Ελλάδα|06.01.2024 09:36

Noor One: Το στοιχειωμένο καράβι «σκοτώνει» ακόμα - Δεκάδες νεκροί εμπλεκόμενοι και αξεδιάλυτο μυστήριο

Newsroom

Η υπόθεση του στοιχειωμένου πλοίου, του «Noor One», που μέσα στ’ αμπάρια του κουβαλούσε όση ηρωίνη δεν είχε παράξει ο Πάμπλο Εμίλιο Εσκομπάρ Γκαβίρια, επανήλθε στη δημοσιότητα, απαλά, σαν να αναδύθηκε από την παλίρροια των γεγονότων, με την είδηση του θανάτου του Αιμίλιου Κοτσώνη.

Ποιος ήταν ο Αιμίλιος Κοτσώνης; Πρώην στελέχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Κοτσώνης ήταν εμπλεκόμενος στην Υπόθεση «Noor One» και είχε κριθεί ένοχος Πρωτόδικα για απλή συνέργεια σε διακίνηση ναρκωτικών. Ο Κοτσώνης, που πέθανε αιφνιδιαστικά προχθές από ανακοπή καρδιάς, είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του διαβόητου καραβιού με την ηρωίνη, είχε προφυλακιστεί και είχε πρωτόδικα καταδικαστεί, αλλά απαλλάχτηκε στο Εφετείο. Το «Noor One» έχει προκαλέσει τουλάχιστον τρεις θανάτους από καρδιακά επεισόδια…

Και ξαφνικά ξεπρόβαλε από τον λερό βυθό της πραγματικότητας και των θεωριών συνωμοσίας, στην επιφάνεια της πρόσκαιρης δημοσιότητας το «Noor One», που σαπίζει στη συνείδηση (και) των Ελλήνων…
Τον Σεπτέμβριο του 2020 στον ιστότοπο newrepublic.com είχε γραφτεί ένα άρθρο με ένδυμα μυθιστορήματος για το «Noor One», υπογεγραμμένο από τον δημοσιογράφο-ερευνητή Alexander Clapp. Από εκείνες τις χιλιάδες λέξεις αντλήσαμε στοιχεία, παραλείψαμε κάποια- για λόγους οικονομίας χώρους και μόνο- και ανατρέξαμε στην πολύκροτη υπόθεση, που σκοτώνει όσους την ακούμπησαν δυνατά και στοιχειώνει όσους δεν κατάφεραν να ακουμπήσουν τους ενόχους… Για πάμε…

Μια φορά κι΄εναν καιρό...

Στις 28 Απριλίου του 2014, μια ανεμότρατα πλεύρισε ένα πετρελαιοφόρο στον Κόλπο του Ομάν, μια μέρα μετά την αναχώρηση του από το Ντουμπάι με προορισμό την Ελλάδα· τρεις άνδρες ανέβηκαν στο πλοίο και πέρασαν εκεί τη βραδιά τους, συσκευάζοντας εκατοντάδες μικρά σακιά ηρωίνης, συνολικού βάρους τουλάχιστον δύο τόνων συνολικά, στα αμπάρια έρματος του· αφού τελείωσαν, οι δύο από τους άνδρες εκείνους επέστρεψαν στην ακτή. Ο ένας έμεινε στο πλοίο. Κρατώντας ένα πιστόλι, διέταξε το πλήρωμα του καραβιού να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στα τέλη του Μαΐου, το βαπόρι, το οποίο ονομαζόταν «Noor One», είχε περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ και νωρίς το πρωί της 6ης Ιουνίου, «έδενε» στην Ελευσίνα. Το επόμενο απόγευμα, τέσσερις Κούρδοι με ένα μαύρο θηριώδες SUV έφτασαν στο πλοίο, έβγαλαν τους σάκους με την ηρωίνη από τα αμπάρια του «Noor One» και άρχισαν να τους μεταφέρουν προς άγνωστη κατεύθυνση, στην Αθήνα.
Οι Κούρδοι είχαν περάσει χρόνια προετοιμάζοντας την άφιξη του πολύτιμου φορτίου. Είχαν μισθώσει, μάλιστα, μια αποθήκη και ένα βιομηχανικό υπόστεγο στους ελαιώνες κοντά στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Εκεί, η ηρωίνη του «Noor One» θα αραιωθεί με περισσότερους από πέντε τόνους μαρμαρόσκονης από ένα λατομείο της Πεντέλης.

