Ελλάδα|13.12.2023 06:15

«Αυτοί που χρειάζονται εκπαίδευση, είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες» - Ειδικός αναλύει τα λάθη στην ανατροφή των σκύλων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την αναγκαιότητα να εκπαιδευτούν από ειδικούς κυρίως οι ιδιοκτήτες των σκύλων, προκειμένου να μπορούν να αντιληφθούν τις ανάγκες των ζώων και να έχουν μία αρμονική συμβίωση μαζί τους, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται τυχόν επιθετικές συμπεριφορές των τετράποδων, επισημαίνει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων, Ηλίας Κανέλλος.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη να εκπαιδευτούν και τα σκυλιά, ο ίδιος αναφέρει ότι όλα τα μεγαλόσωμα ζώα θα πρέπει να περάσουν από εκπαίδευση ειδικού, αφού υπάρχουν τετράποδα με προδιάθεση να είναι επιθετικά. Για τα μικρότερα σκυλιά λέει ότι χρήζουν εκπαίδευσης, κυρίως όσα παρουσιάζουν μία προβληματική συμπεριφορά.

«Σαφέστατα θα πρέπει να εκπαιδευτούν από ειδικό οι σκύλοι, αλλά το σημαντικότερο είναι να εκπαιδευτούν οι ιδιοκτήτες τους. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό πολλοί ιδιοκτήτες. Πρέπει να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, για να μπορούν να διαχειρίζονται το σκύλο τους, να τον καταλαβαίνουν και να έχουν μία αρμονική συμβίωση μαζί του. Πολλές φορές ακούω ιδιοκτήτες σκύλων να λένε ότι τον εκπαίδευσαν μόνοι τους. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Είναι σαν να είμαστε ασθενείς, να μην πηγαίνουμε στο γιατρό και να προσπαθούμε να θεραπευτούμε μόνοι μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Κανέλλος.

«Προσπαθούν πολλοί να… εξανθρωπίσουν το σκύλο τους»

Κατά τον ίδιο, τα σκυλιά έχουν ανάγκες, οι οποίες πρέπει να φροντιστούν από τον άνθρωπο. Επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να προχωρούν σε επιλογές και σε συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στη φύση του ζώου.

«Αν έχεις σκοπό να πάρεις έναν σκύλο και να τον έχεις ως έπιπλο στο σαλόνι σου, είναι καλύτερα να μην πάρεις. Ο σκύλος έχει ανάγκες και είναι μεγάλο λάθος να προσπαθούμε να τον… εξανθρωπίσουμε. Ένα τσομπανόσκυλο δεν πρέπει να το βάλεις σε ένα διαμέρισμα. Είναι αφύσικο. Λάθος είναι, επίσης και το να μαζεύουμε είκοσι ζώα στο σπίτι μας. Ούτε οι άνθρωποι ούτε τα ζώα περνούν καλά και δεν υπάρχει σεβασμός στη φύση του ζώου», αναφέρει ο κ. Κανέλλος.

Ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων τονίζει ακόμα ότι, αν κάποιος ιδιοκτήτης έχει αρμονική συμβίωση με το σκύλο του, δεν είναι απαραίτητο να αποτανθεί σε ειδικό.

«Όποιος σκύλος παρουσιάζει το οποιοδήποτε πρόβλημα στη συμπεριφορά του, χρειάζεται εκπαίδευση. Για παράδειγμα, αν κάποιο κανίς κάνει την ανάγκη του μέσα στο σπίτι, σαφέστατα χρειάζεται εκπαίδευση. Τα μεγάλα σκυλιά θα πρέπει να τα δει ειδικός, προκειμένου να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη τους για τυχόν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν στη συμπεριφορά τους αλλά και για να βελτιώσει τη σχέση του μαζί τους. Η εκπαίδευση διαρκεί ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πρέπει ο ιδιοκτήτης να κάνει, ό,τι χρειάζεται», υποστηρίζει ο κ. Κανέλλος.

«Μια λανθασμένη ανθρώπινη κίνηση μπορεί να ερεθίσει το ζώο»

Τέλος και σε ό,τι αφορά την τραγωδία στη Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης, όπου 50χρονη κατασπαράχθηκε από τσομπανόσκυλα, ο κ. Κανέλλος λέει ότι μία λανθασμένη κίνηση από τον άνθρωπο μπορεί να ερεθίσει το ζώο.

«Δεν μπορώ να ξέρω, τι έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση και τα σκυλιά ανέπτυξαν τέτοια συμπεριφορά, όμως, χρειάζεται προσοχή στις κινήσεις μας. Μπορεί ένας άνθρωπος από αγάπη να πλησιάσει χαρωπά ένα σκύλο και να κάνει μία λάθος κίνηση, η οποία να ερεθίσει το ζώο. Δε νομίζω ότι ο θόρυβος από το αλυσοπρίονο, που χρησιμοποιήθηκε για το κλάδεμα, ερέθισε τα σκυλιά. Κανονικά θα έπρεπε να είχαν φύγει εξαιτίας του θορύβου. Δεν υπάρχει δολοφονικό ένστικτο στα σκυλιά, όμως, υπάρχουν σκυλιά που έχουν προδιάθεση να είναι επιθετικά», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων.

εκπαίδευσηιδιοκτήτεςσκύλοιζώα