Ελλάδα|14.02.2024 07:14

Οδοιπορικό OPEN: Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου έξι μήνες μετά την καταστροφική φωτιά

Newsroom

Ο Βασίλης Βακαλίδης είδε την κτηνοτροφική του μονάδα στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης να καταστρέφεται ολοσχερώς από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που καταγράφηκε ποτέ στην ελληνική ιστορία. Ένα φλεγόμενο κύμα που στο πέρασμά του, άφησε πίσω καμένη γη και μια βαριά πληγή στον πρωτογενή τομέα.

«Ό,τι έφτιαξα σε 50 χρόνια καταστράφηκαν σε 10 λεπτά»

«Κοιτάξτε τα σίδερα λύγισαν όλα. Εδώ ήταν το πατάρι και πάνω το αρμεκτήριο, δεν έμεινε τίποτα. Κοιτάξτε και τα τσιμέντα, τι έχουν γίνει και τα τσιμέντα», λέει ο ίδιος στην κάμερα του OPEN και συνεχίζει: «Ό,τι έφτιαξα σε 50 χρόνια καταστράφηκαν σε 10 λεπτά, δεν έμεινε τίποτα».

Ο ίδιος πέρασε όλη του τη ζωή δίπλα στα ζώα. Επένδυσε περισσότερες από 100.000 ευρώ και τώρα στην ηλικία των 75 ετών ξεκινά πάλι από την αρχή. Αν δεν τα καταφέρει, τότε σκέφτεται να εγκαταλείψει οριστικά το επάγγελμα που αγαπά. «Το έφτιαξα μόνος μου. Δανείστηκα από εδώ, από εκεί πήρα, το έφτιαξα, ενώ το κράτος δε μας έχει δώσει τίποτα», τονίζει και προσθέτει πως, «αν δε μας δώσει, θα τραβήξουμε θα τα σφάξουμε, να απαλλαχτούμε κι εμείς από τα ζώα, να τελειώνει».

Οι συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή που αποτελεί και τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας του Έβρου, είναι τεράστιες: Καταστράφηκαν σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα, από τις 350 φάρμες που παράγεται το 4% του γάλακτος οι 90 υπέστησαν ζημιές, κάηκαν περίπου 2.000 κυψέλες, όπως και χιλιάδες ελαιόδεντρα γεμάτα καρπό.

Οι αγροκτηνοτρόφοι και οι παραγωγοί ζητούν άμεσα αποζημιώσεις και στήριξη από την κυβέρνηση ώστε να μην αναγκαστούν όπως λένε, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.


κτηνοτρόφοιειδήσεις τώραΈβροςφωτιάαγρότες