Για να μεταφέρουν το φορτίο τους, οι Κούρδοι είχαν αγοράσει ένα περονοφόρο ανυψωτικό όχημα και αρκετές εκατοντάδες πάνινες σακούλες που έγραφαν πάνω τους «Pakistan White Sugar». Στις αρχές του Μαΐου, ένας έμπιστος συνεργάτης τους από το Βέλγιο είχε φτάσει με ένα φορτηγό ειδικά διαμορφωμένο με μυστικές κρύπτες. Εκείνο το φορτηγό έπρεπε να μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης σε λιμάνι στη βορειοδυτική Ελλάδα και μετά να διασχίσει την Αδριατική με πλοίο προς την Ιταλία. Από εκεί, θα έπαιρνε το δρόμο της η ηρωίνη, αποφέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες της. Και τότε εμφανίζεται ο «Άνθρωπος από τη Γαλλία»… Τέσσερις μέρες αφότου το καράβι «έδεσε» στο λιμάνι της Ελευσίνας, ένας άνθρωπος, θορυβημένος από την ιδέα της διακίνησης ηρωίνης, μπήκε σε ένα αστυνομικό τμήμα·  εξήγησε ότι κάπου, έξω από την Αθήνα, προετοιμαζόταν η μεταφορά μιας τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών.

Την επόμενη μέρα, ο Γεώργιος Κατσούλης, επικεφαλής του Λιμενικού Σώματος Πειραιά, ενημερώθηκε- με βάση τη μαρτυρία αυτού του ανθρώπου- ότι «μισός τόνος» επρόκειτο να μεταφερθεί σε ένα προάστιο ανατολικά της πρωτεύουσας. Στις 11 Ιουνίου, ο Κατσούλης έστειλε πέντε από τους άντρες του για να παρακολουθούν τις κινήσεις στην αποθήκη, όπου υποτίθεται ότι βρισκόταν η ηρωίνη. Το επόμενο βράδυ, γύρω στις 21:00, ο Κατσούλης έστειλε 30 ένοπλους πράκτορες να περικυκλώσουν το κτίριο.

Τα σκυλιά είχαν τρελαθεί...

«Καταλάβαμε με τι είχαμε να κάνουμε, όταν τα σκυλιά έκαναν σαν τρελά», είπε ο Κατσούλης. «Κανονικά, μυρίζουν την ηρωίνη και κινούνται προσεκτικά προς το μέρος της. Αλλά σε εκείνη την περίπτωση, υπήρχε τόση πολλή ηρωίνη, που τα σκυλιά δεν ήξεραν τι έκαναν· άρχισαν να τραβούν τα λουριά τους και να γαβγίζουν επιθετικά».

Μέσα στην αποθήκη βρίσκονταν έξι Κούρδοι και Έλληνες, 500 κιλά ανόθευτης ηρωίνης και ένα πιστόλι. Η ομάδα του Κατσούλη συνέλαβε τους άνδρες, που δεν αντιστάθηκαν καθόλου και τους μετέφερε στον Πειραιά. Την ίδια περίπου ώρα, άλλο κλιμάκιο του Λιμενικού εισέβαλε σε μια έπαυλη της Φιλοθέης όπου ανακάλυπτε ακόμα μισό τόνο ηρωίνης στοιβαγμένο στο γκαράζ του σπιτιού.
Για να κρύψει την ταυτότητα του πληροφοριοδότη της, η αστυνομία τον συνέλαβε επίσης· ταυτόχρονα επέτρεψαν σε άλλους, που είχαν δεσμούς με την επιχείρηση να εξαφανιστούν.

