειρικής και τουριστικών επαγγελμάτων (Ι.Ι.Ε.Κ. Kappa Studies), και να μαγειρέψουν συνταγές που έχουν να εμφανιστούν στο νησί για περισσότερα από 100 χρόνια!

«Έχουμε περίπου 50 θέσεις κουζίνας. Μπορεί να μαγειρέψει όποιος θέλει. Οι συμμετέχοντες φέρνουν δικά τους υλικά και φτιάχνουν συνταγές, ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να έχουν να εμφανιστούν στο νησί και περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι συγκινητικό, καθώς μερικές φορές έρχονται τέσσερις γενιές μαζί για να δημιουργήσουν τη συνταγή. Βλέπεις πάνω από μια κουζίνα την προγιαγιά, τη γιαγιά, τη μάνα και την κόρη. Είναι μια τεράστια γιορτή μαγειρικής και διατήρησης την κρητικής κουλτούρας» εξηγείς το Ethnos.gr ο κ. Καλαθάκης επισημαίνοντας πως την φετινή χρονιά οι συμμέτοχες έφτασαν τις 145, ενώ οι συνταγές που μαγειρεύτηκαν τις 270.

Μόνη υποχρέωση των συμμετεχόντων είναι να γράφουν σε χαρτί την συνταγή που μαγειρεύουν προκειμένου και οι νεότερες γενιές να μαθαίνουν μυστικά του παρελθόντος, αλλά και για να αναβιώσουν συνταγές που έχουν ξεχαστεί στο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις δύο ημέρες του Φεστιβάλ διαγωνίζονται τόσο οι νεότεροι -σπουδαστές σχολών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, όσο και πολίτες της Κρήτης που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό το «πανήγυρι της γεύσης».

Κατά την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ στις 16 Μαρτίου, στις κουζίνες που είχαν στηθεί στον Κήπο των αισθήσεων (σσ: ονομάζεται το κτήμα που πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ), πήραν θέση οι σπουδαστές σχολών μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε κρητικές συνταγές, βασισμένες σε υλικά της κρητικής γης. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός σκαλίσματος σε λαχανικά και φρούτα, διαγωνισμός κρητικής κουζίνας από επαγγελματίες, αλλά και μαθητικός διαγωνισμός για παιδιά ηλικίας Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Η κορύφωση της γιορτής της κρητικής κουζίνας ήρθε την Κυριακή 17 Μαρτίου. Γιαγιάδες ξεσκόνισαν τα τεφτέρια τους, κόρες «αρπάχτηκαν» με τις μανάδες τους για το ποια από τις δύο εκτελεί αρτιότερα τη συνταγή και ο «Κήπος των αισθήσεων» γέμισε μυρωδιές, αρώματα και απίθανες συνταγές, πολλές εκ των οποίων χάνονται στα βάθη του χρόνου. Ριζόπιτα, χοιρινό με γιαχνερά, καλιτσούνι ανεβατά, μαγγίρι, σουπιές στιφάδο και χλωροκούκια αγκινάρες είναι κάποια από τα πιάτα που παρουσιάστηκαν μπροστά σε καταξιωμένους Chef και διευθυντές ξενοδοχείων.

«Στόχος μας είναι η συλλογή του πραγματικά υπέροχου και πλούσιου πολιτισμού της γεύσης της κρητικής κουζίνας. Προσπαθούμε με πολύ μεγάλο σεβασμό να προσεγγίσουμε τον πλούτο που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας, που έχουμε υποχρέωση να τον διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αλλά και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας. Καταγράφουμε στοιχεία που μετρούν 4.000 χρόνια πολιτισμού» εξήγησε ο κ. Καλαθάκης, ο οποίος εξήγησε αργότερα ότι ένας από τους λόγους πραγματοποίησης του Φεστιβάλ, είναι και η «προπόνηση» των φοιτητών του, οι οποίοι μετά το πέρας το σπουδών τους απορροφώνται αμέσως από στα σημαντικότερα ξενοδοχεία της Κρήτης και όχι μόνο.

ΚρήτηΠαγκρήτιο Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας