Ελλάδα|27.12.2023 17:12

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Δικαιολογημένο το μίσος των Ελλήνων ή του φορτώθηκαν όλες οι οικονομικές αμαρτίες μας;

Νίκος Τζιανίδης

Πέθανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην Ελλάδα, δεν ακούστηκε λόγος συμπάθειας για τον εκλιπόντα… Δικαιολογημένο το μίσος των Ελλήνων ή του φορτώθηκαν όλες οι οικονομικές αμαρτίες μας;

Για τους Έλληνες ο υπουργός των οικονομικών της ομοσπονδιακής Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ήταν το σύμβολο της αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας και της κρίσης.

Οι Έλληνες θα θυμούνται- κι αν όχι είναι γιατί μια από τις αρετές τους η λήθη τους κατατρύχει- τη συνάντηση μεταξύ του Σόιμπλε και του τότε ομολόγου του Ευάγγελου Βενιζέλου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, τον Σεπτέμβριο του 2011. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε ανοιχτά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ! Ο Βενιζέλος είχε εκπλαγεί. Όχι μόνο επειδή το θέμα ταμπού του Grexit είχε πέσει στο «τραπέζι», αλλά κυρίως γιατί η πρόταση του Βερολίνου ήταν τόσο καλά προετοιμασμένη και διατυπωμένη με την παραμικρή λεπτομέρεια, που μετέδιδε μόνο ένα μήνυμα: «Το προτείνουμε σοβαρά!».

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Ακόμα και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που δεν φειδόταν σε αρνητικές κριτικές για την Ελλάδα, σχολίασε με δυσφορία την γερμανική πρόταση. Οι «Πράσινοι» της Γερμανίας απείλησαν ακόμα και με προσφυγή στα Δικαστήρια αν ο Σόιμπλε επέμενε στο σχέδιό του!

Και μονό από εκείνη την πρόταση… δραχμής, ο (συγχωρεμένος πλέον) Σόιμπλε θεωρείται στην Ελλάδα «ασυγχώρητος»!

Ο Θεός Ερμής...

Για κάποιους Γερμανούς, όμως, ο Σόιμπλε ήταν κάτι σαν Θεός… Στην Ελληνική Μυθολογία, ο Ερμής ήταν ο Θεός της πονηριάς και της εξυπνάδας, ε, με τον Ερμή παρομοίαζαν τον Σόιμπλε ομοεθνείς του, όταν αναφέρονταν την Ελληνική Κρίση: «Ο Γερμανός, σωτήρας της Ελλάδας, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θυμίζει εκείνον τον αγγελιοφόρο των θεών, τον Ερμή, που χρησιμοποιούσε περίπλοκες τακτικές, για να καταφέρει να λάβει βοήθεια δισεκατομμυρίων που θα προωθήσει στην Ελλάδα, κάτι που στηλιτεύεται έντονα ακόμα και μέσα στο ίδιο το κόμμα». Είναι όμως έτσι;

Λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα του 2015, η Αθήνα είχε γεμίσει από αφίσες με τη φωτογραφία του Σόιμπλε και με το σύνθημα: «5 χρόνια σου ρουφάει το αίμα – ΤΩΡΑ πες του ΟΧΙ»… Σε κάποιες από εκείνες τις αφίσες, ο εκλιπών εμφανιζόταν με το αμυγδαλωτό μουστάκι του Αδόλφου Χίτλερ. Και- ας μην κρυβόμαστε- ακόμα και σήμερα πολλοί στην Ελλάδα τον Σόιμπλε, με τον μακελάρη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τον συγκρίνουν- αφελώς και καθ’ υπερβολή!

Το 2015, ο Σόιμπλε, είχε θυμώσει με την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Έπειτα από μήνες κουραστικών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup, ο Τσίπρας είχε αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα· το τί συνέβη μετά και το πώς το συντριπτικό «όχι» έγινε «επονείδιστο «ναι», είναι άλλη ιστορία… Ή μάλλον γιατί να μην θυμηθούμε ότι, μετά το δημοψήφισμα, ο Σόιμπλε έμαθε (έκπληκτος;) ότι ο αντιπαθής γι’ αυτόν υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με τον οποίο ο Σόιμπλε ήταν σε διαμάχη από την αρχή, παραιτήθηκε και η παραίτησή του είχε γίνει αποδεκτή!