«Ήταν σημαντικό να θολώσουμε τα νερά για το ποιος είχε μιλήσει και ποιος όχι», είπε ένας αξιωματικός του Λιμενικού. Στις 22 Ιουνίου, έπειτα από πληροφορίες, οι αξιωματικοί του Κατσούλη εισέβαλαν στο υπόστεγο, που το χρησιμοποιούσαν και σαν κοτέτσι κοντά στο αεροδρόμιο και ανακάλυψαν ακόμα έναν τόνο ηρωίνης. Στην Ελευσίνα, χάρη σε πληροφορία από διαφορετική πηγή, περικύκλωσαν το «Noor One» και συνέλαβαν τα μέλη του πληρώματος του. Μια άλλη πηγή «έδειξε» στους αξιωματικούς της Αθήνας το Ντουμπάι. Και μέχρι τον Αύγουστο, 33 άνθρωποι βρίσκονταν υπό κράτηση. Οι Ελληνικές Αρχές είχαν κατάσχει τη μεγαλύτερη ποσότητα ηρωίνης που είχε μέχρι τότε κατασχεθεί στην Ευρώπη! Αλλά αυτό ήταν μόνο το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας...

Σεισμοί και θάνατοι...

Η κατάσχεση των ναρκωτικών που βρίσκονταν στο «Noor One» έχει προκαλέσει από τότε μια μακρά σειρά σεισμικών δονήσεων και μετασεισμών στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Και εκτός από σεισμικές δονήσεις και θανάτους!

Οι εγκέφαλοι της όλης επιχείρησης στράφηκαν ο ένας εναντίον του άλλου και ξέσπασε ένας πόλεμος που άφησε πίσω του νεκρούς περισσότερους από 17 ανθρώπους σε τρεις ηπείρους. Επίσης αρχεία τηλεφωνικών υποκλοπών αποκάλυψαν δεκάδες αστυνομικούς τους οποίους εξαγόρασαν οι λαθρέμποροι, από την Τουρκία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στην Ελλάδα, μια έρευνα για το »Noor One» προκάλεσε αίσθησε κυρίως από τον Τύπο - και στη συνέχεια προκάλεσε ένα νέο κύμα δημόσιου ενδιαφέροντος για την υπόθεση μέσω μιας προκαταρκτικής έρευνα και της ανάδειξης ενός νέου μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης. Ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο προκάτοχός του- κατά καιρούς- έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για διασυνδέσεις με την υπόθεση της ηρωίνης. Οι δολοφονίες, όμως, και οι «περίεργοι» θάνατοι είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του «μυθιστορήματος». Όλα άρχισαν τρεις μήνες μετά την κατάληψη του «Noor One» από τις Αρχές. Το πρόσωπο-κλειδί της επιχείρησης είχε ήδη δραπετεύσει από την Ελλάδα: ο οδηγός του μαύρου SUV που είχε μεταφέρει την ηρωίνη από την Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Κάποιες φορές εμφανιζόταν με το όνομα Μοχάμεντ Ντίζελ και ήταν Ιρανός κουρδικής καταγωγής· φοβούμενος τη σύλληψη, ο Ντίζελ είχε φύγει στην Κωνσταντινούπολη και είχε υποχρεωθεί σε έναν παιδικό φίλο του, τον Ναχί Σαριφί Ζιντάστι (Naji Sharifi Zindashti) να τον μεταφέρει λαθραία σε ασφαλές μέρος στο Ντουμπάι. Τριάντα χρόνια πριν, ο Ζιντάστι και ο Ντίζελ είχαν καταδικαστεί σε θάνατο στην Τεχεράνη με την κατηγορία της διακίνησης ηρωίνης· μαζί απέδρασαν από τις διαβόητες φυλακές «Εβίν» σκοτώνοντας έναν φύλακα. Ο Ντίζελ διέφυγε στο Πακιστάν και ο Ζιντάστι στην Κωνσταντινούπολη.

