Ελλάδα|15.01.2024 08:55

«Μ'αρέσει το χωριό, αλλά έχει πολλές στροφές»: Τι λέει στο OPEN ο μαθητής που διανύει 56 χιλιόμετρα για το σχολείο

Newsroom

Ο Αλέξανδρος Βλαχιώτης, μαθητής 3ης Γυμνασίου και το μοναδικό παιδί στο Φλαμπουράρι του Ανατολικού Ζαγορίου μιλά στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» για την περιπέτεια του να πάει στο σχολείο που βρίσκεται 56 χιλιόμετρα μακριά αλλά και για τα όνειρά του για το μέλλον. 

«Μ΄αρέσει το χωριό»

«Ξεκινάμε 6:45 και φτάνουμε στο σχολείο 8:10. Ο δρόμος έχει πολλές στροφές», λέει για την καθημερινότητά του. Όπως σημειώνει: «Μ’ αρέσει το χωριό. Είμαι μόνος μου. Τα Σαββατοκύριακα ευτυχώς έρχονται φίλοι μας, μια οικογένεια με δύο παιδιά και κάνουμε παρέα με αυτούς».

«Κάνω ξένες γλώσσες, αγγλικά στα Γιάννενα. Όταν έχει κρύο, χιόνι και δεν μπορούμε να κατέβουμε στα Γιάννενα, κάνω μέσω Skype. Είναι μια ώρα διαδρομή. Δύο φορές την εβδομάδα πηγαίνω», σημειώνει ο 14χρονος. 

Για το τι θέλει να κάνει στη ζωή του, ο Αλέξανδρος λέει πως «όταν μεγαλώσω θέλω να ακολουθήσω το επάγγελμα του νονού και της νονάς μου που είναι δάσκαλοι». Μάλιστα λέει πως θέλει να βοηθήσει παιδιά που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως ο ίδιος και να τους «βοηθήσω, όμως βοήθησαν οι δάσκαλοι εμένα».

Το μήνυμα που στέλνει προς τον υπουργό Παιδείας 

Σε ερώτηση για το τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο 14χρονος αναφέρει: «Σε απομακρυσμένες περιοχές που υπάρχουν λίγα παιδιά, να ανοίξει ένα σχολείο πιο κοντά, ώστε να μην χρειάζονται να κάνουν τόσες αποστάσεις».

Όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος, υπάρχει ακόμα ένα παιδί στο σχολείο του που ζει σε απομακρυσμένη περιοχή και κάνει την ίδια απόσταση κάθε μέρα. Στη συνέχεια, αναφέρει πως στο σπίτι του επιστρέφει στις 15:30.

«Είναι επιλογή μας - Μακάρι να ερχόντουσαν και άλλες οικογένειες στο χωριό»

Η μητέρα του μαθητή μιλώντας στην εκπομπή τονίζει πόσο δύσκολο είναι αυτό που κάνει ο Αλέξανδρος.

«Μακάρι να ερχόντουσαν και άλλες οικογένειες να ζήσουν στο χωριό, είναι επιλογή μας, είναι οι δουλειές μας εδώ, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Και αναγκαστικά ο Αλέξανδρος ζει σε αυτές τις συνθήκες. Είναι παιδί με θέληση».

Ζαγόριειδήσεις τώραυπουργείο ΠαιδείαςΚυριάκος Πιερρακάκηςσχολείο