Ελλάδα|19.02.2024 16:28

Αγρότες: Το σχέδιο της καθόδου και παραμονής στην Αθήνα - Ποιοι δρόμοι κλείνουν

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Στα διόδια των Αφιδνών, στις 10:00 το πρωί της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου, έχει δοθεί το «ραντεβού» των αγροτών από όλη τη χώρα, προκειμένου να οργανωθούν και να οδηγήσει στη συνέχεια η αστυνομία τα τρακτέρ, αλλά και τις νταλίκες που θα μεταφέρουν τρακτέρ, στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, Τριαντάφυλλο Τσιλούλη, έξω από τη Βουλή αναμένεται να παραταχθούν περισσότερα από διακόσια τρακτέρ, ενώ στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν τουλάχιστον 2.000-3.000 αγρότες. Ο κόσμος αναμένεται να είναι πολύ περισσότερος, αφού οι αγρότες έχουν απευθύνει κάλεσμα προς διάφορους φορείς αλλά και προς τους απλούς πολίτες για συμπαράσταση.

Οι αγρότες σχεδιάζουν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στην πάνω και την κάτω πλατεία Συντάγματος και αναμένεται να παραμείνουν στο σημείο μέχρι περίπου τις 8:00-10:00 το πρωί της Τετάρτης 21 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια θα αποχωρήσουν για τους τόπους κατοικίας τους. Τη νύχτα θα κοιμηθούν μέσα στα τρακτέρ, ενώ δεν αποκλείεται να στήσουν και σκηνές.

Κομβόι με τρακτέρ στην ΠΑΘΕ

Ειδικότερα και όπως αναφέρει ο κ. Τσιλούλης, αγρότες από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία περιοχές της Αττικής αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλία θα φτάσουν κομβόι με τα τρακτέρ τους στα διόδια των Αφιδνών μέσω της ΠΑΘΕ. Ήδη αγρότες από τον κόμβο Πλατυκάμπου ξεκίνησαν με τρακτέρ, με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας, προκειμένου να ενωθούν με τους εκεί συναδέλφους τους και να φτάσουν όλοι μαζί αύριο στην Αθήνα. Οι νταλίκες που θα φτάσουν στα διόδια των Αφιδνών, θα είναι φορτωμένες με τρακτέρ κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και περιοχές της Θεσσαλίας.

Από εκεί θα αναλάβει η αστυνομία να μεταφέρει τρακτέρ και νταλίκες στην πλατεία Συντάγματος, ώστε να δημιουργηθεί η μικρότερη δυνατή κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους και κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Με βάση το σχεδιασμό των αγροτών σε κάποιο σημείο της Λεωφόρου Κηφισίας οι νταλίκες θα ξεφορτώσουν τα τρακτέρ, ώστε όλα μαζί κομβόι να φτάσουν έξω από τη Βουλή. Εκεί αναμένεται να φτάσουν γύρω στις 12:00 το μεσημέρι.

«Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουμε το συλλαλητήριό μας. Θα στηθεί μία εξέδρα και θα μιλήσουν από αυτήν εκπρόσωποι των αγροτών αλλά και πολλών φορέων, τους οποίους έχουμε καλέσει. Θέλουμε κοντά μας και τους πολίτες της Αθήνας. Να βρεθούν εκεί και να διαμαρτυρηθούν μαζί μας. Σχεδιάζουμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο. Μετά τις ομιλίες θα ενημερώνουμε τον κόσμο για τα αιτήματά μας. Το βράδυ θα κοιμηθούμε στην πλατεία και μέσα στα τρακτέρ μας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στην Αθήνα δεν πρόκειται να συναντηθούμε με κανέναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Η κινητοποίησή μας έχει τη μορφή διαμαρτυρίας. Το πρωί της Τετάρτης θα φύγουμε από την Αθήνα, με τον ίδιο τρόπο που θα φτάσουμε εκεί», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσιλούλης.

Φόβοι για επεισόδια και ομάδες περιφρούρησης

Κατά τον ίδιο, αυτό που φοβίζει τους αγρότες, είναι, μήπως στο συλλαλητήριο παρεισφρύσουν εξτρεμιστικά στοιχεία, τα οποία προκαλέσουν επεισόδια. Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης από τους αγρότες, οι οποίες θα ενημερώνουν τους επικεφαλής, αν δουν ύποπτες κινήσεις από κάποιους.

«Θέλουμε να κάνουμε μία απολύτως ειρηνική διαμαρτυρία, χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο. Ο φόβος μας είναι, μήπως μπουν στο συλλαλητήριο ακραία στοιχεία και με επεισόδια κάνουν κακό στον αγώνα μας. Αν δούμε τέτοιους, θα τους απομονώσουμε αμέσως. Θα υπάρχουν ομάδες περιφρούρησης, κυρίως από νέους σε ηλικία αγρότες, οι οποίοι θα ενημερώνουν αμέσως τους διοργανωτές, αν πάει να ξεσπάσει κάποιο επεισόδιο», τονίζει ο κ. Τσιλούλης.

Να σημειωθεί ακόμα ότι κατά τη διάρκεια παραμονής των αγροτών στην Αθήνα, συνάδελφοί τους θα κλείνουν για λίγη ώρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνοριακά τελωνεία, λιμάνια και δρόμους σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά τα μέτρα της Τροχαίας και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για τα ακριβή μέτρα Τροχαίας και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα (19/2) ο επικεφαλής του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου.
Προϊστάμενος Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (Θ.Ε.Π.Ε.Κ.) Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεοφάνης Αναγνώστου:

Λόγω της επικείμενης συγκέντρωσης - διαμαρτυρίας των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, η τροχαία θα εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο χάρτης της καθόδου των αγροτών

τρακτέρσυλλαλητήριοπλατεία Συντάγματοςαγρότεςαστυνομίαεπεισόδια