Με τα χρόνια, που όλα τα σβήνουν και θολώνουν μνήμες, ο Ζιντάστι έφτασε να παίζει αξιοσημείωτους ρόλους στην τουρκική δημόσια σκηνή. Ο Ζιντάστι φυλακίστηκε ξανά για διακίνηση ηρωίνης το 2007, αλλά αφέθηκε ελεύθερος γρήγορα επειδή φέρεται να αποκάλυψε σχέδιο ανατροπής του Ερντογάν, από ομάδα που και ο ίδιος ήταν μέλος! Στους φακέλους της τουρκικής αστυνομίας είναι καταγεγραμμένο ότι, μόλις ο Ζιντάστι απελευθερώθηκε από τη φυλακή γλίστρησε στον υπόκοσμο, αυτή τη φορά διοχετεύοντας μετρητά στο κίνημα Γκιουλέν. Πηγές με υπόγειες συνδέσεις από το Άμστερνταμ στην Κωνσταντινούπολη αποκάλυψαν ότι ο Ζιντάστι είχε εκατοντάδες κιλά ηρωίνης του «Noor One» ως μερίδιό του. Άλλοι, που κατείχαν επίσης μερίδια από το πανάκριβο φορτίο ήταν ο Ντίζελ και τουλάχιστον τέσσερις Κούρδοι- άνθρωποι του υποκόσμου, που είχαν έδρα το Ντουμπάι, το Άμστερνταμ και τις Βρυξέλλες.

Τη στιγμή της κατάληψης του «Noor One», το μόνο που γνώριζε το δίκτυο των εμπόρων ναρκωτικών ήταν ότι κάποιος τους είχε «καρφώσει».

Απειλητικό μήνυμα

«Μας καταστρέψατε, μιλήσατε εναντίον μας, μας κλέψατε, μας κοροϊδέψατε», έγραψε ένας από αυτούς τους εμπόρους στον Ζιντάστι τον Σεπτέμβριο του 2014, σε ένα email που ανακτήθηκε χρόνια αργότερα από την τουρκική αστυνομία. Δύο εβδομάδες αφότου ο Ζιντάστι έλαβε αυτό το μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο, η λευκή του Porsche έτρεχε σε μια λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης, όταν σφαίρες τρύπησαν τις πόρτες της, σκοτώνοντας τον οδηγό και τον συνεπιβάτη· ο Ζιντάστι δεν ήταν στο αυτοκίνητο· οδηγός ήταν ο ανιψιός του και συνεπιβάτιδα η κόρη του!

«Περίμενα κάτι τέτοιο», είπε ψυχρά ο Ζιντάστι στην κηδεία της κόρης του. «Και ξέρω ακριβώς ποιος το έκανε». Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, που σχετίζονταν ενδεχομένως με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και τον θάνατο της κόρης του Ζιντάστι άρχισαν να πεθαίνουν. Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014, στην ευρωπαϊκή ακτή της Κωνσταντινούπολης, άνδρες, που φέρονται από την τουρκική αστυνομία, ότι σκότωσαν την κόρη και τον ανιψιό του Ζιντάστι δολοφονήθηκαν.

Τρεις μέρες αργότερα, ένας μεγιστάνας της κοκαΐνης που έδρευε στο Άμστερνταμ, ο οποίος είχε μερίδιο από το φορτίο του «Noor One», πυροβολήθηκε στο κεφάλι μέσα στη μαύρη Bentley του, περιμένοντας ένα φανάρι να ανάψει πράσινο, στην Κωνσταντινούπολη.
Και πριν φύγει η χρονιά, το αποσυνθεμένο πτώμα του Μοχάμεντ Ντίζελ- του συντρόφου του Ζιντάστι στην όλη ιστορία- φέρεται να ψαρεύτηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά· είχε εκτελεστεί με πυροβόλο όπλο και ήταν αλυσοδεμένο σε μια άγκυρα.
«Τον τιμώρησα», ενημέρωσε ο Ζιντάστι έναν σύντροφο του, σε ένα γραπτό μήνυμα που αναδημοσιεύτηκε αργότερα σε τουρκική εφημερίδα, προφανώς πεπεισμένος ότι ο Ντίζελ είχε παίξει ρόλο στη δολοφονία της κόρης του.

Ο αριθμός των νεκρών συνέχισε να αυξάνεται. Την επόμενη άνοιξη, ο Κετίν Κοτς, ένας ακόμα που συμμετείχε στην υπόθεση του «Noor One»- και πρώην τρόφιμος των φυλακών Εβίν όταν ήταν εκεί και ο Ντίζελ και ο Ζιντάστι τρεις δεκαετίες νωρίτερα- δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες στο σπορ αυτοκίνητό του, σε έναν δρόμο στο Ντουμπάι.