Επίσης ο Τσίπρας, τότε, παρουσίασε μια λεπτομερή μεταρρυθμιστική ιδέα με μόνη διαφορά της από την πρόταση των πιστωτών στο ότι η Ελλάδα απαιτούσε ανακούφιση από το χρέος της – κάτι που θεωρούσαν σωστό πολλοί οικονομολόγοι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε. Ντόναλντ Τουσκ.
Ο Σόιμπλε, ο οποίος είχε τιμηθεί το 2012 με το Βραβείο «Καρλομάγνου» ως Μεγάλος Ευρωπαίος, πριν από μερικά χρόνια, χαρακτηριζόταν από τον Βαρουφάκη ως εκπρόσωπος μιας «σκληρά πειθαρχικής Ευρωζώνης» και παρουσιαζόταν ως Βρικόλακας για του Έλληνες!

Ο Σόιμπλε είχε ενοχληθεί ιδιαίτερα που ο Βαρουφάκης κατηγορούσε τους πιστωτές για «τρομοκρατία». Και ο υπουργός Οικονομικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, είχε αντεπιτεθεί με ένα δοκιμασμένο όπλο σε τέτοιοι είδους πολιτικές μάχες: την ειρωνεία. Ο Σόιμπλε είχε πει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενταχθεί στο δολάριο σε αντάλλαγμα για το Πουέρτο Ρίκο: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο της Bundesbank στην Φρανκφούρτη, αποκάλυψε ότι είχε πει τότε στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ότι η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να δεχθεί το Πουέρτο Ρίκο στην Ευρωζώνη, εάν οι ΗΠΑ δέχονταν την Ελλάδα στην περιοχή του δολαρίου. «Δεν αστειευόμουν καθόλου», είχε ξεκαθαρίσει ο Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε ήθελε, τότε, να «διωχθεί η Ελλάδα από το ενιαίο νόμισμα για να τρομάξει τους Γάλλους και να τους κάνει να αποδεχθούν το μοντέλο του για μια πειθαρχική Ευρωζώνη».

Ο Σόιμπλε, χτυπήθηκε ανελέητα από τον Τύπο στην Ελλάδα. Δικαίως ή αδίκως η Ιστορία θα κρίνει. Ο Σόιμπλε ήταν ο «εξωτερικός εχθρός» που του φορτώθηκαν οι αμαρτίες των εγχώριων μειοδοτών και των ανεπαρκών πολιτικών.

«Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι προβλήματα της Ελλάδας…»

Το 2017, λίγο πριν αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική, ο Σόιμπλε είχε προτρέψει την Ελλάδα να «σταματήσει να κατηγορεί άλλους για τα οικονομικά της δεινά και να εμείνει σε μια μεταρρυθμιστική ατζέντα αντί να βασίζεται στην ελάφρυνση του χρέους». Και είχε κλείσει με νόημα; «Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι προβλήματα της Ελλάδας…».

Το 2003 η Γαλλία και η Γερμανία είχαν παραβιάσει τους κανόνες του δημοσιονομικού ελλείμματος της ΕΕ. Οι επικριτές του Σόιμπλε, λοιπόν (και δικαίως) υποστήριζαν λένε ότι ήταν άδικο για τη Γερμανία να προσπαθεί να διδάξει οικονομική ηθική στην Ελλάδα, όταν η ίδια επωφελήθηκε από τη μαζική ελάφρυνση του χρέους της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Σόιμπλε χαρακτηρίστηκε «ανέντιμος» το 2017 από τον υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημητρίου επειδή αναγνώρισε ότι η Αθήνα είχε εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά παρόλα αυτά εμπόδισε την ελάφρυνση του χρέους. «Η Ελλάδα έχει γίνει ένας αμνός για θυσία», είχε πει ο Παπαδημητρίου, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κρίση χρέους είχε πολιτικοποιηθεί στη Γερμανία. Ο συνονόματος του Σόιμπλε, ο Γκαίτε είχε πει πως «Ό,τι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο, είναι και η Ελλάδα για την οικουμένη»... Ο Βόλφγκανγκ της Οικονομίας, μάλλον δεν το ασπαζόταν το ρητό…

Και όλα έχουν ένα τέλος. Και η ελληνική κρίση χάθηκε στην αχλή των επόμενων κρίσεων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ταξιδεύει πλέον στο επέκεινα της Ιστορίας. Ο Θεός να τον συγχωρέσει, αν αμάρτησε…

θάνατοςυπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλεειδήσεις τώραΓερμανίαΓερμανός υπουργός Οικονομικών