Ελλάδα|04.01.2024 22:05

Στα... προσεχώς 100 ηλεκτρικά λεωφορεία: Άδοξο τέλος για ακόμη έναν διαγωνισμό - Τι λέει το υπουργείο

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη μεταφορά της προμήθειας των 100 ηλεκτρικών λεωφορείων, η οποία ακυρώθηκε την Τετάρτη, στον επόμενο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του έτους ώστε ο συνολικός αριθμός των νέων οχημάτων που θα έχουν αγοραστεί έως το τέλος της τετραετίας να παραμείνει στα 1.300, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, παραδεχόμενο πάντως το άδοξο τέλος του συγκεκριμένου τμήματος από τον τρέχοντα διαγωνισμό για τον οποίο είχε γράψει αναλυτικά το «Εθνος».

Αναφορικά με τον άγονο διαγωνισμό για τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία σε ανακοίνωσή του το υπουργείο επισημαίνει ότι από τις αρχικά υποβληθείσες προσφορές για την προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων μήκους 12 μέτρων χαμηλότερης αυτονομίας (Τμήμα 4 Διαγωνισμού) στον Ανοιχτό Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό για την ανανέωση του στόλου αστικών λεωφορείων, μόνο μία παρέμεινε σε ισχύ.

«Η προσφορά αυτή, μετά από εξέταση, τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο, από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, δεν πληροί τους όρους και τις τεχνικές απαιτήσεις της Διακήρυξης και, συνεπώς, απορρίφθηκε – ομόφωνα για αντικειμενικούς λόγους».

Τι λέει το υπουργείο

Το υπουργείο σημειώνει πως η Επιτροπή Αξιολόγησης σχηματίσθηκε και ασκεί τα καθήκοντά της από το Μάρτιο του 2022 απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο – Καθηγητή της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, δύο τακτικά μέλη από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, και δύο τακτικά μέλη από σχετικές Διευθύνσεις της Ο.ΣΥ., του παρόχου αστικών οδικών συγκοινωνιών στην Αθήνα.

Υπενθυμίζει επίσης πως ο εν λόγω διαγωνιζόμενος (η κινεζική εταιρία BYD) είχε υποβάλει προσφορά και για το Τμήμα 5 του Διαγωνισμού που αφορούσε την προμήθεια 250 ηλεκτρικών λεωφορείων. «Η προσφορά εκείνη ήταν εξαιρετικά παρόμοια με αυτήν για το Τμήμα 4. Είχε, αντίστοιχα, απορριφθεί από την Επιτροπή Αξιολόγησης, λόγω μη συμμόρφωσης με τις πρόνοιες του Διαγωνισμού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πότε στους δρόμους τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υπογραμμίζουν ότι κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η προμήθεια των 100 οχημάτων που προέβλεπε το Τμήμα 4 του πρώτου διαγωνισμού θα ενταχθεί στο δεύτερο διαγωνισμό, που πλέον θα αφορά συνολικά 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. «Αυτός έχει ήδη δρομολογηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχεδιάζεται μεθοδικά και με πληρότητα, και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024».

Τονίζουν επίσης ότι τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία θα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2024, ενώ σε κάθε περίπτωση υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός για ανανέωση του στόλου με 1.300 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

ειδήσεις τώραλεωφορείαΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνηλεκτρικά λεωφορείαδιαγωνισμός