Μέρες μετά τη δολοφονία, οι Αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενημέρωσαν Καναδούς ομολόγους τους ότι οι δολοφόνοι είχαν πετάξει προς τη Βρετανική Κολομβία. Μια εβδομάδα μετά, ένας αγρότης περπατώντας πλάι σε ένα χωράφι όπου υπήρχε φυσικός φράκτης με άγρια βατόμουρα, ανατολικά του Βανκούβερ, «έπεσε» πάνω στο σώμα ενός από εκείνους τους φερόμενους ως δολοφόνους. Μέρες μετά, το άψυχο κορμί του άλλου δολοφόνου βρέθηκε σε ένα καμένο αυτοκίνητο!

Τον Ιανουάριο του 2015, ολλανδικές εφημερίδες δημοσίευσαν τον θάνατο από πυροβολισμό ενός διακινητή κοκαΐνης με δεσμούς με το «Noor One», στην Πόλη του Παναμά. Δύο χρόνια αργότερα, ο αδερφός του εμπόρου ναρκωτικών που δολοφονήθηκε στο Ντουμπάι, απήχθη από το σπίτι του στην Τεχεράνη και εκτελέστηκε μέσα σε ένα σπιτάκι σκύλου στα βάθη της νοτιοανατολικής Τουρκίας.
Εννέα μήνες μετά από αυτό το γεγονός, ο δικηγόρος ενός άλλου διακινητή, με «άκρες» στο «Noor One» δολοφονήθηκε με όπλο Ούζι ενώ πήγαινε για πρωινό με την οικογένειά του στην Κωνσταντινούπολη. Μόλις 17 ημέρες νωρίτερα, είχε δηλώσει προφητικά σε αίθουσα του δικαστηρίου: «Μπορεί να μην παραστώ σε άλλη δίκη…»! Μέχρι τον Απρίλιο του 2018, δεκατρείς άνθρωποι που συνδέονταν με το «Noor One» είχαν δολοφονηθεί. Άλλοι τέσσερις είχαν πεθάνει κάτω από ύποπτες συνθήκες.

Θέμα για αποπροσανατολισμό

«Ο Ζιντάστι είναι ο σκληρός, που σκοτώνει τους εχθρούς του χωρίς δισταγμό», είχε πει η Ζεχρά Οζντιλέκ, δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με το θέμα για την τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet». Ο Ζιντάστι δεν καταδικάστηκε ποτέ για το παραμικρό· άνδρες της αστυνομίας επισκέπτονταν τακτικά τη βίλα του στην Κωνσταντινούπολη, αλλά πάντα αποχωρούσαν μόνοι και σκεπτικοί.
Στην Ελλάδα, όπου το «Noor One» παρέμενε αγκυροβολημένο όλο αυτό το διάστημα, η υπόθεση προσφερόταν για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα της χώρας. Κάθε που γινόταν ένας φόνος ανθρώπου που σχετιζόταν με το πλοίο της κοκαΐνης, ο Τύπος αναμόχλευε το θέμα.

«ΘΕΡΙΖΕΙ ΤΟ NOOR ONE», έγραφε ο βασικός τίτλος της «Εφημερίδας των Συντακτών» τον Νοέμβριο του 2019, μετά το θάνατο του 16ου ανθρώπου που είχε σχέση με το πλοίο. Και οι θεωρίες συνωμοσίας έδιναν κι έπαιρναν…

Η αλήθεια είναι, ότι από την αρχή της έρευνας της υπόθεσης, το φθινόπωρο του 2014, οι προσπάθειες της αστυνομίας στην Ελλάδα αντιμετώπιζαν μια σειρά παράξενων συμβάντων. Τρεις εβδομάδες μετά την κατάσχεση του φορτίου, μια 24χρονη ολλανδή υπήκοος με τουρκική καταγωγή, η Εμπρού Τοκ, έφτασε στον Πειραιά και επισκέφτηκε τους Κούρδους στη φυλακή, ισχυριζόμενη ότι ήταν η νομική τους σύμβουλος. Μόλις τον επόμενο χρόνο, μετά την παρακολούθηση του τηλεφώνου της από τις ολλανδικές αρχές, οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ενημερώθηκαν ότι αυτή η γυναίκα ήταν διακινητής χρημάτων για την κουρδική μαφία και έγινε γνωστό ότι είχε αφήσει στην Ελλάδα, κατά την παραμονή της, έως και 200.000 ευρώ σε μετρητά. Εικάζεται ότι ίσως και να είχε δώσει χρήματα στους φυλακισμένους Κούρδους για να μείνουν σιωπηλοί.

