Ελλάδα|01.04.2019 19:29

Αυτοψία στην «Ερμού των φτωχών»: Οι ρακοσυλλέκτες της Αθήνας (pics+vid)

Κώστας Στάμου

Το απόγευμα του Σαββάτου, όταν οι καταστηματάρχες του κέντρου κατεβάζουν τα ρολά των μαγαζιών τους, μια ιδιότυπη κατηγορία εμπόρων φορτώνουν στα τρίκυκλα και τα αγροτικά τους «θησαυρούς» που βρίσκουν στους μπλε και τους πράσινους κάδους και ξεκινούν για την «Ερμού των φτωχών». Το πρωί της Κυριακής, ένα απέραντο παζάρι, το οποίο ξεκινά από την Ιερά Οδό και εκτείνεται κατά μήκος της οδού Αγίας Άννης στον Ελαιώνα, προσελκύει χιλιάδες Αθηναίους που ψωνίζουν τα «άχρηστα» αντικείμενα της πόλης.

Το ethnos.gr έκανε μια βόλτα στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών του Ελαιώνα και ανακάλυψε αντικείμενα που στα χρόνια της ευημερίας κρίθηκαν ως σκουπίδια αλλά σήμερα επαναπωλούνται ως κειμήλια σε τιμή ευκαιρίας. Στις πιάτσες της Αγίας Άννης βρήκαμε από φράουλες Μανωλάδας, μέλι από τα Γρεβενά, ακορντεόν, είδη προικός και γραμμόφωνα μέχρι βιντεοκασέτες και βινύλια με τις πρώτες δισκογραφικές δουλειές του Δημήτρη Μητροπάνου τη δεκαετία του 80. «Υπάρχει κόσμος που πετάει βιντεοταινίες του Ψάλτη στα σκουπίδια και κάποιοι άλλοι έρχονται και πληρώνουν μέχρι και 10 ευρώ για να πάρουν αυτά τα "διαμάντια"», μας λέει ένας μικροπωλητής, μέλος του σωματείου ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής».

Ανάμεσα στα «διαμάντια» των πάγκων ξεχωρίσαμε κινητά σε μέγεθος «παντόφλας» και βιντεοκάμερες που γράφουν ακόμα σε ταινία. Πέρα, όμως, από τους συλλέκτες και τους ρομαντικούς καταναλωτές η αγορά των ρακοσυλλεκτών προσελκύει και κόσμο που έφτασε στο παζάρι εξαιτίας της κρίσης. Εργαλεία, καθαριστικά αλλά και ρούχα πωλούνται έναντι ενός ή δύο ευρώ σε όσους δεν είχαν την πολυτέλεια να τα ρίξουν στον κάδο των αχρήστων.

«Εγώ έρχομαι γιατί έχω αναμνήσεις από τέτοιες αγορές. Επίσης, βρίσκω και αντικείμενα που δεν συναντάς σε σύγχρονες αγορές. Αν έχεις υπομονή και ψάξεις θα βρεις πολλά. Υπάρχει, ωστόσο, και κόσμος που ψωνίζει εδώ γιατί δεν μπορεί να ψωνίσει πουθενά αλλού», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Άννα η οποία έφτασε στην Αγίας Άννης προκειμένου να συναντήσει τις αναμνήσεις της από τα γιουσουρούμ της Αιγύπτου όπου μεγάλωσε.

Στο παζάρι των ρακοσυλλεκτών η οργάνωση που έχει επιβάλει το σωματείο τους παραπέμπει σε Mall. Τροχονόμος, υπάλληλοι με κίτρινα γιλέκα καθώς και υπεύθυνος αγοράς. Τα ταμεία και η φθορά της πραμάτιας, ωστόσο, θυμίζει τη φτώχεια. Αρκετών από τους αγοραστές αλλά κυρίως των ιδίων των «εμπόρων»...

ρακοσυλλέκτες