Ελλάδα|14.02.2024 11:19

ΕΛΨΕ: «Υποστηρίζουμε την ισότητα στο γάμο, με τα γονικά δικαιώματα που αυτή διασφαλίζει και στα ομόφυλα ζευγάρια»

Newsroom

Τα επιστημονικά δεδομένα σε σχέση με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια παρουσίασε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία (ΕΛΨΕ) μετά από μελέτη ομάδας ειδικών των σχετικών στοιχείων για την ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένεια με ομόφυλους γονείς. Επίσης, ο Πρόεδρος της ΕΛΨΕ, Νίκος Μακρής, εκπροσώπησε την εταιρία στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε μια συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» και κυρίως γύρω από την τεκνοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, όπου και εξέθεσε τις επιστημονικές θέσεις της εταιρίας. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛΨΕ: «Η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία είναι η μεγαλύτερη επιστημονική ψυχολογική εταιρεία της χώρας μας. Αποτελείται από 750 τακτικά μέλη, κατόχους διδακτορικού διπλώματος στην ψυχολογία και συγκεντρώνει στους κόλπους της την πλειονότητα των πανεπιστημιακών ψυχολόγων της Ελλάδας. Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ΕΛΨΕ επιθυμεί να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, αξιοποιώντας και προβάλλοντας επιστημονικά δεδομένα από τη διεθνή έρευνα και εμπειρία με την παρακάτω τοποθέτηση».

Τι δείχνουν οι έρευνες για τα παιδιά που έχουν ομόφυλους γονείς 

«Η πλειονότητα των ερευνών, όπως αποτυπώνεται σε σχετικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις, καταδεικνύει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή. Η επιστημονική έρευνα στο πεδίο αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες. Στις περισσότερες έρευνες δεν έχουν βρεθεί διαφορές σε παιδιά ομόφυλων γονέων σε σύγκριση με παιδιά ετερόφυλων γονέων σε κρίσιμες διαστάσεις, όπως είναι η αυτοεκτίμηση, το άγχος, η κατάθλιψη και τα προβλήματα συμπεριφοράς», αναφέρουν οι ειδικοί και σημειώνουν:

«Επίσης, υπάρχουν ισχυρά ευρήματα ότι τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών αναπτύσσονται με υγιείς και τυπικούς για την ηλικία τους τρόπους σε μια σειρά τομέων, όπως η συναισθηματική ευημερία, οι σχολικές και ακαδημαϊκές επιδόσεις, η συμπεριφορική προσαρμογή και οι σχέσεις με τους συνομηλίκους. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός ότι τα παιδιά ομόφυλων γονέων δεν αναπτύσσονται το ίδιο καλά με τα παιδιά ετερόφυλων γονέων δεν βρίσκει υποστήριξη από τη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία. Επιπλέον, ο ισχυρισμός ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων επηρεάζει ζητήματα ανάπτυξης ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού των παιδιών δεν συνάδει με τα ερευνητικά δεδομένα.

Εκατοντάδες μελέτες που διεξήχθησαν τις τελευταίες δεκαετίες συμφωνούν ως προς τους παράγοντες που σχετίζονται με την υγιή προσαρμογή των παιδιών και των εφήβων.

Οι πιο σημαντικοί είναι:

(1) η ποιότητα της σχέσης γονέα-παιδιού,

(2) η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των σημαντικών ενηλίκων στη ζωή του παιδιού ή του εφήβου (για παράδειγμα, οι σχέσεις ανάμεσα στους γονείς) και

(3) οι οικονομικοί και άλλοι πόροι που είναι στη διάθεση του παιδιού ή του εφήβου.

Οι παράγοντες αυτοί ισχύουν ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων. Επομένως, με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία, οι θετικές σχέσεις μέσα στην οικογένεια αποτελούν τον κρισιμότερο παράγοντα για την ομαλή προσαρμογή και ανάπτυξη των παιδιών και όχι το είδος ή η δομή της οικογένειας που δημιουργείται».