Έπειτα από την επίσκεψη της Ολλανδής, ό,τι είπαν οι κατηγορούμενοι Κούρδοι στην αστυνομία, σχετικά με το κρίσιμο ερώτημα του ποιος ήταν ιδιοκτήτης της ηρωίνης δεν ήταν σαφές και διόλου εμπιστοσύνης. Και μέσα σε ένα χρόνο, κάποιοι από τους κατηγορούμενους εκείνους δεν μπορούσαν πλέον να πουν τίποτα στην αστυνομία: άρχισαν και αυτοί να πεθαίνουν.

Θέριζε η καρδιακή ανεπάρκεια...

Τον Ιούλιο του 2015, ένας από τους Κούρδους που είχε ξεφορτώσει την ηρωίνη από το «Noor One» μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου κρατούνταν σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια· η νεκροψία απέδωσε τον θάνατό του σε εγκεφαλικό επεισόδιο που προήλθε από πνευμονικό οίδημα.

Εννιά μήνες αργότερα, ο μηχανικός του «Noor One» παραπονέθηκε στους δεσμοφύλακες του για στομαχικές διαταραχές· μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο του Πειραιά και απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του κατά την άφιξη στα Επείγοντα. Και εκείνη η νεκροψία έδειξε επίσης καρδιακή ανεπάρκεια!


Τον Οκτώβριο του 2015, άρχισε η δίκη εναντίον των 33 κατηγορουμένων που συνελήφθησαν για την υπόθεση του «Noor One», με κατηγορίες που κυμαίνονταν από διακίνηση ναρκωτικών έως παραποίηση αποδεικτικών στοιχείων. Πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία, ένας μάρτυρας έφυγε στο Κίεβο με ένα φορητό υπολογιστή, που λέγεται ότι περιέχει κρίσιμες αλληλογραφίες σχετικά με τη χρηματοδότηση του πλοίου, και δεν εθεάθη ποτέ ξανά. Εβδομάδες μετά τη δίκη, ο πρόεδρος του δικαστηρίου παραιτήθηκε. Τα επόμενα χρόνια, τρεις εισαγγελείς θα αποχωρήσουν, εντελώς αιφνιδίως… ξαφνικά δηλαδή.

Τον Μάιο του 2017, ένας εισαγγελέας που ασχολούνταν με την υπόθεση ζήτησε και έλαβε 24ωρη αστυνομική προστασία, όταν κάποιοι άντρες εντοπίστηκαν από τις κάμερες ασφαλείας να εισβάλλουν στην πολυκατοικία του. Πολλά μέλη του Δικαστικού Σώματος και του Λιμενικού έλαβαν επιστολές με σφαίρες. Τον Ιούνιο του 2018, ο πληροφοριοδότης της αστυνομίας που είχε υποδείξει στις ελληνικές αρχές το Ντουμπάι ως τόπο από όπου άρχισαν όλα, σκοτώθηκε σε ύποπτο τροχαίο!

Και επίσης αρκετοί δημοσιογράφοι που καταπιάστηκαν με την υπόθεση δέχονταν απειλές.

Ανακριτές και εισαγγελείς ξεσκόνιζαν της ζωή ενός Αθηναίου που ονομαζόταν Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος είχε αρχίσει να ναυλώνει το «Noor One» από το 2012. Ντίλερ πετρελαίου, ο Γιαννουσάκης είχε κληρονομήσει κάποια νυχτερινά κλαμπ από τον πατέρα του, ο οποίος είχε ξυλοκοπηθεί μέχρι θανάτου έξω από το δικό του μπαρ το 2009. Δύο χρόνια αργότερα, ο Γιαννουσάκης μετακόμισε στο Ντουμπάι. Εβδομάδες μετά τη ναύλωση του «Noor One», του «ύψωσε» σημαία Τόγκο - προσφέροντας έτσι στο πλοίο ασυλία από τις περισσότερες διεθνείς δικαιοδοσίες - και το έβαλε στη γραμμή Πειραιάς - Περσικός Κόλπος. Το 2014, έξι μέρες αφότου το «Noor One» έφτασε στην Ελευσίνα, οι λιμενικοί του Κατσούλη βρήκαν μισό τόνο ηρωίνης σε μια έπαυλη στη Φιλοθέη που ανήκε στην πρώην σύζυγο του Γιαννουσάκη!

