Ελλάδα|08.02.2024 22:14

Μάνδρα: Υψηλού ρίσκου η δολοφονία Γιαλιά - Συνδέεται με την Greek Mafia;

Newsroom

Τρέχουν οι έρευνες για τη μαφιόζικη εκτέλεση του επιχειρηματία Χρήστου Γιαλιά λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του στη Μάνδρα. Στην ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για μία υψηλού ρίσκου δολοφονία που είχε μελετηθεί βήμα προς βήμα πριν εκτελεστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το OPEN, οι Αρχές πιστεύουν ότι δεν συνδέεται με την Greek Mafia και τον πόλεμο που μαίνεται στους κόλπους της. Αντίθετα, ψάχνουν τον δράστη και το κίνητρο της επίθεσης βασισμένοι στο... παρελθόν του επιχειρηματία.


«Κλειδί» για τη διαλεύκανση της υπόθεσης πιστεύουν ότι είναι η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, που θα τους επιτρέψει να διαπιστώσουν με ποιον συνομιλούσε το θύμα κι αν δεχόταν απειλές. 

Να σημειωθεί ότι ο Γιαλιάς το μοιραίο απόγευμα κατευθυνόταν σπίτι του μαζί με έναν φίλο του, που βρισκόταν λίγα μέτρα πίσω σε άλλο όχημα.

Ο φίλος του ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην εκτέλεση, αλλά η μαρτυρία του δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τις Αρχές μέχρι στιγμής, καθώς υποστήριξε ότι άκουσε τους πυροβολισμούς κι όταν έφτασε στο σημείο, οι δράστες είχαν ήδη διαφύγει.

«Νίκο δεν μπορείς να τον σώσεις» - Οι διάλογοι μετά τη δολοφονία Γιαλιά 

Εν τω μεταξύ, σε βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα καταγράφονται οι προσπάθειες των πυροσβεστών να σβήσουν τη φωτιά από το αμάξι αλλά και η προσπάθεια του φίλου του Γιαλιά να τους εξηγήσει ότι είναι εγκλωβισμένος μέσα. 

Συγκεκριμένα, αρχικά οι πυροσβέστες που έφτασαν στο σημείο δεν κατάλαβαν ότι μέσα στο φλεγόμενο όχημα βρίσκεται άνθρωπος κι ο φίλος του σε βίντεο που εξασφάλισε το MEGA ακούγεται να τους εξηγεί ότι βρίσκεται μέσα. 

Οι διάλογοι και ο αυτόπτης μάρτυρας

«Έχουμε πυροσβεστήρα, έχουμε κάτι; Έχει άτομο μέσα; Φέρε κάτι να σβήσουμε Έχουμε κανένα άλλο πυροσβεστήρα παιδιά, κανένα άλλο πυροσβεστήρα έχουμε; Δεν σβήνει Χρήστο. Πάντως, άτομο δεν βλέπουμε Δεν πρέπει να έχει άνθρωπο», ακούγονται να λένε οι πυροσβέστες.

Ο φίλος του Γιάλια στο σημείο αυτό τους απαντά: «Μαζί ήμασταν σου λέω, μπροστά ήταν ο Χρήστος και στα 100 μέτρα ήμουν εγώ. Εδώ είναι»

Στη συνέχεια οι πυροσβέστες προσπαθούν να τον συγκρατήσουν, εξηγώντας του ότι δεν μπορεί να τον σώσει. «Δεν μπορείς να κάνει κάτι Νίκο. Νίκο, δεν μπορείς να κάνεις κάτι, Νίκο», του λένε χαρακτηριστικά.

Πώς έγινε η μαφιόζικη εκτέλεση

Οι δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και ο συνεπιβάτης φαίνεται να γάζωσε με καλάσνικοφ τον επιχειρηματία με τουλάχιστον 15 πυροβολισμούς καθώς τόσοι είναι οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο.

Για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους κατέβηκαν από τη μηχανή και έριξαν το καλάσνικοφ μέσα στο αυτοκίνητο του Γιαλιά και του έβαλαν φωτιά με συνέπεια να απανθρακωθεί.

Στη συνέχεια οι δολοφόνοι έγιναν «καπνός», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε καμένη μια μηχανή, στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων. Την υπόθεση έχουν αναλάβει αξιωματικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών και εξετάζουν αν συνδέεται η μηχανή με τη στυγερή δολοφονία.

Το ποινικό παρελθόν του θύματος

Ο Χρήστος Γιαλιάς δραστηριοποιείτο επιχειρηματικά στα Μέγαρα, όπου διέθετε κρεοπωλείο, ενώ είχε ασχοληθεί ενεργά και με τον χώρο του ποδοσφαίρου ως πρόεδρος των Τρικάλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθερίας Σπυράκη, το θύμα είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για κατοχή μεγάλης ποσότητας όπλων, ενώ τον Μάιο του 2018 είχαν δολοφονήσει με άγριο τρόπο και την 51χρονη πρώην σύζυγό του με δύο σφαίρες στη Μάνδρα.

Την ίδια ώρα, στο MEGA ο πρόεδρος των αστυνομικών της ΝΑ Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης σκιαγράφησε το προφίλ του: «Ακούγονται πολλά για τοκογλυφίες... είχε ποινικό παρελθόν με πολλά, διακίνηση μεταναστών, κάτι περίεργα πράγματα... είχε απασχολήσει για διακίνηση όπλων ... είχε εργοστάσιο κρεάτων, διάφορους αποθηκευτικούς χώρους, εταιρείες με φορτοεκφορτώσεις ... προσπαθούν να δουν αν είναι προσωπική διαφορά ή εκτέλεση της "νύχτας" ... το όπλο που το πέταξαν μέσα για να καεί, πιο πολύ παραπέμπει σε "νύχτα"».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι διέθετε εταιρείες που νοίκιαζαν εργαζόμενους, κάτι που φαινομενικά μπορεί να αναφέρεται σε επιχειρήσεις τις οποίες διευθύνει η κόρη του και παρέχουν υπηρεσίες εργασιών αποθήκης, με τεράστιο πελατολόγιο, εγκαταστάσεις και αριθμό εργαζόμενων.

ΜάνδραδολοφονίαGreek Mafiaειδήσεις τώραεκτέλεση