Ελλάδα|28.03.2019 17:32

Χίος: Νέα τραγωδία με πρόσφυγες

Newsroom

Άκαρπες ήταν μέχρι αργά το απόγευμα της Τετάρτης οι έρευνες στη Χίο για τον εντοπισμό δύο προσφύγων που αγνοούνταν από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η πλαστική βάρκα με την οποία μεταφέρονταν από τις τουρκικές ακτές μαζί με άλλα 36 άτομα ναυάγησε, προσεγγίζοντας σε βραχώδη ακτή του νησιού.

Η διαφαινόμενη νέα τραγωδία εκτυλίχθηκε στις 3 τη νύχτα, σε συνθήκες θαλασσοταραχής, όταν η βάρκα με τους 38 πρόσφυγες προσέγγισε την ακτή στο Μερσινίδι της Χίου, βόρεια του Βροντάδου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, κατάφεραν να αποβιβαστούν στην ξηρά μόλις 7-8 άτομα, όταν τα θαλάσσια ρεύματα παρέσυραν τη βάρκα προς τα πίσω και την έριξαν σε βράχια, με αποτέλεσμα να σκιστεί και σχεδόν όλοι οι επιβαίνοντες να πέσουν στη θάλασσα. Ακολούθησαν σκηνές πανικού, με τους δυνατότερους από τους διασωθέντες να βοηθούν γυναίκες και παιδιά, μεταξύ αυτών και ένα βρέφος τριών μηνών. Οι περισσότεροι πιάστηκαν από βράχους και περισυνελέγησαν από τους λιμενικούς που έσπευσαν στο σημείο.

Αγνοούμενοι είναι ένας 25χρονος Παλαιστίνιος και ένας 21 ετών από την Υεμένη. Από τις έρευνες, που έγιναν όλη τη μέρα στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά, δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ίχνος τους, παρά μόνο η τσάντα του ενός με τα προσωπικά του αντικείμενα.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα τα νερά του Αιγαίου έγιναν υγρός τάφος για τουλάχιστον 12 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ άλλοι 5 άνθρωποι έχουν χαθεί στον ποταμό Έβρο στο ίδιο διάστημα.

πρόσφυγεςΧίος