Τον Αύγουστο του 2016, ο Γιαννουσάκης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για διακίνηση ναρκωτικών και το 2021 ο Γιαννουσάκης αποφυλακίστηκε με όρους την εμφάνισή του στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Τον Νοέμβριο του 2023, έπειτα από αναίρεση του Αρείου Πάγου κατά της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου,  το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της χορήγησης ελαφρυντικού καταδικάζοντας τον Γιαννουσάκη σε ισόβια κάθειρξη και σε κάθειρξη 8 ετών για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ. Στην τελευταία αυτή δίκη, ως μάρτυρας του Ευθύμιου Γιαννουσάκη κατέθεσε σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Κορυδαλλού, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του, τον είχαν επισκεφτεί στελέχη του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ είχαν δείξει ενδιαφέρον από την πρεσβεία των ΗΠΑ για τις συνθήκες κράτησης του!

Ακόμα μια ανακοπή καρδιάς...

Στο επίκεντρο της υποτιθέμενης σύνδεσης του κ. Βαγγέλη Μαρινάκη- προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πλοιοκτήτη και ιδιοκτήτη του άλλοτε πανίσχυρου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και του τηλεοπτικού σταθμού MEGA- με την υπόθεση του «Noor One», βρισκόταν ο Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος είχε προσληφθεί ως στέλεχος στον ποδοσφαιρικό σύλλογο του Μαρινάκη, στον Ολυμπιακό, λίγους μήνες μετά την αναχώρηση του τάνκερ από το Ντουμπάι. Τον Αύγουστο του 2016, ο Κοτσώνης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών με αναστολή επειδή ίδρυσε μια εταιρεία για να απορροφήσει πιθανά κέρδη από ναρκωτικά. Από το βήμα του μάρτυρα, ο Κοτσώνης αυτοπροσδιορίστηκε ως «ο άνθρωπος του Μαρινάκη στο Ντουμπάι» και κατέθεσε ότι ο Μαρινάκης χρηματοδότησε τα διάφορα εγχειρήματά του στα ΗΑΕ. Ο επόμενος σύνδεσμος ήταν ο Γιαννουσάκης, που υποστήριξε ότι ήταν επιχειρηματικοί εταίροι με τον Μαρινάκη. Ο Μαρινάκης ποτέ δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε ότι γνώριζε τον Γιαννουσάκη. Ο Αιμίλιος Κοτσώνης πέθανε χθες σε ηλικία 62 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Τον Ιούλιο του 2016, 17 από τους 33 κατηγορούμενους στη δίκη του «Noor One» αθωώθηκαν με την αιτιολογία ότι δεν είχαν ιδέα ότι το δεξαμενόπλοιο διακινούσε ηρωίνη. Την άνοιξη του 2018 η Αθήνα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Ζιντάστι. Οι τουρκικές αρχές φάνηκαν να συμμορφώνονται. Νωρίς, ένα πρωί του Απριλίου του ‘18, η αστυνομία έστησε ενέδρα στη βίλα του Ζιντάστι στην Κωνσταντινούπολη, συλλαμβάνοντας τον ίδιο και εννέα άλλους- τέσσερις νυν ή πρώην αστυνομικούς ανάμεσά τους.

