Ελλάδα|01.04.2019 12:49

SOS για τον ιστορικό οδοδείκτη 120 ετών της μαραθώνιας διαδρομής

Στέλιος Βογιατζάκης

Για περισσότερα από 120 χρόνια, ο οδοδείκτης που έδειχνε το 25ο χιλιόµετρο της πρώτης σύγχρονης µαραθώνιας διαδροµής στεκόταν όρθιος πίσω από τα συρµατοπλέγµατα ενός οικοπέδου. Από τους µαρµάρινους οδοδείκτες που είχαν τοποθετηθεί στη διαδροµή του µαραθωνίου των πρώτων σύγχρονων Ολυµπιακών Αγώνων, αυτός ήταν ο τελευταίος που στεκόταν στην αρχική του θέση.

Ξεχασµένος απ’ όλους, στο οικόπεδο της οδού Αναλήψεως κοντά στη διασταύρωση της Ραφήνας, ο οδοδείκτης αποκολλήθηκε από το χώµα και έπαθε σοβαρές ζηµιές. Κανένας δεν γνωρίζει πώς καταστράφηκε -οι περισσότεροι εικάζουν ότι τον έριξε σκαπτικό µηχάνηµα κατά τη διάρκεια εργασιών- αλλά για µεγάλο χρονικό διάστηµα βρισκόταν στο ίδιο σηµείο, πεσµένος και εγκαταλελειµµένος στην τύχη του. Χρειάστηκε η κινητοποίηση των πολιτών για να µεταφερθεί και να τοποθετηθεί στο Μνηµείο των Δροµέων του Μαραθωνίου, επί της λεωφόρου Μαραθώνος.

Ωστόσο, κάτοικοι και φορείς της Ραφήνας επισηµαίνουν ότι ο οδοδείκτης πρέπει να τοποθετηθεί ξανά στην αρχική του θέση, αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής του. Ο καθηγητής του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και υποψήφιος δήµαρχος Ραφήνας - Πικερµίου δρ Ανδρέας Βασιλόπουλος λέει στο «Εθνος» ότι χρειάζεται ένα ολιστικό σχέδιο για τη διαδροµή του ιστορικού µαραθωνίου, στο οποίο περιλαµβάνεται η αποκατάσταση του οδοδείκτη και η επανατοποθέτηση στο σηµείο όπου βρισκόταν για περισσότερα από 120 χρόνια.

«Ο οδοδείκτης ήταν στη θέση του, αγνοηµένος αλλά άσπαστος. Τώρα είναι σπασµένος και µακριά από τη θέση του. Πρέπει να επανατοποθετηθεί µε τρόπο που θα τον αναδεικνύει. Μαζί του θα πρέπει να αναδειχθεί και ο δρόµος στον οποίο τοποθετήθηκε, αφού από αυτόν πέρασαν οι δροµείς του πρώτου µαραθωνίου. Αυτά είναι κειµήλια της χώρας µας, δεν είναι ιδιοκτησία µας» τονίζει. Ο δρ Βασιλόπουλος έστειλε επιστολή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής, στην οποία ανέφερε την κακή κατάσταση του οδοδείκτη και την επικοινωνία του µε το Τµήµα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής. «Επειτα από ενηµέρωσή µου σχετικά µε το θέµα, προσφέρθηκε το τµήµα να αναλάβει δωρεάν την αποκατάσταση της ζηµιάς αλλά και τη συντήρηση του ιστορικού µνηµείου, ώστε µε τη νέα του µορφή να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής» αναφέρει η επιστολή.

Ο πρόεδρος του τµήµατος και κάτοικος της περιοχής, καθηγητής Γιώργος Παναγιάρης, λέει στο «Εθνος» ότι ο οδοδείκτης είναι αναπόσπαστο µέρος της διαδροµής του µαραθωνίου και πρέπει να αποκατασταθεί και να τοποθετηθεί ξανά στην αρχική του θέση. «Η συντήρηση και ανάδειξή του εντάσσονται σε ένα καθεστώς προστασίας της νεότερης πολιτιστικής κληρονοµιάς και ως τέτοιο πρέπει να προστατευτεί. Αυτό που πρέπει να αποφασιστεί είναι το ποιες είναι οι επεµβάσεις που πρέπει να γίνουν. Χρειάζεται να γίνει αυτοψία και να εκπονηθεί µελέτη» τονίζει και συµπληρώνει: «Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι έγινε µια καταστροφή και απλώς ο οδοδείκτης µεταφέρθηκε σε ένα άλλο µέρος, χωρίς να ληφθεί µέριµνα για την προστασία και την αποκατάστασή του».

Σπάνιος τύπος οδικής σήμανσης

Για τον καθηγητή Γιώργο Παναγιάρη, η αποκατάσταση του οδοδείκτη του 25ου χιλιοµέτρου είναι σηµαντική και για τον λόγο ότι πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο οδικής σήµανσης που έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες. «Ο συγκεκριµένος είναι φτιαγµένος από µάρµαρο. Εδώ και χρόνια δεν κατασκευάζονται µαρµάρινοι οδοδείκτες, πλέον είναι τσιµεντένιοι. Γι’ αυτό και πρέπει να τον προστατεύσουµε».

Ραφήνακλασικός μαραθώνιος