Ελλάδα|05.02.2024 09:04

Αγρότες: Κρίσιμες ώρες για τις αποφάσεις των κινητοποιήσεων - Διευρύνεται το μέτωπο διαμαρτυρίας, ξεχειλίζει η οργή

Newsroom

«Πονοκέφαλο» συνεχίζει να προκαλεί στην κυβέρνηση το «μέτωπο» των αγροτών μιας και οι πρώτες αντιδράσεις δεν προμηνύουν λήξη των κινητοποιήσεων.

Μάλιστα οι αγρότες είναι έτοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα, μετά και τις ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα, τα οποία όμως δεν τους ικανοποίησαν. Η οργή τους ξεχειλίζει και φαίνονται αποφασισμένοι να κατέβουν με τα τρακτέρ τους μέχρι την Αθήνα.

Το Μέγαρο Μαξίμου από την πλευρά του διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για περαιτέρω ενισχύσεις και οι αγρότες χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα όσα δόθηκαν, έτσι οι δύο πλευρές οδηγούνται σε αδιέξοδο, ειδικά από την στιγμή που δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Από την Agrotica στους... δρόμους 

Οι αγρότες που είχαν σταθμεύσει στο πλακόστρωτο της νότιας πύλης της ΔΕΘ-Helexpo κατά τη διάρκεια λειτουργίας της 30ής Agrotica άρχισαν να αποχωρούν από το σημείο και επέστρεψαν στα μπλόκα τους. «Θα γίνουν γενικές συνελεύσεις στις κατά τόπους περιοχές όπου έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα και φυσικά θα συμμετέχουμε όλοι με αντιπροσωπείες μας στην πανελλαδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στη Νίκαια της Λάρισας», είπε ο αγρότης,  Κώστας Χατζηπαραδείσης στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Στο μεταξύ, σήμερα Δευτέρα το πρωί οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Την ίδια στιγμή στις 13:00 μ.μ.θα προχωρήσουν στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού. Το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού θα είναι διάρκειας 15 με 20 λεπτών και από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στη «μάχη» και οι αγρότες της Κρήτης                                                                        

Τη φωνή τους με τους αγρότες της Μακεδονίας θα ενώσουν και οι αγρότες της Κρήτης. Συγκεκριμένα, σε μπλόκα στα Μεγάλα Χωράφια είναι το ραντεβού των αγροτών των Χανίων στις 11:00 το πρωί. Μάλιστα το Δ.Σ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους αγρότες να συμμετέχουν και να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους.

Κρίσιμη συνεδρίαση στη Νίκαια της Λάρισας

Την Τρίτη θα συνεδριάσει στη Νίκαια της Λάρισας το συντονιστικό αγώνα των μπλόκων από όλη τη χώρα, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. «Για εμάς δεν υπάρχει «αγροτικό μέτωπο». Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους», τόνισε χθες ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας στο μέγεθος των ενισχύσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια, την επιπλέον στήριξη για την ενέργεια που ανακοίνωσε την Παρασκευή και στην βοήθεια ειδικά για τους αγρότες της Θεσσαλίας.

«Σεβόμαστε πλήρως τα αιτήματά τους, αλλά οι αντοχές είναι αυτές και δεν θα έχουμε άλλο μέτρο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο ΟPEN, καλώντας σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις που δεν θα υποθηκεύουν την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Από αυτό θα αντληθούν επιπλέον χρήματα για τους αγρότες, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν το φθινόπωρο. «Θα δούμε όταν έρθει η ώρα εκείνη, ο Σεπτέμβριος δηλαδή, τι είναι το πρόσθετο, το οποίο χρειάζεται και μπορεί να γίνει. Έχουμε και το μάτι μας στραμμένο στον προϋπολογισμό, τώρα ξεκίνησε να εκτελείται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης στο MEGA.

Αυγενάκης: «Η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο»

Πρόσκληση σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης που συναντήθηκε με αντιπροσωπείες αγροτών. Ο υπουργός επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση επιμένει στο διάλογο» και πως «η σχέση της Νέας Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού με τους Έλληνες αγρότες είναι διαχρονική, είναι ισχυρή».

Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια να εκτονωθεί η κατάσταση και η κυβέρνηση θα επιμείνει στους χαμηλούς τόνους έναντι όσων βρίσκονται στα μπλόκα προκειμένου να ξεκινήσει μία σταδιακή προσέγγιση και να αποφευχθούν ακραίες κινήσεις, όπως το κλείσιμο της εθνικής οδού, που θα δυναμιτίσει το κλίμα. 

ΜακεδονίακινητοποιήσειςαγρότεςΛάρισααγρότες μπλόκαΛευτέρης Αυγενάκης