«Η σύλληψη του Ζιντάστι είναι ένα σημαντικό πλήγμα για ένα παιχνίδι πολλών ετών», έγραψε η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.
Οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν είχαν ποτέ ισχυριστεί ότι ο Ζιντάστι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το «Noor One». Συνελήφθη επειδή φέρεται να δολοφόνησε τον δικηγόρο ενός δολοφονημένου χρηματοδότη του «Noor One». Είτε έτσι είτε αλλιώς, η τουρκική ενέργεια αποδείχθηκε τελικά ένα ακόμη αδιέξοδο στην υπόθεση. Ο Ζιντάστι πέρασε λιγότερο από έξι μήνες στη φυλακή και μέσα σε λίγες ώρες από την αποφυλάκισή του, είχε χαθεί από τα χέρια της αστυνομίας. Έξι μήνες μετά την περίεργη πρόωρη απελευθέρωσή του από τη φυλακή, το πρόσωπο του Ζιντάστι ήταν πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet»· είχε φωτογραφηθεί σε δείπνο με έναν από τους στενότερους συμβούλους του Ερντογάν, καθώς και ένα ανώτερο στέλεχος του κόμματός του.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας, ο Ιλάν Ουνγκάν (Ilhan Ungan), ένας από τους τελευταίους εν ζωή χρηματοδότες του «Noor One», πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι ενώ περπατούσε στην παραλία της Κωνσταντινούπολης, εβδομάδες αφότου ο αδερφός του είπε σε εισαγγελέα ότι ο Ζιντάστι τους απειλεί. Ακολούθησαν τρεις συλλήψεις. Ο Ζιντάστι δεν ήταν ανάμεσά τους. Και προχθές ο Αιμίλιος Κοτσώνης «έφυγε» δίχως να μάθει ποτέ ποιος ήταν πίσω από την υπόθεση του Στοιχειωμένου Καραβιού. Οι φίλοι του που γνωρίζουν, λένε ότι τον «σκότωσε» το τσιγάρο και το πολύ φαγητό...

Το 2018 σκοτώθηκε σε «περίεργο» τροχαίο, στο Οντάριο του Καναδά, ένας από τους μάρτυρες της υπόθεσης, ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Καζινάκης, συνεργάτης του Μάκη Γιαννουσάκη.

Μια συγκλονιστική συνέντευξη κι ένας ακόμα θάνατος...

Στους νεκρούς θα πρέπει να προστεθούν ο «εξαφανισμένος» επίσημος μεταφραστής των καταθέσεων του πληρώματος του βαποριού, την οποία εξαφάνισή, είχε δηλώσει επίσημα η σύζυγός του, που στη συνέχεια «χάθηκε» κι εκείνη... Επίσης νεκρός από... παθολογικά αίτια βρέθηκε ο «βατσιμάνης», ο φύλακας δηλαδή του «Noor One» στην Ελευσίνα, Γιώργος Αντωνάτος. Ο ατυχής ναυτεργάτης είχε βρει και παραδώσει στις Αρχές το δορυφορικό τηλέφωνο και σημειώσεις από το Ημερολόγιο του πλοιάρχου του καραβιού. 

Ο Γιώργος Αντωνάτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN, είχε πει: «Όταν πεθάνω, θα βγουν όλα τα ονόματα στη φόρα! Ίσως είναι η τελευταία φορά που με βλέπετε. Θέλουν να το εγκαταλείψουμε και να το πάρουν κάποιες ομάδες και να εξαφανίσουν κάποια στοιχεία. Το πλοίο είναι δεξαμενόπλοιο και έχει κρυφούς χώρους. Ίσως υπάρχουν ακόμη ναρκωτικά μέσα. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχουν ακόμη 700 κιλά»!.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2020, ο δημοσιογράφος Alexander Clapp επισκέφτηκε το «Noor One», που βρίσκεται ακόμα στην Ελευσίνα. Σπασμένο Καράβι, που γράφει ο ποιητής με τη σκουριά και την αρμύρα της θάλασσας να κατατρώγουν σιγά σιγά το σκαρί του. Βγήκε μάλιστα και σε δημοπρασία το πλοίο, με ζητούμενη τιμή τα 60.000 ευρώ- λιγότερα από ό,τι θα έφερνε αν πήγαινε για παλιοσίδερο. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς… Ποιος να ακουμπήσει άλλωστε το «Noor One»; Χάθηκε!

Ελευσίναδιακίνηση ναρκωτικώνθάνατοιηρωίνηNoor 1ειδήσεις τώραναρκωτικά