«Επιπλέον, είναι γνωστό από πολλές έρευνες ότι παράγοντες εκτός πλαισίου οικογένειας επηρεάζουν την ανάπτυξη και την ψυχική ευημερία των παιδιών. Σημαντικό δυσμενή παράγοντα αποτελεί το κοινωνικό στίγμα. Με δεδομένο ότι σε κοινωνίες, όπως η ελληνική, εκδηλώνεται στιγματισμός οικογενειών και παιδιών με μη τυπικά χαρακτηριστικά, είναι κρίσιμο να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν εκπαιδευτικές και κοινωνικές πολιτικές, παράλληλα και συμπληρωματικά προς τις νομικές παρεμβάσεις, για την καταπολέμηση του στίγματος σε βάρος των ομόφυλων οικογενειών και των παιδιών που ανατρέφονται σε αυτές.

Τα παραπάνω βρίσκονται σε συμφωνία με τις δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με το ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια που έχουν δημοσιεύσει διεθνείς επιστημονικές ψυχολογικές εταιρείες, όπως η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία[1], η Βρετανική Ψυχολογική Εταιρεία[2] και η Αυστραλιανή Ψυχολογική Εταιρεία[3].

Συμπερασματικά, ως ΕΛΨΕ:

  • Υποστηρίζουμε την ισότητα στο γάμο, με τα γονικά δικαιώματα που αυτή διασφαλίζει και στα ομόφυλα ζευγάρια.
  • Επισημαίνουμε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των παιδιών να γίνουν θεσμικά κατοχυρωμένες και κοινωνικά ορατές και αποδεκτές όλες οι μορφές οικογένειας.
  • Προτρέπουμε την πολιτεία να αναπτύξει θεσμικούς μηχανισμούς που θα συνδράμουν στη συμπερίληψη των ομόφυλων οικογενειών και των παιδιών τους σε εκπαιδευτικά και κοινωνικά πλαίσια».

Τέλος η ανακοίνωση επισημαίνει:

«Η ΕΛΨΕ, ως ο επιστημονικός φορέας της Ψυχολογίας στην Ελλάδα, δύναται και προτίθεται να συνεισφέρει σε καίρια κοινωνικά ζητήματα με την παροχή εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης.

[1] https://www.apa.org/about/policy/resolution-sexual-orientation-parents-children.pdf

[2] BPS (2002). Towards a British Psychological Society statement supporting lesbian and gay Families, Psychology of Women Section Review, 4(1), 16-20.

DOI:https://doi.org/10.53841/bpspow.2002.4.1.16

[3]https://psychology.org.au/getmedia/47196902-158d-4cbb-86e6-2f3f1c71ffd1/lgbt-families-literature-review.pdf

* Ο πλήρης κατάλογος της επιστημονικής βιβλιογραφίας που στοιχειοθετεί τις παραπάνω θέσεις βρίσκεται στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΕΛΨΕ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΨΕ

  • Αθανασιάδου Χριστίνα, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
  • Ανδρέου Ελένη, Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Βλειώρας Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Βούσουρα Ελένη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
  • Κεχαγιά Ελευθερία-Έρη. Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια Keele University-England|ECP
  • Κορδούτης Παναγιώτης, Καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Κωνσταντοπούλου Βασιάννα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Μαναδάκη Κατερίνα, Καθηγήτρια ΠΑ.Δ.Α
  • Μαντόγλου Άννα, Καθηγήτρια Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Μασούρα Ελβίρα, Καθηγήτρια Α.Π.Θ.
  • Μόττη Φρόσω, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
  • Μπαλικού Παναγιώτα, Διδάκτορας ΕΚΠΑ Συντονιστική Ομάδα & Επιστημονική Σύμβουλος CAMHI
  • Παπαδάτου-Παστού Μαριέττα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
  • Παπαδόπουλος Δημήτρης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Παπαθανασίου Χρυσοβαλάντης, Διδάκτορας Aix-Marseille Universite
  • Παπαχριστόπουλος Κωνσταντίνος, Διδάκτορας Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Τουλουμάκου Άννα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Τσακανίκος Ηλίας, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Κρήτης
  • Φλώρά Κατερίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
  • Χρήστου Αντώνιος, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας».
ομόφυλα ζευγάριαγονείςπαιδιάμελέτηνομοσχέδιοειδήσεις τώρα