Ελλάδα|19.02.2024 16:33

Τέμπη: Σε απολογία 23 μη πολιτικά πρόσωπα για παραλείψεις στη σύμβαση 717

Newsroom

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών, στις 28 Φεβρουαρίου, 23 μη πολιτικά πρόσωπα καλούνται σε απολογία από την Ελληνίδα Ευρωπαία ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάπα για την εκτέλεση της σύμβασης 717.

Πρόκειται για τη σύμβαση που αφορά στην αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης -τηλεδιοίκησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο η οποία προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το 2016.

Ωστόσο, λόγω των παράνομων παρατάσεων που πήρε (7 τον αριθμό) μέχρι και το 2023 παρέμενε ημιτελής, παράλειψη που συνδέεται με το τραγικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 57 συνάνθρωποί μας.

Ποιοι θα απολογηθούν

Κλήση για απολογία έχουν λάβει συγκεκριμένα:

  • 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ, για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Δύο εξ αυτών κατηγορούνται, επίσης, για ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον·
  • 4 δημόσιοι υπάλληλοι της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), για απιστία κονδυλίων
  • 5 νόμιμοι εκπρόσωποι και υπάλληλοι  της Αναδόχου Κοινοπραξίας, για ηθική αυτουργία σε απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό τον προσπορισμό αθέμιτου οφέλους σε άλλον.

Όλοι οι κατηγορούμενοι πάντως αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να προετοιμάσουν την απολογία τους.

Τι αφορά η σύμβαση 717

Η σύμβαση 717 αφορά στα έργα για την αποκατάσταση του Συστήματος Σηματοδότησης-Τηλεδιοίκησης του σιδηροδρομικού τμήματος Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας, η οποία υπεγράφη το 2014 και με χρόνο ολοκλήρωσης το 2016. Ωστόσο από την έρευνα που διενεργήθηκε προέκυψε ότι δόθηκαν συνολικά επτά παράνομες παρατάσεις της αρχικής Σύμβασης, βάση αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ με συνέπεια το έργο να μην έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Επιπλέον, από την προκαταρκτική προέκυψε ότι αν και τα στοιχεία που υπέβαλαν οι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ δεν ήταν σωστά και ελλιπή, οι δημόσιοι υπάλληλοι της Διαχειριστικής Αρχής ενέκριναν την χορήγηση των αντίστοιχων ενισχύσεων, προκαλώντας ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου ύψους άνω των 15,6 εκατ. ευρώ.

απολογίαειδήσειςΤέμπησιδηροδρομικό δυστύχημαειδήσεις τώραδυστύχημα