Ελλάδα|12.01.2024 19:22

Μάτι: «Είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες, δεν κάνουμε πολιτική» - Τι κατέθεσε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ

Newsroom

Στη δίκη για τους 104 νεκρούς στο Μάτι κατέθεσε σήμερα ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης ο οποίος κατά την απολογία του απέδωσε όσα συνέβησαν στις ακραίες καιρικές συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στις 23 Ιουλίου 2018 στην Ανατολική Αττική.

«Είχαμε ένα να ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς. Υπάρχουν καταγραφές από τον μετεωρολογικό σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα να είναι 6 μποφόρ. Υπήρχαν ριπές 8-9 μποφόρ. Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτές τις συνθήκες» είπε και συμπλήρωσε: «Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική».

Αμφισβητεί την πραγματογνωμοσύνη

Όπως μεταδίδει το dikastiko.gr, υποστήριξε πως κατά τη διάρκεια της δίκης έχουν ειπωθεί «τραγικά πράγματα», τα οποία αν είχε προτείνει εκείνος «θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου». Ο κατηγορούμενος αμφισβήτησε την πραγματογνωμοσύνη του Δημήτρη Λιότσιου και ισχυρίστηκε ότι δεν θα μπορούσε «ένας κατώτερος αξιωματικός να βγάλει άκρη με την υπόθεση».

Για την δημιουργία του 112 ανέφερε πως οι υποδομές άρχισαν να φτιάχνονται το 2018 και υποστήριξε πως αυτονοήτως είχε τηρηθεί η επιφυλακή, γεγονός που αποδεικνύεται από την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας στο κέντρο επιχειρήσεων.

«Κουτό το αν τηρήθηκε επιφυλακή. Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή» είπε κλείνοντας την απολογία του που θα συνεχιστεί την Δευτέρα.

νεκροίειδήσεις τώραΜάτιδίκη