Ελλάδα|25.12.2023 22:46

«Αν είχε ομίχλη, θα είχαμε διασωληνώσει τον 14χρονο και θα περιμέναμε» - Καμία κλίνη ΜΕΘ Παίδων στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Newsroom

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την υγεία του 14χρονου που κατέρρευσε ενώ έλεγε τα κάλαντα στην Αρτα και ενώ παρουσίασε εγκεφαλική αιμορραγία χρειάστηκε να περάσει έναν «Γολγοθά» και να γίνει αεροδιακομιδή του για να φτάσει στην Αθήνα ώστε να νοσηλευτεί σε κλίνη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», όπου δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαίρη Γύγου, ο 14χρονος παραμένει διασωληνωμένος σε σταθερή κατάσταση και οι γιατροί αναμένεται να τον κρατήσουν σε καταστολή για ακόμα ένα 24ωρο.

Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων υπεβλήθη σε πολύωρη νευροχειρουργική επέμβαση, η οποία κατά πληροφορίες διήρκησε περισσότερες από 7 ώρες και η εγκεφαλική αιμορραγία αντιμετωπίστηκε, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία. Ωστόσο, οι απεικονιστικές εξετάσεις που θα λάβουν στα χέρια τους τις επόμενες ώρες οι γιατροί,  θα είναι αποκαλυπτικές για την πορεία της υγείας του.

Όπως τόνισε στο OPEN ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης «όλη η ομάδα της Νευροχειρουργικής, έπεσε πάνω στο περιστατικό. Έγινε μία εξωτερική παροχέτευση στον μικρό ασθενή, έτσι ώστε να απορροφηθεί το οίδημα».

«Δεν υπάρχει σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα ΜΕΘ Παίδων»

Για να νοσηλευτεί το παιδί σε ΜΕΘ, τόσο εκείνο, όσο και οι γονείς του χρειάστηκε να περάσουν έναν εφιάλτη καθώς άλλαξαν νοσοκομεία σε διάφορες πόλεις της χώρας ενώ είχε παρουσιάσει εγκεφαλική αιμορραγία.

Αρχικά το ΕΚΑΒ το μετέφερε το παιδί στο νοσοκομείο της Άρτας, όπου υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και διαπιστώθηκε η εγκεφαλική αιμορραγία. Αμέσως δόθηκε εντολή να διακομισθεί σε νοσοκομείο στα Γιάννενα, αλλά ούτε εκεί παρέμεινε για πολύ.

Στη συνέχεια ο 14χρονος μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου οι γιατροί προχώρησαν σε χειρουργική επέμβαση και από εκεί κρίθηκε απαραίτητο γίνει αεροδιακομιδή από το ΕΚΑΒ στην Αθήνα καθώς δεν υπήρχε ΜΕΘ Παίδων σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα.

«Αν υπήρχε ομίχλη όπως σήμερα απλά θα περιμέναμε»

«Δεν υπάρχει σε όλη τη Βορειοδυτική Ελλάδα ΜΕΘ για παιδιά. Από Θεσσαλονίκη, Ιόνια νησιά, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι», σημείωσε μιλώντας στο OPEN ο πρόεδρος των εργαζομένων ΠΓΝΙ, Γιώργος Φλούδας και πρόσθεσε: «Αν ήταν όπως η σημερινή η μέρα, που έχουμε ομίχλη, το παιδί θα ήταν απλώς διασωληνωμένο εδώ και θα περιμέναμε».

Οι ΜΕΘ Παίδων σε όλη την Ελλάδα

Σε ολόκληρη τη χώρα, υπάρχουν 55 κλίνες ΜΕΘ Παίδων, εκ των οποίων οι 35 βρίσκονται στην Αττική και οι υπόλοιπες 20 σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Πάτρα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκος καταγγέλλει καθυστέρηση στη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων και σε άλλες περιφέρειες στην Ελλάδα. «Έχουμε ζητήσει να αναπτύξουν ΜΕΘ Παίδων όλα τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της περιφέρειας. Από πέρυσι μας είπαν ότι εντός μηνών θα λειτουργήσει ΜΕΘ 7 κλινών στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας. Ακόμα δεν λειτουργεί».

νοσοκομείοΆρταΓιάννεναΜΕΘνοσοκομείο Παίδων