Ελλάδα|07.11.2018 12:26

Ο Ρουβίκωνας, το ρεμπέτικο πάρτι και η... επέτειος (vid)

Newsroom

Κλειστή θα μείνει αύριο η Φιλοσοφική σχολή της Αθήνας με απόφαση της Κοσμητείας. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της σχολής «με συνέπεια στη μέχρι τώρα στάση της σχετικά με την αυθαίρετη παρουσία της «Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας» στη Σχολή και αρνούμενη να αποδεχθεί την εξαγγελθείσα χθες δράση της (πάρτι με ρεμπέτικα) η Σχολή θα παραμείνει συμβολικά κλειστή».

Τα μέλη του Ρουβίκωνα δεν φαίνεται να πτοούνται από τις συνεχείς αντιδράσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών για την κατάληψη στον χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και να γλεντούν ... κανονικά και με τον νόμο.

Ενώ αρχικά έκαναν κατάληψη σε μια αίθουσα του κτιρίου της Φιλοσοφικής, τώρα ετοιμάζονται να αρχίσουν και τα γλέντια στην ταράτσα του πανεπιστημίου. Με αφίσες που κυκλοφόρησαν την Δευτέρα και υπογράφει «η φοιτητική παράταξη Ρουβίκωνας», δηλώνοντας έτσι ότι απέκτησε και φοιτητική παράταξη, ανακοινώνουν ότι ετοιμάζουν μεγάλο ρεμπέτικο γλέντι κι αυτό για να γιορτάσουν τα εγκαίνια του δωματίου που έχουν καταλάβει στο πανεπιστήμιο.

Σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα του Ρουβίκωνα στο Facebook αναφέρεται «εδώ και χρόνια σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας δραστηριοποιούνται διάφορες πολιτικές παρατάξεις και συλλογικότητες, οι οποίες κατά κανόνα διαθέτουν και το δικό τους χώρο/στέκι...έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να ανοίξουμε το στέκι μας... να το περιφρουρήσουμε με την παρουσία μας και να δηλώσουμε προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι ήρθαμε εδώ για να μείνουμε». 

Η απόφαση εναντίον της παρουσίας του Ρουβίκωνα στο ΕΚΠΑ ελήφθη κατά την συνεδρίαση της Συγκλήτου στις 16 Οκτωβρίου. Οι Πρυτανικές Αρχές ζήτησαν την αποχώρηση του «Ρουβίκωνα» και η απόφαση ετέθη σε εφαρμογή την επόμενη μέρα - για λίγη ώρα.  Μόλις αποχώρησαν οι φοιτητές και οι καθηγητές που είχαν αναλάβει την περιφρούρησή του, ο χώρος κατελήφθη εκ νέου - και παραμένει υπό κατάληψη μέχρι σήμερα.

Πριν από δύο εβδομάδες και μετά την αντίδραση ακαδημαϊκών που σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά στο χώρο που έχει καταλάβει ο Ρουβίκωνας στο κτίριο της Φιλοσοφικής, ηγετικό στέλεχος της αναρχικής ομάδας διεμήνυε με ανάρτησή του στο Facebook «και χίλιες φορές να μας βγάλουν από το στέκι, χίλιες φορές θα ξαναμπούμε».

Ο Ρουβίκωνας συνηθίζει να οργανώνει ρεμπέτικα γλέντια στα κατειλημμένα κτίρια σχεδόν κάθε Σάββατο με σκοπό να μαζέψει χρήματα για τα δικαστικά έξοδα ενώ δεν λείπουν και βραδιές μουσικής rock και punk σε γνωστό κλαμπ της πλατείας Εξαρχείων για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης. Σχετική αφίσα έχει κυκλοφορήσει στο facebook όπου διαφημίζει τις βραδιές που ξεκίνησαν την Πέμπτη και θα συνεχιστούν κάθε Πέμπτη, στον ίδιο χώρο!

Έγραψαν απειλητικά συνθήματα έξω από σπίτια μελών του Ρουβίκωνα

Ένα περίεργο περιστατικό καταγγέλλει μέλος του Ρουβίκωνα στο facebook. Όπως αναφέρει «φασίστες έγραψαν απειλητικά συνθήματα έξω από τα σπίτια δυο συντρόφων μας».

Και παρουσιάζει και φωτογραφίες από συνθήματα γραμμένα τους τοίχους Ρουβίκωνες θα Πεθάνετε. Ο Γ. Καλαϊτζίδης υποστηρίζει ακόμα ότι τα σπίτια των μελών του Ρουβίκωνα είναι σε αστυνομικό κλοιό, οτι γίνονται συνέχεια προσαγωγές και κλήσεις στην Ασφάλεια για διάφορες υποθέσεις και προσθέτει: Και τώρα έχουμε και τους ναζί κάτω από τα σπίτια μας. Ο Γ. Καλαϊτζίδης προειδοποιεί με την ανάρτησή του ότι θα γίνεται πλέον περιφρούρηση των σπιτιών για την ασφάλεια των μελών του Ρουβίκωνα ενώ απειλεί ότι «θα κοπεί όποιο χέρι απλωθεί σε άνθρωπο δικό μας».

ΡουβίκωναςΦιλοσοφικήκατάληψη